Ráadásul a hajótörött image-ét tovább erősíti, hogy Oaxen Krog névre keresztelt éttermét a svéd Djurgarden-szigeten nyitotta meg 2013- ban. A mindenre elszánt gourmand-ok természetesen már egy jó ideje bené- pesítették a vízpartot, hogy kipróbálják a sztárséf innovatívan meghökkentő Új Északi Menüjét.
SOSEM SZTÁZSOLT MÁS SZTÁRSZAKÁCSOK KONYHÁJÁN
„Nincs mentorom, de mindig inspirálnak a körülöttem lévő olyan emberek, akik szenvedéllyel űzik hivatásukat” – mondja a svéd topszakács. Ek séffé válásának útja különben nem párizsi vagy londoni sztárséfeknél történő robotmunkával kezdődött. Ő már karrierje kezdetén józan paraszti ésszel vélekedett választott szakmájáról. Saját maga által diktált szabályokat követve teremtette meg egyedi stílusú gasztronómiai irányel- veit. Főzésének alapját pedig nála is – mint oly sok más sztárszakácsnál – a regionális alapanyagok adják.
A SZIGET AJÁNDÉKAI
1994-ben szakmai partnerével, Agneta Greennel Oaxen szigetére költözött, amely Stockholmból kizárólag komppal érhető el. Egyáltalán nem bánták meg, hogy szinte az isten háta mögött, egy apró szigeten valósult meg álmuk Oaxen Skargardskrog néven. A szigetecske csekély területe elle- nére helyi alapanyagokban rendkívül gaz- dag, így tökéletes helyszín volt ahhoz, hogy Ek megvalósítsa gasztronómiai flozófáját. Ajtajától karnyújtásnyira teremnek a piros bogyós erdei gyümölcsök és gyógynövé- nyek, a közeli parton mindennap friss tengeri hínárt hord a partra a szél.
HERINGLEVES, TARISZNYARÁK, BORJÚSZÍVSTEAK
„Boldoggá tesz, ha a természet adta alap- anyagokat használhatom a konyhámban,” – mondja éttermük színhelyéről. Rövid idő leforgása alatt igazi gasztronómiai hot spottá vált az aprócska, Ekék érke- zése előtt szinte sehol nem ismert svéd sziget. A sztárséf olyan ikonikus étele- ket teremtett, mint a sarkvidéki szénen készített heringleves, a gabonafelfújt, to- jássárgája és articsóka mesterhármasa vagy a tarisznyarák kagylóval és édes- köménypürével, rebarbara spárgával és félig átsütött sárgarépával, valamint híres borjúszívmarhasteakje flén tálalva. Any- nyira sikeressé és felkapottá vált az étte- rem, hogy 1994 és 2011 között öt alkalom- mal is beválogatták a világ legjobb ötven éttermének listájára, valamint kitüntette a svéd White Guide magazin is.
A MICHELIN-ELLENŐRÖK MESSZE ELKERÜLIK ŐKET
Tizenhét év sikersztori után azonban Ek és Green bezárta éttermét, hogy Svédor- szág újabb részén terjesszék gasztronó- miai hitvallásukat. Döntésükben persze az is szerepet játszott, hogy az időjárási körülmények miatt évente több hónapra be kellett zárni a szigeten lévő helyet, va- lamint a Michelin-csillag szakértő gárdája is messze elkerülte a lehetetlen helyen lévő csúcsgasztronómiai intézményt, ők mindig csak stockholmi éttermekben teszteltek, és azok kerülhettek be neves ajánlójukba.
VISSZA A GYÖKEREKHEZ
Egyébként nem sokkal a híres étterem be- zárása után Ek hentesüzletet nyitott, ahol saját maga pácolja és füstöli a húsokat. Tavaly májusban pedig végre ismét visz- szatért ahhoz, amihez nagyon ért: megnyi- totta új, Oaxen Krog névre keresztelt étter- mét Stockholmban, a gourmet-vendégek legnagyobb örömére