A pesti szálloda, amelyért odavan a nemzetközi szaksajtó

Az elmúlt hónapokban igazi sikertörténetet írt az Andrássy út legújabb szállodája, a Hotel Oktogon: számos nemzetközi magazin, közöttük a Design Street Milan, az olasz BuildNews, és az ArchiPortale közölt látványos képanyagot a szálloda megújulásáról, múlt héten pedig a hotel belsőépítész tervezői, Radnóczy Eszter vezető tervező és az este’r partners csapata nyerte el munkájáért a BigSEE nemzetközi építészeti és design-díj Tourism Design 2023 versenyén a Winner címet és vált ezzel a projekt esélyessé a fődíjra.

„Ezzel az épülettel foglalkozni több, mint izgalmas volt, természetesen rengeteg szakmai kihívással, mondja Radnóczy Eszter, az olasz-magyar belsőépítész stúdió, az este’r partners alapítója. Nem csodálkozom, hogy az olasz magazinok ízléséhez közel áll az eredmény: egyrészt náluk a századforduló építészete egészen más volt, így ez az épület sok újdonságot mutat számukra. Másrészt az olasz kultúra nagyra értékeli a vagányságot, a régi és az új kreatív ütköztetését és harmóniába hozását, a színt, az életet – bízom benne, hogy munkánk a klasszikus értékek mellé ezeket tudta odatenni.”

Kis háztörténet: ahol a sör és a malom szerencsésen összeér

A 2023 júniusában átadott Hotel Oktogon története igazi fordulatos budapesti sztori. Az Andrássy út 52. alatt álló neoreneszánsz stílusú palota a 19. század végén, 1884-1886 között épült. Tervezője a Párisi Udvart és az Uránia Nemzeti Filmszínház épületét is jegyző Schmahl Henrik, az építtető pedig a svájci származású malomtulajdonos, sörgyár-alapító és nagyiparos Haggenmacher Henrik volt. A palota később közkönyvtár volt, sőt egy ideig Budapest egyik népszerű szórakozóhelyeként is működött.

Az épület a három évig tartó felújítás után szállodaként nyitott meg, az este’r partners belsőépítész iroda (vezető tervező: Radnóczy Eszter) és az építészpartner Archikon (vezető tervező: Nagy Csaba) tervei alapján, a Continental Group üzemeltetésében.

Az előkelő palota a mostani restaurálás és megújulás során eredeti karakterét megtartva él tovább, a reprezentatív kapu mögött húzódó belső udvarban a lovak és kocsik helyett most lobby-t és reggelizőteret találunk, a gangok mennyezeti részletei visszanyerték eredeti szépségüket, míg a belsőépítészet inkább sportos és lezser maradt, igazodva a szálloda célközönségének stílusához. 

A tervező válaszol

Radnóczy Eszter vezető tervező mesél a palota megújulásának belsőépítészeti munkájáról.

Melyek az épület történetéből azok a részletek, történetek, amelyek fontossá váltak a tervezés során?

A Haggenmacher, majd a Dreher család története és számos ingatlanberuházása Budapest belvárosában mind figyelemre méltóak. A Haggemacher-palota központi lépcsőháza, a festett boltívek, mennyezetek, és a beszökő természetes fény jellemzik az épületet. Ezek a kiemelt elemek mind a műemléki restaurálás utáni eredeti megjelenésüket kapták vissza, és komoly, a jövő számára átmentett értékeket képviselnek. Ennek újjászületésében részt venni hosszú, megterhelő munkafolyamat, egyben felemelő élmény volt.

Milyen a lobby hangulata?

A lobby részben a műemléki épülethez tartozó teret az építész tervezők összenyitották a korabeli lépcsőházzal. Ez a tér így új funkciót és értelmezést kap, mivel a korábbi nyitott udvar az üvegtetővel zárt térré válik. Míg a padlóburkolat és a homlokzati elemek követik a műemlékterek stílusát, addig a berendezés és az installációs elemek a hotel fiatalos, kozmopolita hangulatához alkalmazkodnak. Színesek, letisztultak, kényelmesek, multifunkcionálisak és lendületet sugároznak.

Milyen megoldások találhatók a történeti szobákban?

A műemléki szobák sajátossága az eredeti fapanel-burkolat, amely a restaurálás során visszakapta az eredeti világos diófa színét. A szobák mérete lehetővé tette, hogy a fürdőszoba-blokkokat úgy alakítsuk ki, hogy a szoba közepére kerüljenek, ezzel meghagyva az eredeti kazettás faburkolatot a külső falakon. Ez a központi téralakítás pedig azt engedte meg, hogy a műemléki szobán belül tagoljuk a teret háló, közlekedő és nappali zónára. A központi fürdőszobablokk egy üvegdobozzá vált, mely minden oldalról tükrözi a fapanel burkolatokat. A falak és a mennyezet színe sötétzöld, mely mély árnyalatok illeszkednek a fapanelekhez. A berendezést a klasszikusmodern kombinációja jellemzi.

A szálloda sportos, vagány, de egyben elegáns is. Hogyan találkoznak ezek a megjelenési formák?

Az épület nagyon sok élményt és értéket hordoz magában, szerintem ez az Andrássy út egyik legizgalmasabb háza, amely gyönyörű volt már felújítás előtt is. A megújult design új életet, frissességet hordoz, kiegészíti a korabeli értékeket úgy, hogy közben az eredeti enteriőr ne sérüljön, azonban felújítás új tulajdonságokat, a mai kornak megfelelő kényelmet, funkcionális és esztétikai igényeket szolgáljon ki.

Melyek az épület design-highlightjai?

Az épület alapvető építőelemei meghatározóak voltak: ilyenek a melegszürke kődíszítések, pillérek, párkányok, a fekete és világosszürke diagonális, pepita padlóburkolat, valamint a levélmintás lépcsőházi festett mennyezetek, melyek színkompozíciója a felújítás során tárult fel. A belsőépítészetben dinamikus színekre kottáztuk az épület nem műemléki területét. A hármas alapszín kombináció, a vörös, a zöld és a kék, és azok pasztell árnyalatai végigfutnak az épületen, hol együtt, hol külön-külön. A szobák vidámak és kompaktak, a szín- és anyaghasználat minősége teszi őket érdekessé. A lobby légies megjelenése és vegyes funkciója is érdekes, hiszen ez bár és reggeliző tér is egyben. A redukált és íves formavilágú bútorok mellet megjelennek olyan tárgyak, melyek proporciója tudatosan figyelemfelkeltő. Ilyenek a magas nyakú állólámpák és a virágkaspók is, amelyek erősítik vizuális élményt.

Forrás: Hellolama

Forrás: Fotók: Juhász Norbert, Tamás Pál / este'r partners


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.