Zajos sikert arattak a badacsonyi borok

A március 23-án a patinás New York-palota Róma termében megrendezett Badacsony New Yorkban seregszemle évről-évre a Badacsony és az itt készült borok rajongóinak széles táborát mozgatja meg.

 A komoly múltra visszatekintő nagyszabású Badacsony New Yorkban rendezvényre a borászok pincészetük legjellemzőbb, legszebb borait hozták el, így a badacsonyi borok szerelmesei 38 pincészet több, mint 200 kiváló borát kóstolhatták meg. A pezsgéssel teli helyszínen a látogatók közben megismerkedhettek a borász szakma kiemelkedő képviselőivel is.

A vendégek a borvidéki fotókból készült rövid filmeken keresztül ízelítőt kaphattak Badacsony hangulatából és az itt gazdálkodó kiváló borászatokból - a látogatók a borokon kívül számos helyi termelőt, turisztikai szolgáltatót, kézműveseket is megismerhettek, akik kínálatukkal kiegészítették és színesítették a seregszemlét.

Rekordszámú kiállító és bővített helyszín

A Badacsony New Yorkban esemény – amelyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szerveznek meg az őket tömörítő és koordináló Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke, illetve az idén 20 éve városi rangját ünneplő Badacsonytomaj meglátogatásához.

A' Capella Szőlőbirtok képviselői
A' Capella Szőlőbirtok képviselői
Fotó: Badacsony New Yorkban

Hiszen bort kóstolni ott a legjobb, ahol ez születik, másrészt a Badacsonyi borvidék a kiváló borok mellett egész évben számos felejthetetlen élményt és felfedeznivalót kínál.

„A Badacsony New Yorkban esemény népszerűségét jól mutatja, hogy idén az előző évhez hasonlóan nemcsak rekordszámú látogató, hanem rekordszámú kiállító is részt vett, amelynek köszönhetően bővítettük a helyszínt, így szellősebbé vált a terem és kényelmesebben lehetett a pincészetekhez is hozzáférni. Kifejezetten jó volt tapasztalni, hogy élénk érdeklődés volt a szakma részéről is. – mondta Szászi Endre a szervezőbizottság részéről.

Izgalmas mesterkurzus színesítette az eseményt

A megfelelő minőség biztosítása érdekében az elmúlt évekhez hasonlóan a seregszemlén résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstolás során előminősítette, így a New York Palota Róma termében minden vendég kizárólag a borvidék legkiválóbb boraival találkozhatott. A sétáló kóstolón túl, folytatva az eddigi hagyományokat a Vivaldi teremben idén is egy teltházas, egyedülálló mesterkurzus színesítette a Badacsony New Yorkban eseményt: az informatív és finom humorral megfűszerezett Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat című mesterkurzuson Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja, valamint Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

Mesterkurzus a rendezvényen
Mesterkurzus a rendezvényen
Fotó: Bdacsony New Yorkban

Badacsony, Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidéke

Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar borvidék, a kétezeréves szőlő-és borkészítési hagyományokkal rendelkező Badacsony nem véletlenül lett az elmúlt években a hazai borfogyasztók körében az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidék. Ezt komoly és céltudatos munka előzte meg, hiszen a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négyévszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitvatartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. 

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.