"Az árcsökkentés a pokolba vezet"

Legalábbis is így tartják szlovák idegenforgalomban tevékenykedő szomszédjaink, hangzott el azon a szakmai fórumon, amelyet kedden a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Képviselet vezetője, Dipl. Ing. Sona Jelínková asszony tartott dr. Peter Horvath, a Szlovák Köztársaság Nagykövetség gazdasági szakértőjének társaságában a Hotel Mercure Budában, hazai kis- és középbefektetők előtt.

 


Szlovákia, hangzott el az előadáson, a magyarok számára mindig is olcsó turisztikai célpontnak számított, azonban az euró bevezetésekor ez a helyzet alaposan megváltozott. Nemcsak a beutazó idegenforgalommal, hanem a fapados járatok drasztikus visszaesésével is komoly gondok akadtak. (Gondoljunk pl. a náluk is üzemelő Skyeurope csődjére, ami igencsak súlyosan érintette a szlovák idegenforgalmat). Abban viszont mindannyian egyetértenek a helyi vendéglősök, szállodások, ha belemennek áraik csökkentésébe – onnan nem lesz visszaút, ezért nem is ezt választják, hanem más módszereket alkalmaznak. A szállodások például már idén téltől csomagokat kínálnak, amelyeket a környék sípályáival közösen alakítottak ki. Ebben a síbérleteket kínálják nyomott áron: pl. az a bérlet, ami tavaly még napi 22 euróba került, idén 16 euró lesz. Egyébként erről az akciójukról meggyőződhetnek személyesen a magyarok is, hiszen a jövő héten kezdődő Hóshow-n, ahol díszvendég lesz Szlovákia, már kínálják e speciális csomagokat. Végül elhangzott még, hogy a hatalmas lengyel piac mellett a magyar incoming turizmus jelentős Szlovákia idegenforgalma terén – fontos tradicionális piacnak számítunk, és a negyedik helyen állunk a szlovákok beutazó forgalmában.

 

 


Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.