A vendéget is minőségre kell tanítani

13 szálláshely és 3 vendéglátóhely nyerte el 2016-is teljesítménye alapján a Magyar Turizmus Minőségi díjat, amely — mint azt dr. Gajda Tibor, a díjat odaítélő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese elmondta — „a legszerteágazóbb működési vizsgálat a résztvevők szerint”.

Nem csak azért — magyarázta Gajda —, mert felmérik egy-egy szolgáltató pillanatnyi állapotát, hanem mert a vizsgálatokból levonják a konzekvenciákat, átbeszélik a fejlesztendő területeket. Minőség az, amit az ügyfél annak tart” — hangsúlyozta Gajda Tibor, aki korábban maga is a díjazottak között szerepelt. Az azonban, hogy az ügyfél mit lát annak, múlik az ügyfél minőségtudatán. Utóbbi, a szolgáltatókhoz hasonlóan szintén pallérozást kíván. Egy kiforrott piacon könnyebb dolga van a minőségi okítást magukra vállalóknak, mint nálunk, ahol Gajda szerint egy teljes generáció kényszerűen kimaradt a minőségi turizmusból.

A minőségi turizmus intézményi hátterét kívánják megteremteni szeptemberben induló munkájukkal az MTÜ szakemberei. A teljes védjegyrendszer átalakítására, illetve hiányzó védjegyek bevezetésére készülnek — árulta el Gajda Tibor. Egyik kiemelt céljuk a „családbarát vízió érvényre juttatása” — fogalmazott. Hangsúlyozta: a családbarátság nem egyenlő a gyerekbarátsággal. Olyan szolgáltatásokat szeretnének, ahol korosztályok pihenhetnek együtt — tette hozzá.

A szót Gajda Tibortól átvevő Könnyid László, MSZÉSZ-elnök úgy véli, a Hotelstars Union minősítés egyben a Magyar Turizmus Minőségi díj előszobája is. Szerinte a kiemelt turisztikai térségekben induló vidéki szállásfejlesztési, Kisfaludy program során megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően még többen adhatják be pályázatukat a küllemében megváltozott, aranyozott szalagból elegáns Q-betűt formáló Magyar Turizmus Minőségi Díjra. Az idei díjazásra a pályázatok 2017. augusztus végéig adhatók be az MTÜ-höz a www.minosegidij.itthon.hu oldalon. Addig is 2016. díjazottai:

Éttermek:

Kopár Csárda, Pilisvörösvár
Bock Óbor Étterem, Villány
Pannónia Gasztrohajó, Budapest

Szállodák:

Bo33 Hotel Family & Suites, Budapest
Bock Ermitage Hotel, Villány
Continental Hotel, Budapest
Elixír Medical Wellness Hotel, Mórahalom
Hotel Hungária City Center, Budapest
Novotel Budapest Centrum, Budapest
Prestige Hotel Budapest, Budapest
Tisza Balneum Hotel, Tiszafüred

Megújító pályázatok:

Hotel Atlantis, Hajdúszoboszló
Bo18 Hotel, Budapest
La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont, Szilvásvárad
Nimród Bioszálloda és Bioétterem, Karcag
NH Budapest City Hotel, Budapest


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.