Vigadós vendéglős

Balatonfüred két emblematikus helye újra nyitva, örvendezett a főszezon kezdetén a város polgármestere. A tóparti település híres szőlődűlőinek mentén valóban ismét vendégeket vár a több évig elhagyatott Baricska Csárda, és szomszédvára, a Balatonfüredi Hordó Csárda, amely ugyan sosem zárt be, de – ahogy a nyár elejétől bérbe vevő új üzemeltetője, Kothencz Lajos fogalmazott – az utóbbi években igencsak gyengén muzsikált.

Márpedig ha valakinek, neki hihetünk zenei téren, hiszen a 36 éve a vendéglátós szakmában dolgozó Kothencz nemcsak a vendégtérben van otthon, hanem a színpadon is: a Fásy-mulató oszlopos tagjaként sok éve járja szabadidejében az országot, és lép fel mulatós kedvű közönsége előtt.

Tömegétkeztetésből jeles, balatoni á la carte területen szárnypróbálgatás

Kiskőrösre, az Alföld vidékére húzza vissza a szíve a füredi Hordó legújabb lakóját (azért állíthatjuk ezt nyugodt szívvel, mert a csárda mögötti kis lakótérben tér nyugovóra mostanában a dalos kedvű vendéglős), de ez nem is csoda, hiszen ott született, ott él a családja, lánya/felesége viszi jelenleg ottani éttermüket. A családfő is azt vezette még nemrégiben, amikor a zánkai gyermeküdülő centrum kivetette magából, ahol pedig előtte éveken át robotolt. Ő irányította az egykori úttörőtábor teljes tömegétkeztetését, vezette a diszkópresszót, felelt a nagykonyha működéséért. Ha reggel jött a telefon a táborból, hogy aznap ezer gyerek kirándulni megy, mindenki kente rögvest a vajas zsemlehegyeket, tette bele a sajtot, felvágottat, mellé az almát, üdítőt, csokoládét. Akkoriban 120-130 ember munkájáért felelt, ma 10-12 főt irányít. Célja, mondja, hogy olyan magyaros csárdát vigyen sikerre, ahol az alföldi ízek dominálnak. Ezért teljesen lecserélte az étlapot, a gulyás, a pörkölt, a halászlé nála egész más receptúra szerint készül, mint másutt a környéken. Jó fűszeresen, sok paprikával (kizárólag kalocsaival), sőt paprikaolajjal főznek a konyhán, a húsok pedig kizárólag olyan magánvágóhidról érkeznek, ahol a tulajdonossal, a személyzettel sok-sok éve együtt dolgoznak, és akikről tudják, amit egy sertésről, marháról állítanak – az úgy is van.

A múlt híres árnyai

Hajdanán, a boldog békeidőkben 10-12 busz fékezett naponta a Hordó csárda előtt, és ontotta magából az éhes vendégeket. Ma a forgalom hetven százaléka inkább á la carte vendég, de Kothencz Lali eltökélt abban, hogy visszacsábítja a buszos turistát. Hajós barátainak szólt már, utazási irodákkal is felvette a kapcsolatot. Igaz, mostanában már nem nála forgatnak vendégcsábításra is kiváló filmjeleneteket (ahogy a Bujtor-filmek idején sorra megtörtént), Máté Péter fellépései is mi más lehetne, mint távoli szép emlék, azonban a Fásy mulató fel-felbukkanó vidám csapata, no meg egy profi cigányzenekar muzsikája nagyon is valóságos. Nem véletlen, hogy már az idei, első évét is nyereséggel zárja a vigadós vendéglős.

Ősszel, télen hejehuja, nyárra minden kiderül

Bár tóparti, tipikusan nyári vendéglátóhely a Hordó, azonban az újdonsült üzemeltetőnek eszébe sincs téli álomra „eltenni” a füredi csárdát. Őszre szőlőszedéssel bélelt szüreti mulatságokat, a téli hónapokra olyan disznóvágásos programcsomagot tervez, amely akár csapatépítésre is alkalmas lehet. Hiszen fülétől a farkáig feldolgozzák a jelentkezőkkel együtt az állatot, mondja a mulatós kedvű vendéglős, aki frissen sütött pecsenyét, orjalevest, töltött káposztát is ígér Négy évre bérelte idén nyártól Kothencz Lali a füredi helyet, de azt mondja, ha bejön a számítása, meg is veszi (hiszen több éve eladó), sőt, egy kis panziórészt is építtet fölé. Ha pedig nem jön be a számítása, főállású nagypapa lesz, elvégre nem véletlenül kéri mindig a közönsége egyik legnagyobb slágerét, amelyet két unokájának dedikált, és amely a családi békéről, harmóniáról és boldogságról szól.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.