A háromszázadik átadásánál elfogyott a türelem

Hajdúszoboszlón, a Fekete Gyula által vezetett négycsillagos ház, a Hunguest Hotel Aqua-Sol kapta a háromszázadik Hotelstars védjegytáblát, és a hír két szempontból is érdekes.

Egyrészt a legelső Hotelstars minősítést is pont egy Hunguest ház nyerte: a tapolcai Hotel Pelion. Másrészt a március 5-i ünnepélyes védjegyátadáson jelentette be az NGM turisztikáért felelős helyettes államtitkár asszonya, dr. Horváth Viktória, hogy vége a türelmi időnek, mostantól nem lehet büntetlenül csillagokat használni olyan házaknál, ahol nem nyerték el a nemzeti védjegyként is jegyzett Hotelstars Union (HU) nemzetközi minősítést.
Az ünnepélyes védjegytábla átadón először Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára a HU kapcsán elmondta, hogy a minősítési rendszert négyévente felülvizsgálják, és e revízió része az a most induló, európai szintű online piackutatás, amelynek során azt vizsgálják: Mit vár el a vendég egy szállodától? A válaszok kiértékelése alapján változtatnak, módosítanak majd a minősítési rendszeren – de ez persze még a jövő zenéje, hiszen a kérdések feltöltése a netre csak a napokban történt meg.
Dr. Horváth Viktória, az ágazatért felelős szakember épp ezen ünnepélyes alkalommal jelentette be, hogy nincs tovább: akinek nincs minősítése – nem használhat ezentúl büntetlenül csillagot. Majd kifejtette, hogy hamarosan leülnek a fogyasztóvédelmi hatóság vezetőivel egyeztetni: miképp is történjék a csillaghasználat jogos vs. jogtalan használatának ellenőrzése? Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója a védjegytábla ünnepélyes átvételét követően ennek kapcsán megjegyezte, egyszerű a megoldás, hiszen nem kell más majd az ellenőrzéshez, mint egy szék és egy komputer világhálóval – ugyanis minden hazai szálloda jelzi honlapján, ha HU minősítési védjeggyel rendelkezik. És ezzel kapcsolatban még hozzátette, cége részéről nagyon is örül a szigorításnak, mert már idáig is sokat szenvedtek attól, hogy a besorolási rendszert sokan figyelmen kívül hagyva, kontrollálatlanul kontárkodtak a vendégszerzés terén.


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.