A dizájnszálloda, ahol csak menekültek dolgoznak

A Magdas Hotel nemcsak Bécsben, de az egész világon egyedülálló, ebben a szállodában ugyanis a vezetőségén kívül kizárólag menekültek dolgoznak. A jelenleg húsz fős személyzet minden tagja menekültként érkezett az országba.

A Magdas Hotelt egy szociális program keretében azért hozta létre három éve az osztrák Caritas nevű segélyszervezet, mert tisztában vannak vele, hogy menekültként mennyire nehéz munkát kapni az országban. Bárkinek persze ők sem adhatnak munkát, csak azok dolgozhatnak itt legálisan, akik már kaptak menekültstátuszt. Jelenleg a világ 14 országát képviselik az itt dolgozók, és 27 különböző nyelven beszélnek.

Egy szálloda azért is lehet különösen alkalmas a menekültek alkalmazására, mert itt, ellentétben sok már munkahellyel nem mindig hátrány az, ha valaki nem beszéli a nyelvet, takarítani például anélkül is lehet. Ezzel együtt a meghirdetett állásokra komoly felvételi eljárás van, hiszen nem mindenki alkalmas arra, hogy egy nagy forgalmú szállodában, emberek között dolgozzon, és van, aki csak utólag döbben rá, hogy nem szereti az itteni nyüzsgést. A hotel vezetése minden téren próbálja megtalálni a legmegfelelőbb alkalmazottakat, van, aki már korábban is a vendéglátásban vagy a szállodaiparban dolgozott. A konyha séfje sem itt kezdett főzni, éttermet vezetett Damaszkuszban is, mielőtt el kellett menekülnie, és a közel-keleti ízeket hozza át a Magdas-ba is. A reggelit egyébként akkor is érdemes kipróbálni, ha történetesen nem itt szállunk meg, mert tényleg jó élmény.

Bécsi dizájnerek bevonásával alakították át a szállodát, ami korábban idősek otthona volt. Bécsi dizájnerek bevonásával alakították át a szállodát, ami korábban idősek otthona volt.

A Prater környéke - ahol a hotelt kialakították - egy felkapott, turisták által szívesen látogatott környék, az ott élők nem voltak elragadtatva az ötlettől, hogy menekültek dolgozzanak a szállodában. A projekt azonban beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a szálloda immár három éve sikeresen, teltházzal működik. Aki itt száll meg, az nemcsak egy kényelmes szállodát kap, hanem hozzájárul ahhoz, hogy munkát kapjanak olyan menekültstátusszal rendelkező emberek, akik máshogy nem tudnának dolgozni.

A Magdas-ban sokan vannak, akik már a 2015-ös nyitás óta itt dolgoznak, és azt mondták nagyon szeretnek itt lenni, és jó a fizetés is. A bécsi Social Business csoport keretein belül megvalósuló projekt egyik fontos célja egyébként az is, hogy az itt dolgozók a piaci viszonyoknak megfelelő fizetést vihessenek haza, magyarán ne kapjanak kevesebb pénzt ugyanazért a munkáért, mint az osztrák állampolgárok. Másik céljuk, mint azt Martina Healy igazgató elmondta, hogy az itt dolgozók tapasztalatot szerezzenek és profik legyenek a szállodai szakmában, hiszen arra mindig szükség van az osztrák piacon. A kellő gyakorlat megszerzése után tovább is léphetnek más állásokba.


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.