A svéd szigetlakó

Vastag keretes szemüvegével és háromnapos borostájával leginkább egy hajótöröttre emlékeztet Svédország topséfje, Magnus Ek.

Ráadásul a  hajótörött image-ét tovább erősíti, hogy Oaxen Krog névre keresztelt éttermét a svéd Djurgarden-szigeten nyitotta meg 2013- ban. A mindenre elszánt gourmand-ok természetesen már egy jó ideje bené- pesítették a vízpartot, hogy kipróbálják a sztárséf innovatívan meghökkentő Új Északi Menüjét.

SOSEM SZTÁZSOLT MÁS SZTÁRSZAKÁCSOK KONYHÁJÁN

„Nincs mentorom, de mindig inspirálnak a körülöttem lévő olyan emberek, akik szenvedéllyel űzik hivatásukat” – mondja a svéd topszakács. Ek séffé válásának útja különben nem párizsi vagy londoni sztárséfeknél történő robotmunkával kezdődött. Ő már karrierje kezdetén józan paraszti ésszel vélekedett választott szakmájáról. Saját maga által diktált szabályokat követve teremtette meg egyedi stílusú gasztronómiai irányel- veit. Főzésének alapját pedig nála is – mint oly sok más sztárszakácsnál – a regionális alapanyagok adják.

A SZIGET AJÁNDÉKAI

1994-ben szakmai partnerével, Agneta Greennel Oaxen szigetére költözött, amely Stockholmból kizárólag komppal érhető el. Egyáltalán nem bánták meg, hogy szinte az isten háta mögött, egy apró szigeten valósult meg álmuk Oaxen Skargardskrog néven. A szigetecske csekély területe elle- nére helyi alapanyagokban rendkívül gaz- dag, így tökéletes helyszín volt ahhoz, hogy Ek megvalósítsa gasztronómiai flozófáját. Ajtajától karnyújtásnyira teremnek a piros bogyós erdei gyümölcsök és gyógynövé- nyek, a közeli parton mindennap friss tengeri hínárt hord a partra a szél.

HERINGLEVES, TARISZNYARÁK, BORJÚSZÍVSTEAK

„Boldoggá tesz, ha a természet adta alap- anyagokat használhatom a konyhámban,” – mondja éttermük színhelyéről. Rövid idő leforgása alatt igazi gasztronómiai hot spottá vált az aprócska, Ekék érke- zése előtt szinte sehol nem ismert svéd sziget. A sztárséf olyan ikonikus étele- ket teremtett, mint a sarkvidéki szénen készített heringleves, a gabonafelfújt, to- jássárgája és articsóka mesterhármasa vagy a tarisznyarák kagylóval és édes- köménypürével, rebarbara spárgával és félig átsütött sárgarépával, valamint híres borjúszívmarhasteakje flén tálalva. Any- nyira sikeressé és felkapottá vált az étte- rem, hogy 1994 és 2011 között öt alkalom- mal is beválogatták a világ legjobb ötven éttermének listájára, valamint kitüntette a svéd White Guide magazin is.

A MICHELIN-ELLENŐRÖK MESSZE ELKERÜLIK ŐKET

Tizenhét év sikersztori után azonban Ek és Green bezárta éttermét, hogy Svédor- szág újabb részén terjesszék gasztronó- miai hitvallásukat. Döntésükben persze az is szerepet játszott, hogy az időjárási körülmények miatt évente több hónapra be kellett zárni a szigeten lévő helyet, va- lamint a Michelin-csillag szakértő gárdája is messze elkerülte a lehetetlen helyen lévő csúcsgasztronómiai intézményt, ők mindig csak stockholmi éttermekben teszteltek, és azok kerülhettek be neves ajánlójukba.

VISSZA A GYÖKEREKHEZ

Egyébként nem sokkal a híres étterem be- zárása után Ek hentesüzletet nyitott, ahol saját maga pácolja és füstöli a húsokat. Tavaly májusban pedig végre ismét visz- szatért ahhoz, amihez nagyon ért: megnyi- totta új, Oaxen Krog névre keresztelt étter- mét Stockholmban, a gourmet-vendégek legnagyobb örömére


Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye

Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye 

2025 tavaszán nyílhat meg a grandiózis beruházás, amely hatalmas löketet adhat Hévíz turizmusának.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását

Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását 

A megnyitók egyikén, amikor az utazási szakma és a rendezvényes cégek képviselőit hívták el – 2024. szeptember 13-án, pénteken - mi is jelen lehettünk.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad!

Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad! 

Folytatódik a Marriott-lánc ingyenes képzési programja.
Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének

Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének 

Red Dot díjat nyert a Dorothea Hotel látogatóirányító rendszere.
Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés

Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés 

A Good Travel Seal a világ legmegbízhatóbb minősítései között szerepel.
Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ

Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége meghirdeti az Év Fiatal Szállodása 2024 pályázatot.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében

Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében 

A Novotel Budapest Centrum a Kertesz Communications Consulting Kft.-vel (KCC) kötött megállapodást.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.