Vihar a tisztifőorvosi ajánlás körül

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége a tagszövetségei és tagvállalatai nevében határozottan tiltakozik a közétkeztetőknek szóló, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által augusztus 1-jével életbe léptetett ajánlás ellen - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A Junior Vendéglátó Zrt. egyetért a tiszti főorvos közétkeztetést érintő ajánlásainak szellemiségével, de hiányolja a szakmai egyeztetést - mondta Román Péter, a társaság vezérigazgatója kedden az MTI-nek

A naponta 90-100 ezer adag ételt készítő vállalat vezetője hangsúlyozta: az ajánlást nem kötelező ugyan betartani, ám ha a későbbi közbeszerzések kiírásakor ezt veszik alapul, azt csak áremeléssel tudná kigazdálkodni a cég.

Román Péter hozzátette: a lakosság túlsúlyossága ellen nem a közétkeztetés, hanem az életmód megváltoztatásával lehet küzdeni. A Junior Zrt. vezérigazgatója az ajánlás törvényerőre emelkedése előtt egyezetést javasol az ÁNTSZ és a szakszövetségek között.

A tiszti főorvos hétfőn tette közzé ajánlását, amely egyebek mellett a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta, és ebbe a körbe tartoznak a túl zsírosnak ítélt tejfölök, húsok, illetve húskészítmények is.

A tiszti főorvos közétkeztetésre vonatkozó ajánlásainak érvényesülését a területileg illetékes megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve évente legalább egyszer ellenőrzi. A kibocsátott dokumentum alapján a közétkeztetést biztosító szolgáltatók önellenőrzéseket is kötelesek végezni.

Korábban is volt ajánlás a közétkeztetést végző szolgáltatók számára, de az sok szempontból hiányos volt és kevés konkrétumot tartalmazott - mondta Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos kedden az MTI-nek.

Mint mondta, a legutolsó ajánlás 2007-ben jelent meg jogszabály formájában. Az új vendéglátóipari egységekre és közétkeztetőkre vonatkozó új jogszabály életbe lépése viszont ezt törölte. Ugyanakkor ez a jogszabály táplálkozás-egészségügyi szempontokra nem terjed ki, így e tekintetben egy jogszabályi hézag keletkezett. Szabó Enikő szerint várhatóan még az idén megjelenik az erről szóló jogszabály is, de addig a közétkeztetőknek nincs mihez tartaniuk magukat, a népegészségügyi szervek pedig nem tudnak mi alapján ellenőrizni, ezért volt szükség a tiszti főorvos augusztustól érvényes új ajánlására.

Emellett a régi jogszabálynak számos hiányossága volt, például nem volt külön meghatározva az egészségügyi intézményekben, fekvőbeteg-ellátó intézményekben lévő ápoltaknak mekkora az energiaszükségletük. Azt pedig a közétkeztetőnek is jobb tudni, mennyi kalóriát kell biztosítani a betegeknek - tette hozzá Szabó Enikő.

Továbbá a régi szabályozásban nem szerepeltek ilyen konkrétan megnevezett élelmiszereket. Így fordulhatott elő, hogy például az egészségügyi intézményekben gyakran kapott valaki tejfölt vacsorára, bölcsődékben, óvodákban tízóraira cukrozott szörpöt adtak a gyerekeknek. Ezért az új ajánlásban ezeket konkrétan is kiemelték.

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a szociális-ellátó és gyermekintézményekben egyre több esetben van szükség allergiás, illetve diétás ételek készítésére. Ezért e tekintetben is részletesebb, pontosabb szabályozásra van szükség.

Szabó Enikő arra is kitért, a hétfőn életbe lépett ajánlás addig lesz érvényben, amíg a jogszabály életbe lép. A területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei viszont addig is végeznek ellenőrzéseket. Egyrészt elkérik a vendéglátó által készített önellenőrzési dokumentumokat, különböző számítások alapján ellenőrzik az ételek változatosságát, nyersanyag felhasználását, továbbá azt, hogy milyen konyhatechnológiával készítették, de az is előfordulhat, hogy az ételsorból kiemelnek egy ételt és azt laboratóriumukban biokémiai elemzéssel megvizsgálják.

Kifejtette: a most érvényes szabályozás még csak ajánlás. Ha viszont megjelenik a rendelet, a hatóság határozati úton tudja kötelezni a szolgáltatókat az előírások betartására.

A helyettes tiszti főorvos azt mondta: a szankciókat még nem dolgozták ki. Abban az esetben viszont ha - már a jogszabály életbe lépése után - az ellenőrzések során valamilyen hiányosságot, vagy szabályszegést tapasztalnak elképzelhető, hogy "egészségvédelmi bírságot" is kiszabnak majd.

Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetve húskészítményeket.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található dokumentum szerint a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. Paller Judit országos tiszti főorvos külön meghatározta a tejtermékekre, a sűrítésre és a zsiradék felhasználására, a magas zsírtartalmú nyersanyagokra, az ételek só- és cukortartalmára vonatkozó ajánlásait is.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége a tagszövetségei és tagvállalatai nevében határozottan tiltakozik a közétkeztetőknek szóló, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által augusztus 1-jével életbe léptetett ajánlás ellen - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

"A szándékot üdvözöljük, de a megvalósítás módja ellen tiltakozunk" - áll a közleményben.

A szövetség azt írta, hogy az ajánlás társadalmi vitája elmaradt, az anyag előkészítetlen, ennek következtében ellentmondásokkal teli, elhallgatja az anyagi háttér kérdését, ezért annak azonnali visszavonását kérik.

Elfogadhatatlannak nevezték, hogy az érintettekkel való szakmai konzultáció nélkül életbe lépett egy olyan anyag, amelynek a betartását annak megismerése napjától a népegészségügyi szakigazgatási szerv már ellenőrizheti.

Úgy vélik, több ponton ellentmondásos az ajánlás, értelmetlennek találják például a tej zsírtartalmára vonatkozó korlátozást és indokolatlannak a 20 százalékos tejföl teljes tiltását.

A szövetség közölte, hogy az anyag gyakorlatilag tiltja az olívaolaj felhasználását, s a mediterrán diéta alapját képező, keménybúza alapú "olasz" tészták Magyarországon csak köretként adhatóak, 10 naponként maximum 2 alkalommal. Kiemelték, hogy a gyerekek az ajánlás szerint lekvárhoz 10 nap alatt, 30 étkezésből csak egyszer juthatnak, a természetes tejhez hasonló tejtermék mostantól csak 1-3 éves gyerekeknek adható, a többi korcsoport csak iparilag csökkentett, 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet kaphat. (MTI, kép: miabonyunk.hu)


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.