A legfrissebb szállodaipari teljesítmények

A hazai szállodák kiemelkedően jól kezdték a 2018 évet. Januárban forgalmuk országos szinten 10,4%-kal, Budapesten 8,1%-kal, a Budapesten kívüli szállodákban 12,4%-kal, a balatoni régióban 16,4%-kal volt magasabb a tavalyinál - adta hírül Trend Riportjában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség (MSZÉSZ).

Országos szinten a szállodák bruttó szoba árbevétele 13.312 millió Ft, összes bruttó forgalma 24.493 millió Ft volt. Szállodáink átlagos kihasználtsága 44,8% (a bázisnál 2,3%ponttal magasabb), bruttó átlag szobaára 17.739 Ft , bruttó REVPAR mutatója (egy kiadható szobára jutó szoba árbevétel) 7.943 Ft, a bruttó TREVPAR (egy kiadható szobára jutó teljes árbevétel) 14.614 Ft lett a KSH adatbázisa szerint.

Január hónapban a belföldi szállodai vendégéjszakák száma 13,4%-kal, a külföldi 5,1%-kal emelkedett. Ez utóbbi növekedésének főleg az átlagon felül bővülő Francia (+29,2%), Ukrán (+23,6%), Izraeli (+23,8%), Cseh (+18,4%), Német és Orosz (+10,2- 10,2%) keresletnek köszönhető. Visszaesés történt a brit (-2%) és az olasz (-1%) piacokról. A magyarországi szállodákban az összes külföldi vendégéjszaka  82,7%-a Európából, 11,5%-a Ázsiából, 4,6%-a Amerikából, 1,2%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett.

A budapesti szállodák 6.674 millió Ft bruttó szoba árbevételt, illetve 11.036 millió Ft bruttó összes forgalmat értek el. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a hazaiszállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 41,7%-a, a belföldi vendégéjszakák 12,2%-a, a külföldi vendégéjszakák 67%-a, az összes szállodai árbevétel 45,1%-a, szoba árbevétel 50,1%-a budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás – szobaszám – kb. 35%-a volt Budapesten.

További adatok és információk ide kattintva érhetőek el.


Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.