Végigkóstolták Magyarország legjobb kenyereit

A Magyar Pékszövetség zsűrizte a Szent István napi kenyérversenyre nevezett 56 terméket.  Idén új kategóriával, a sétáló süteménnyel bővült a megmérettetés. 

A Magyar Pékszövetség két körben zsűrizte az idén 3 kategóriában benevezett 56 terméket. A zsűri kiválasztotta a legjobbnak talált kenyereket is, azonban a győzteseket majd csak augusztus elején, az államalapítási ünnepe állami rendezvényeiről szóló sajtótájékoztatón nevezik meg. A fogyasztók mindenesetre mindegyik most végigkóstolt termékkel találkozhatnak majd az augusztus 19-21. között megrendezendő a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók itt betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.

A verseny célja egyébként  hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A Pékszövetség szerint a magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még a nehéz idők ellenére (háborús helyzet, a gazdasági válság, folyamatosan emelkedő költségek, szabályzati rendszerváltozások) is helyt állnak és kiemelt helyen kezelik a termékfejlesztést.

A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma minőségi jegyeire. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával.

 

Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. 

  • · Gulyás Kenyér
  • · Pásztor Kenyér
  • · Mangalicazsíros kovászos Kenyér
  • · Szent Istváni Matyó Vekni
  • · Durum Kovászos Kenyér
  • · Ünnepi Cipócska
  • · Egyházi Kenyér
  • · Kerepes Szíve
  • · Szabolcsi Kovászos

Az Innovatív kenyér kategória az egyik legnépszerűbb a pékek között, itt a nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

 

A kategória kenyerei: 

  • · Római Carrot Kenyér
  • · Burgonyás-lenmagos Áldás
  • · Kukoricás-magvas Vekni
  • · Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér
  • · Kendermagos alakor
  • · Ringló Cipó
  • · Erdei Munkás Kenyér
  • · Kriszti Levendulás Kenyere
  • · Batátás Kenyér

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen. 

A kategória termékei: 

  • · Zabos-szilvás Papucs
  • · Fahéjas Croffin
  • · Kelbimbós Forgó
  • · Körtés Fonat
  • · Túrós-barackos Szelet
  • · Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs
  • · Epres fonat

A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.

Forrás: Magyar Pékszövetség


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.