Egészségturizmust oktatna a hévízi Carbona hotel

A hotel egy diákok által alapított díj nyomán országos iskolai programként terjesztené el az egészségtudatos életmódot megismertető oktatási elképzelését.

Lukács Ferenc, a kezdeményező NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója elmondta: az oktatás, az egészségügy és a turizmus szereplőinek bevonásával az általános iskolák ötödik osztályosai számára kezdeményezik egy oktatási program elindítását. Ennek révén a gyerekek megismerkednének az egészségmegőrzés fontosságával, felkeltenék az érdeklődést az egészségturisztikai pálya iránt és mint leendő felnőtt vendégeket, megismertetnék a wellnesz- és gyógyturisztikai szállodákkal is.
    

Hamburger és számítógép egész nap?! 

A négycsillagos hotel vezetője elárulta: az ötletet egy diákok által a szállodának adományozott díj indította el. Egy Dunakesziben működő iskola diákjai ugyanis azzal keresték meg, hogy a gyerekek a hévízi szállodának ítélték meg ebben az évben a legjobb gyermekbarát élményfürdő címet.
    

A diákok rendszeresen túráznak, kirándulnak, bicikliznek az országban, ennek során látogatták meg "inkognitóban" a hévízi szálloda fürdőkomplexumát is. Miután Magyarországon a Carbona az egyetlen, amely Magyar Termék Nagydíjas szálloda, és a hazai egészségturizmus egyik legelkötelezettebb képviselője, a vezetőség az élére akar állni a tudatformálásnak is - fejtette ki Lukács Ferenc. 
    

A hévízi általános iskolával már felvették a kapcsolatot, hogy osztályfőnöki órák keretében ismertessék meg a diákokat az egészségturizmus legfontosabb ismérveivel, majd ezt a programot Zala megyében, ezt követen pedig országosan is szeretnék elterjeszteni. "Fel kell kelteni a gyerekek érdeklődését az egészséges életmód iránt, mert nem szerencsés, hogy egész nap a számítógépet csépelik vagy hamburgert tömnek magukba" - fogalmazta meg a szálloda vezérigazgatója.
    

Új tantárgy lehetne a suliban

Meglátása szerint egészségnevelés címen lenne érdemes új tantárgyat bevonni az oktatásba, amelyhez az egészségügy és a turisztika szereplőire is szükség van. A diákok megismerhetik, hogy miért fontos az egészségük, mit jelent a gyógyvíz vagy termálvíz fogalma, mire szolgál a szauna, de azt is, hogy "ne ijedjenek meg", ha belépnek egy szállodába.
   

Lukács Ferenc kifejtette: ha Magyarország az egészségturizmus fellegvára és gazdasági értelemben is ez az iparág jelentheti a kilábalást, akkor ezt az alapoknál, az oktatásnál kell kezdeni. Megítélése szerint a jelenlegi kormányzatnak is szívügye ez a terület, de érdeke a belső turizmus erősítése is.
    

A magyar egészségügynek a prevencióra is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie, mint ahogy több országban már felismerték, a gyógyvizekre, mint nemzeti kincsre alapozva olcsóbb a megelőzés, mint a gyógyítás - vélekedett a hévízi szállodavezető. (MTI)


SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.