A legfrissebb szállodaipari teljesítmények

A hazai szállodák kiemelkedően jól kezdték a 2018 évet. Januárban forgalmuk országos szinten 10,4%-kal, Budapesten 8,1%-kal, a Budapesten kívüli szállodákban 12,4%-kal, a balatoni régióban 16,4%-kal volt magasabb a tavalyinál - adta hírül Trend Riportjában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség (MSZÉSZ).

Országos szinten a szállodák bruttó szoba árbevétele 13.312 millió Ft, összes bruttó forgalma 24.493 millió Ft volt. Szállodáink átlagos kihasználtsága 44,8% (a bázisnál 2,3%ponttal magasabb), bruttó átlag szobaára 17.739 Ft , bruttó REVPAR mutatója (egy kiadható szobára jutó szoba árbevétel) 7.943 Ft, a bruttó TREVPAR (egy kiadható szobára jutó teljes árbevétel) 14.614 Ft lett a KSH adatbázisa szerint.

Január hónapban a belföldi szállodai vendégéjszakák száma 13,4%-kal, a külföldi 5,1%-kal emelkedett. Ez utóbbi növekedésének főleg az átlagon felül bővülő Francia (+29,2%), Ukrán (+23,6%), Izraeli (+23,8%), Cseh (+18,4%), Német és Orosz (+10,2- 10,2%) keresletnek köszönhető. Visszaesés történt a brit (-2%) és az olasz (-1%) piacokról. A magyarországi szállodákban az összes külföldi vendégéjszaka  82,7%-a Európából, 11,5%-a Ázsiából, 4,6%-a Amerikából, 1,2%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett.

A budapesti szállodák 6.674 millió Ft bruttó szoba árbevételt, illetve 11.036 millió Ft bruttó összes forgalmat értek el. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a hazaiszállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 41,7%-a, a belföldi vendégéjszakák 12,2%-a, a külföldi vendégéjszakák 67%-a, az összes szállodai árbevétel 45,1%-a, szoba árbevétel 50,1%-a budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás – szobaszám – kb. 35%-a volt Budapesten.

További adatok és információk ide kattintva érhetőek el.


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.