Wolfgang Puck: Egy szállodának szüksége van jó étteremre, ez jó befektetés

A világ egyik legismertebb séfje, számos elismerésben részesült (kapott csillagot a Hollywood Walk of Fame sétányon Hollywoodban, több étterme Michelin-csillagos - a szerk.), Beverly Hillstől kezdve Isztambulon át Szingapúrig vannak éttermei. Budapesten is nyitott egyet,  az ötcsillagos belvárosi hotel luxus-vendéglátóhelyeként. Exkluzív interjú az osztrák származású, Amerikában élő sztárszakáccsal, Wolfgang Puckkal.

Európában elsőként itt nyitotta meg a Spagót két évvel ezelőtt. Miért épp a magyar fővárost választotta?

Van egy Spago  éttermem Isztambulban, ahova gyakran betért az ottani hotel török tulajdonosa. Mondta, hogy építenek egy szállodát Budapesten (az itteni étteremnek és luxushotelnek helyet adó Matild Palota a török Oyzer-csoport tulajdonában van – a szerk.), és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem egy Spagót nyitni benne. Azt válaszoltam, miért ne, hiszen Budapest nincs is olyan messze Bécstől. Nem ismerem Magyarországot, de azt gondoltam, hogy – Törökországhoz hasonlóan – itt is tanulhatok valamit. És az időzítés is jó, mert Budapest felszállóágban van. 

És hogy megy az üzlet? Mennyire eredményes az itteni étterem?

Nagyon eredményes. Nyáron mindig kicsit kisebb a forgalom, de az év egészével nagyon elégedettek vagyunk. Az étterem pedig jót tesz a hotelnek. A szállodavendégek azt szokták kérdezni, hogy hol van a közelben egy jó étterem, és általában nem maradnak a szállodában. Az itteni vendégek viszont a Spagóban maradnak, de jönnek hozzánk a Four Seasons-ből és a Kempinskiből is.

Vendégeik jellemzően Magyarországról érkeznek vagy turisták?

Nagy részük itteni, és a többi éttermünk törzsvendégei is helyiek általában. Hetente egyszer-kétszer járnak hozzánk, isznak valamit a bárnál vagy ebédelnek a családjukkal. Tehát sok magyar vendégünk van, köztük üzletemberek, és sokan ide hozzák a külföldi vendégeiket.

A bécsi repülőtéren van étterme, de az nem Spago. Az miért nincs az osztrák fővárosban?

Ezt én sem tudom. Ez nem úgy működik, hogy elmegyek Varsóba és azt mondom, hogy itt most nyitok egy Spagót. Ha viszont adódik lehetőség, akkor azzal kezdhetek valamit. Egy szállodai étterembe nem kell annyit invesztálnom, a szállodának pedig szüksége van egy jó étteremre, tehát ez egy jó együttműködés. Manapság bárhol a világon nehéz olyan embereket találni, akik tényleg akarnak dolgozni, hétvégén is és napi 8 óránál többet. De a Spago már ismert Magyarországon, a tehetséges és ambiciózus fiatalok pedig karrierjük szempontjából hasznosnak tartják, ha egy-két évet itt dolgozhatnak, tanulhatnak. Ezután már könnyen találnak helyet máshol. De ez ugyanígy működik Amerikában.

A budapesti étterem miben más, mint a többi?

A kialakítás nem ugyanaz, mint például Beverly Hillsben. Budapesten van egy kis sushi bárunk is, ami máshol általában nincs, és van néhány magyar fogásunk. A séfünk, István (Szántó István – a szerk.) ugyanis magyar. Azt mondtuk neki, hogy ha magyar ételt szeretne készíteni, megkóstoljuk, és ha jónak találjuk, akkor csinálja. Eleinte sok halat vásároltunk a Balatonból, ma már inkább az Adriából veszünk. Tegnap korán érkeztem, kimentem a piacra, és bárányhúst vettem. Mindenhol próbálok helyi árut venni és felhasználni a saját módszerünk szerint.

Van egyébként Budapesten olyan étterem – a sajátján kívül –, ahova szívesen jár?

Nincs. Ha itt vagyok, minden nap a Spagóban vagyok.  Egyszer vagy kétszer elmentem enni valahova – a nevére már nem emlékszem. Meglátogattam néhány bortermelőt is, egyszer pedig egy etyeki céget, amely kiváló sonkát, prosciuttót és culatellót készít, vásárolunk is tőle.

Tervezi, hogy Közép- és Kelet-Európában további éttermeket nyit?

Lehetséges, talán Varsóban, Bukarestben, Belgrádban vagy Bécsben.

Az interjú teljes terjedelmében laptársunknál olvasható el.

Forrás: mfor.hu / Turizmus Online


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.