Vigadós vendéglős

Balatonfüred két emblematikus helye újra nyitva, örvendezett a főszezon kezdetén a város polgármestere. A tóparti település híres szőlődűlőinek mentén valóban ismét vendégeket vár a több évig elhagyatott Baricska Csárda, és szomszédvára, a Balatonfüredi Hordó Csárda, amely ugyan sosem zárt be, de – ahogy a nyár elejétől bérbe vevő új üzemeltetője, Kothencz Lajos fogalmazott – az utóbbi években igencsak gyengén muzsikált.

Márpedig ha valakinek, neki hihetünk zenei téren, hiszen a 36 éve a vendéglátós szakmában dolgozó Kothencz nemcsak a vendégtérben van otthon, hanem a színpadon is: a Fásy-mulató oszlopos tagjaként sok éve járja szabadidejében az országot, és lép fel mulatós kedvű közönsége előtt.

Tömegétkeztetésből jeles, balatoni á la carte területen szárnypróbálgatás

Kiskőrösre, az Alföld vidékére húzza vissza a szíve a füredi Hordó legújabb lakóját (azért állíthatjuk ezt nyugodt szívvel, mert a csárda mögötti kis lakótérben tér nyugovóra mostanában a dalos kedvű vendéglős), de ez nem is csoda, hiszen ott született, ott él a családja, lánya/felesége viszi jelenleg ottani éttermüket. A családfő is azt vezette még nemrégiben, amikor a zánkai gyermeküdülő centrum kivetette magából, ahol pedig előtte éveken át robotolt. Ő irányította az egykori úttörőtábor teljes tömegétkeztetését, vezette a diszkópresszót, felelt a nagykonyha működéséért. Ha reggel jött a telefon a táborból, hogy aznap ezer gyerek kirándulni megy, mindenki kente rögvest a vajas zsemlehegyeket, tette bele a sajtot, felvágottat, mellé az almát, üdítőt, csokoládét. Akkoriban 120-130 ember munkájáért felelt, ma 10-12 főt irányít. Célja, mondja, hogy olyan magyaros csárdát vigyen sikerre, ahol az alföldi ízek dominálnak. Ezért teljesen lecserélte az étlapot, a gulyás, a pörkölt, a halászlé nála egész más receptúra szerint készül, mint másutt a környéken. Jó fűszeresen, sok paprikával (kizárólag kalocsaival), sőt paprikaolajjal főznek a konyhán, a húsok pedig kizárólag olyan magánvágóhidról érkeznek, ahol a tulajdonossal, a személyzettel sok-sok éve együtt dolgoznak, és akikről tudják, amit egy sertésről, marháról állítanak – az úgy is van.

A múlt híres árnyai

Hajdanán, a boldog békeidőkben 10-12 busz fékezett naponta a Hordó csárda előtt, és ontotta magából az éhes vendégeket. Ma a forgalom hetven százaléka inkább á la carte vendég, de Kothencz Lali eltökélt abban, hogy visszacsábítja a buszos turistát. Hajós barátainak szólt már, utazási irodákkal is felvette a kapcsolatot. Igaz, mostanában már nem nála forgatnak vendégcsábításra is kiváló filmjeleneteket (ahogy a Bujtor-filmek idején sorra megtörtént), Máté Péter fellépései is mi más lehetne, mint távoli szép emlék, azonban a Fásy mulató fel-felbukkanó vidám csapata, no meg egy profi cigányzenekar muzsikája nagyon is valóságos. Nem véletlen, hogy már az idei, első évét is nyereséggel zárja a vigadós vendéglős.

Ősszel, télen hejehuja, nyárra minden kiderül

Bár tóparti, tipikusan nyári vendéglátóhely a Hordó, azonban az újdonsült üzemeltetőnek eszébe sincs téli álomra „eltenni” a füredi csárdát. Őszre szőlőszedéssel bélelt szüreti mulatságokat, a téli hónapokra olyan disznóvágásos programcsomagot tervez, amely akár csapatépítésre is alkalmas lehet. Hiszen fülétől a farkáig feldolgozzák a jelentkezőkkel együtt az állatot, mondja a mulatós kedvű vendéglős, aki frissen sütött pecsenyét, orjalevest, töltött káposztát is ígér Négy évre bérelte idén nyártól Kothencz Lali a füredi helyet, de azt mondja, ha bejön a számítása, meg is veszi (hiszen több éve eladó), sőt, egy kis panziórészt is építtet fölé. Ha pedig nem jön be a számítása, főállású nagypapa lesz, elvégre nem véletlenül kéri mindig a közönsége egyik legnagyobb slágerét, amelyet két unokájának dedikált, és amely a családi békéről, harmóniáról és boldogságról szól.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.