A svéd szigetlakó

Vastag keretes szemüvegével és háromnapos borostájával leginkább egy hajótöröttre emlékeztet Svédország topséfje, Magnus Ek.

Ráadásul a  hajótörött image-ét tovább erősíti, hogy Oaxen Krog névre keresztelt éttermét a svéd Djurgarden-szigeten nyitotta meg 2013- ban. A mindenre elszánt gourmand-ok természetesen már egy jó ideje bené- pesítették a vízpartot, hogy kipróbálják a sztárséf innovatívan meghökkentő Új Északi Menüjét.

SOSEM SZTÁZSOLT MÁS SZTÁRSZAKÁCSOK KONYHÁJÁN

„Nincs mentorom, de mindig inspirálnak a körülöttem lévő olyan emberek, akik szenvedéllyel űzik hivatásukat” – mondja a svéd topszakács. Ek séffé válásának útja különben nem párizsi vagy londoni sztárséfeknél történő robotmunkával kezdődött. Ő már karrierje kezdetén józan paraszti ésszel vélekedett választott szakmájáról. Saját maga által diktált szabályokat követve teremtette meg egyedi stílusú gasztronómiai irányel- veit. Főzésének alapját pedig nála is – mint oly sok más sztárszakácsnál – a regionális alapanyagok adják.

A SZIGET AJÁNDÉKAI

1994-ben szakmai partnerével, Agneta Greennel Oaxen szigetére költözött, amely Stockholmból kizárólag komppal érhető el. Egyáltalán nem bánták meg, hogy szinte az isten háta mögött, egy apró szigeten valósult meg álmuk Oaxen Skargardskrog néven. A szigetecske csekély területe elle- nére helyi alapanyagokban rendkívül gaz- dag, így tökéletes helyszín volt ahhoz, hogy Ek megvalósítsa gasztronómiai flozófáját. Ajtajától karnyújtásnyira teremnek a piros bogyós erdei gyümölcsök és gyógynövé- nyek, a közeli parton mindennap friss tengeri hínárt hord a partra a szél.

HERINGLEVES, TARISZNYARÁK, BORJÚSZÍVSTEAK

„Boldoggá tesz, ha a természet adta alap- anyagokat használhatom a konyhámban,” – mondja éttermük színhelyéről. Rövid idő leforgása alatt igazi gasztronómiai hot spottá vált az aprócska, Ekék érke- zése előtt szinte sehol nem ismert svéd sziget. A sztárséf olyan ikonikus étele- ket teremtett, mint a sarkvidéki szénen készített heringleves, a gabonafelfújt, to- jássárgája és articsóka mesterhármasa vagy a tarisznyarák kagylóval és édes- köménypürével, rebarbara spárgával és félig átsütött sárgarépával, valamint híres borjúszívmarhasteakje flén tálalva. Any- nyira sikeressé és felkapottá vált az étte- rem, hogy 1994 és 2011 között öt alkalom- mal is beválogatták a világ legjobb ötven éttermének listájára, valamint kitüntette a svéd White Guide magazin is.

A MICHELIN-ELLENŐRÖK MESSZE ELKERÜLIK ŐKET

Tizenhét év sikersztori után azonban Ek és Green bezárta éttermét, hogy Svédor- szág újabb részén terjesszék gasztronó- miai hitvallásukat. Döntésükben persze az is szerepet játszott, hogy az időjárási körülmények miatt évente több hónapra be kellett zárni a szigeten lévő helyet, va- lamint a Michelin-csillag szakértő gárdája is messze elkerülte a lehetetlen helyen lévő csúcsgasztronómiai intézményt, ők mindig csak stockholmi éttermekben teszteltek, és azok kerülhettek be neves ajánlójukba.

VISSZA A GYÖKEREKHEZ

Egyébként nem sokkal a híres étterem be- zárása után Ek hentesüzletet nyitott, ahol saját maga pácolja és füstöli a húsokat. Tavaly májusban pedig végre ismét visz- szatért ahhoz, amihez nagyon ért: megnyi- totta új, Oaxen Krog névre keresztelt étter- mét Stockholmban, a gourmet-vendégek legnagyobb örömére


Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.