Éttermi kisegítőként kezdte a luxushotellánc tulajdonosa

Alig négy hónapja nyitott a magyar főváros legújabb luxusszállodája, az Aria Hotel Budapest, máris a TripAdvisor listáján az élbolyban szerepel. A hotel magyar nemzetiségű tulajdonosa, Henry Kallan 1968-ban Szlovákiából Amerikába disszidálva éttermi kisegítőként kezdte pályafutását.

Az ötéves koráig csak magyarul beszélő, önmagát örök lázadóként definiáló alapító élettörténete nem mindennapi. 21 évesen, profi focistaként 1968-ban hagyta el az akkori Csehszlovákiát. Ausztriában folytathatta volna labdarúgó karrierjét, ehelyett meg sem állt Amerikáig, ahol busboyként, vagyis éttermi kisegítőként kezdett dolgozni. Hét év alatt ugyanebben a házban a szállodaigazgatói pozícióig küzdte fel magát. Kallan felismerte, hogy a vendégek a sztenderdek helyett egyre inkább az egyedi élményeket keresik, ezért kezdett tematikus hotelek kialakításába.

Adele Gutman, a Library Hotel Collection elnök-helyettese ismertette a lánc hitvallását: a cél, hogy a vendégek valóban otthon érezzék náluk magukat. Ezért ingyenes a wifi az egész házban, ingyenes a szobákban az ásványvíz, délután kávé és sütemény, este bor és sajt várja a vendégeket. Az alkalmazottak kiválasztásánál a szakértelem mellett a hozzáállás a legfontosabb. „Boldog embereket veszünk fel, akik miatt a vendégek igazán jól érezhetik magukat” – tudtuk meg Henry Kallantól.

Ezek a sztenderdek egységesek a lánc mind a hét szállodájában, melyek közül négy New Yorkban, egy pedig Prágában található. A láncnak nevet adó Library Hotel különlegessége, hogy falai között egy 7000 kötetes könyvtár bújik meg, mégpedig úgy, hogy minden szobában egy 100 darabos tematikus könyvgyűjtemény várja a vendégeket. Magyarország zenei kiválósága miatt a budapesti hotel tematikáját a zene adja. Itt sincsenek fehérkesztyűs pincérek, és egyébként is mindent megtesznek, hogy a náluk megszállók utazók ne érezzék feszélyezve magukat. Természetesen a szolgáltatásnak ára is van, 350 euróért adják az egyébként valóban tágas, egyedi berendezésű szobákat, amelyeket négy féle zenei tematika - opera, klasszikus zene, jazz és kortárs zene - jegyében alakítottak ki.

A szálloda helyén eredetileg egy 1870-es évekbeli neoklasszicista bérpalota állt, amelyet műszaki állapota miatt végül le kellett bontani, ugyanakkor a helyére épített struktúra teljes mértékben a múlt század végét idézi. A szobák a körfolyosóról nyílnak, a belső udvarban kapott helyet a lobbi, amelyet gyönyörű, hatalmas – Európában a legnagyobb – üvegtető fed. A kovácsoltvas és a terméskő jól megfér a legfelső szinten kialakított terasz csupaüveg és acél modernitásával. A tetőteraszon működőHigh Note Sky Barból fantasztikus kilátást nyílik a városra, a Szent István bazilika tornya közvetlenül ott van szemünk előtt.

Különleges gasztronómiai csemegéket ígér a hotel étterme, ahol a Farm to table koncepció jegyében újragondolt magyar fogásokat tálalnak fel, amint azt Váradi-Szabó Balázstól, a hotel gasztronómiai szakemberétől megtudtuk. A hotel egyedisége abban is megmutatkozik, hogy zenei igazgatót is foglalkoztatnak Magyar Kornél személyében, aki a hotel gazdag zenei programkínálatát koordinálja. Ne csodálkozzunk, ha a szállodába belépve Bogányi Gergelyt látjuk a róla elnevezett különleges zongoránál játszani, de a Virtuózokból megismert Boros Misi is fellép hamarosan a szállodában.

Henry Kallan azt még nem tudja, hogy 50 millió dolláros befektetése mikor térül meg, de úgy gondolja, ezzel a beruházással visszaadott valamit a szülőföldjének.


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.