Zöldség- és gyümölcskert egy szupermarket tetején

Több mint hatvanféle növényt termesztenek egy brüsszeli szupermarket tetején. A Lagum projekt uniós finanszírozással jött létre, és a célja, hogy kiderítse, fenntartható-e egy ilyen kert a városi környezetben.

„A kutatásnak van mezőgazdasági része, de sok más lehetőséggel is foglalkozunk. A termelés adott, de vannak tréningjeink, és a környék szociális viszonyaira, az itt élőkre is figyelünk", magyarázta a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársa, Francisco Davila az összetett projektről, értesült a különleges kezdeményezésről a euronews.com portál.

 

A tetőn március óta két tonna gyümölcs és zöldség termett, a hulladékot pedig teljes egészében komposztálják. A művelésbe és a termények hasznosításába a közelben élőket is igyekeznek bevonni, különösen azokat, akik nehéz körülmények között élnek.

A társadalom javára hasznosítjuk a kertet. Ott van a Refresh, egy szociális étterem, ahol az itt termelt növényeket szolgálják fel. De elkezdtünk a rászorulóknak is osztani belőle" - mesélte Nevruz Unal, aki Brüsszel Ixelles kerületének önkormányzatán dolgozik képviselőként, és a városfelújításért felel.

A munka a tetőkertben még csak most kezdődött el, a szervezőknek pedig rengeteg ötletük van. Az egyik például az, hogy a lenti szupermarketben keletkezett hőt bevezessék a tetőn lévő üvegházakba.

A kertben egyébként a tervek szerint minden évben december közepéig teremnek a növények, és a városi környezet egyáltalán nem zavarja a fejlődésüket - a környező házak miatt a tetőre nem jutnak el a kipufogógázok és egyéb szennyeződések. 

Forrás: Euronews


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.