A svéd szigetlakó

Vastag keretes szemüvegével és háromnapos borostájával leginkább egy hajótöröttre emlékeztet Svédország topséfje, Magnus Ek.

Ráadásul a  hajótörött image-ét tovább erősíti, hogy Oaxen Krog névre keresztelt éttermét a svéd Djurgarden-szigeten nyitotta meg 2013- ban. A mindenre elszánt gourmand-ok természetesen már egy jó ideje bené- pesítették a vízpartot, hogy kipróbálják a sztárséf innovatívan meghökkentő Új Északi Menüjét.

SOSEM SZTÁZSOLT MÁS SZTÁRSZAKÁCSOK KONYHÁJÁN

„Nincs mentorom, de mindig inspirálnak a körülöttem lévő olyan emberek, akik szenvedéllyel űzik hivatásukat” – mondja a svéd topszakács. Ek séffé válásának útja különben nem párizsi vagy londoni sztárséfeknél történő robotmunkával kezdődött. Ő már karrierje kezdetén józan paraszti ésszel vélekedett választott szakmájáról. Saját maga által diktált szabályokat követve teremtette meg egyedi stílusú gasztronómiai irányel- veit. Főzésének alapját pedig nála is – mint oly sok más sztárszakácsnál – a regionális alapanyagok adják.

A SZIGET AJÁNDÉKAI

1994-ben szakmai partnerével, Agneta Greennel Oaxen szigetére költözött, amely Stockholmból kizárólag komppal érhető el. Egyáltalán nem bánták meg, hogy szinte az isten háta mögött, egy apró szigeten valósult meg álmuk Oaxen Skargardskrog néven. A szigetecske csekély területe elle- nére helyi alapanyagokban rendkívül gaz- dag, így tökéletes helyszín volt ahhoz, hogy Ek megvalósítsa gasztronómiai flozófáját. Ajtajától karnyújtásnyira teremnek a piros bogyós erdei gyümölcsök és gyógynövé- nyek, a közeli parton mindennap friss tengeri hínárt hord a partra a szél.

HERINGLEVES, TARISZNYARÁK, BORJÚSZÍVSTEAK

„Boldoggá tesz, ha a természet adta alap- anyagokat használhatom a konyhámban,” – mondja éttermük színhelyéről. Rövid idő leforgása alatt igazi gasztronómiai hot spottá vált az aprócska, Ekék érke- zése előtt szinte sehol nem ismert svéd sziget. A sztárséf olyan ikonikus étele- ket teremtett, mint a sarkvidéki szénen készített heringleves, a gabonafelfújt, to- jássárgája és articsóka mesterhármasa vagy a tarisznyarák kagylóval és édes- köménypürével, rebarbara spárgával és félig átsütött sárgarépával, valamint híres borjúszívmarhasteakje flén tálalva. Any- nyira sikeressé és felkapottá vált az étte- rem, hogy 1994 és 2011 között öt alkalom- mal is beválogatták a világ legjobb ötven éttermének listájára, valamint kitüntette a svéd White Guide magazin is.

A MICHELIN-ELLENŐRÖK MESSZE ELKERÜLIK ŐKET

Tizenhét év sikersztori után azonban Ek és Green bezárta éttermét, hogy Svédor- szág újabb részén terjesszék gasztronó- miai hitvallásukat. Döntésükben persze az is szerepet játszott, hogy az időjárási körülmények miatt évente több hónapra be kellett zárni a szigeten lévő helyet, va- lamint a Michelin-csillag szakértő gárdája is messze elkerülte a lehetetlen helyen lévő csúcsgasztronómiai intézményt, ők mindig csak stockholmi éttermekben teszteltek, és azok kerülhettek be neves ajánlójukba.

VISSZA A GYÖKEREKHEZ

Egyébként nem sokkal a híres étterem be- zárása után Ek hentesüzletet nyitott, ahol saját maga pácolja és füstöli a húsokat. Tavaly májusban pedig végre ismét visz- szatért ahhoz, amihez nagyon ért: megnyi- totta új, Oaxen Krog névre keresztelt étter- mét Stockholmban, a gourmet-vendégek legnagyobb örömére


Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.
„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött?

„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött? 

A milliárdos, akiről ma mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán.
Hilton, Marriot: irány Afrika!

Hilton, Marriot: irány Afrika! 

Bejelentette afrikai terjeszkedését a Hilton és a Marriot.
A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca

A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca 

Itthon akár háromszor annyiba is kerülhet a kisállatunk nyaralása, mint Európa más városaiban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.