A Magyar Pékszövetség két körben zsűrizte az idén 3 kategóriában benevezett 56 terméket. A zsűri kiválasztotta a legjobbnak talált kenyereket is, azonban a győzteseket majd csak augusztus elején, az államalapítási ünnepe állami rendezvényeiről szóló sajtótájékoztatón nevezik meg. A fogyasztók mindenesetre mindegyik most végigkóstolt termékkel találkozhatnak majd az augusztus 19-21. között megrendezendő a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók itt betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.
A verseny célja egyébként hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A Pékszövetség szerint a magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még a nehéz idők ellenére (háborús helyzet, a gazdasági válság, folyamatosan emelkedő költségek, szabályzati rendszerváltozások) is helyt állnak és kiemelt helyen kezelik a termékfejlesztést.
A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma minőségi jegyeire. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával.
Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
- · Gulyás Kenyér
- · Pásztor Kenyér
- · Mangalicazsíros kovászos Kenyér
- · Szent Istváni Matyó Vekni
- · Durum Kovászos Kenyér
- · Ünnepi Cipócska
- · Egyházi Kenyér
- · Kerepes Szíve
- · Szabolcsi Kovászos
Az Innovatív kenyér kategória az egyik legnépszerűbb a pékek között, itt a nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A kategória kenyerei:
- · Római Carrot Kenyér
- · Burgonyás-lenmagos Áldás
- · Kukoricás-magvas Vekni
- · Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér
- · Kendermagos alakor
- · Ringló Cipó
- · Erdei Munkás Kenyér
- · Kriszti Levendulás Kenyere
- · Batátás Kenyér
A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.
A kategória termékei:
- · Zabos-szilvás Papucs
- · Fahéjas Croffin
- · Kelbimbós Forgó
- · Körtés Fonat
- · Túrós-barackos Szelet
- · Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs
- · Epres fonat
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.
Forrás: Magyar Pékszövetség