Éttermi kisegítőként kezdte a luxushotellánc tulajdonosa

Alig négy hónapja nyitott a magyar főváros legújabb luxusszállodája, az Aria Hotel Budapest, máris a TripAdvisor listáján az élbolyban szerepel. A hotel magyar nemzetiségű tulajdonosa, Henry Kallan 1968-ban Szlovákiából Amerikába disszidálva éttermi kisegítőként kezdte pályafutását.

Az ötéves koráig csak magyarul beszélő, önmagát örök lázadóként definiáló alapító élettörténete nem mindennapi. 21 évesen, profi focistaként 1968-ban hagyta el az akkori Csehszlovákiát. Ausztriában folytathatta volna labdarúgó karrierjét, ehelyett meg sem állt Amerikáig, ahol busboyként, vagyis éttermi kisegítőként kezdett dolgozni. Hét év alatt ugyanebben a házban a szállodaigazgatói pozícióig küzdte fel magát. Kallan felismerte, hogy a vendégek a sztenderdek helyett egyre inkább az egyedi élményeket keresik, ezért kezdett tematikus hotelek kialakításába.

Adele Gutman, a Library Hotel Collection elnök-helyettese ismertette a lánc hitvallását: a cél, hogy a vendégek valóban otthon érezzék náluk magukat. Ezért ingyenes a wifi az egész házban, ingyenes a szobákban az ásványvíz, délután kávé és sütemény, este bor és sajt várja a vendégeket. Az alkalmazottak kiválasztásánál a szakértelem mellett a hozzáállás a legfontosabb. „Boldog embereket veszünk fel, akik miatt a vendégek igazán jól érezhetik magukat” – tudtuk meg Henry Kallantól.

Ezek a sztenderdek egységesek a lánc mind a hét szállodájában, melyek közül négy New Yorkban, egy pedig Prágában található. A láncnak nevet adó Library Hotel különlegessége, hogy falai között egy 7000 kötetes könyvtár bújik meg, mégpedig úgy, hogy minden szobában egy 100 darabos tematikus könyvgyűjtemény várja a vendégeket. Magyarország zenei kiválósága miatt a budapesti hotel tematikáját a zene adja. Itt sincsenek fehérkesztyűs pincérek, és egyébként is mindent megtesznek, hogy a náluk megszállók utazók ne érezzék feszélyezve magukat. Természetesen a szolgáltatásnak ára is van, 350 euróért adják az egyébként valóban tágas, egyedi berendezésű szobákat, amelyeket négy féle zenei tematika - opera, klasszikus zene, jazz és kortárs zene - jegyében alakítottak ki.

A szálloda helyén eredetileg egy 1870-es évekbeli neoklasszicista bérpalota állt, amelyet műszaki állapota miatt végül le kellett bontani, ugyanakkor a helyére épített struktúra teljes mértékben a múlt század végét idézi. A szobák a körfolyosóról nyílnak, a belső udvarban kapott helyet a lobbi, amelyet gyönyörű, hatalmas – Európában a legnagyobb – üvegtető fed. A kovácsoltvas és a terméskő jól megfér a legfelső szinten kialakított terasz csupaüveg és acél modernitásával. A tetőteraszon működőHigh Note Sky Barból fantasztikus kilátást nyílik a városra, a Szent István bazilika tornya közvetlenül ott van szemünk előtt.

Különleges gasztronómiai csemegéket ígér a hotel étterme, ahol a Farm to table koncepció jegyében újragondolt magyar fogásokat tálalnak fel, amint azt Váradi-Szabó Balázstól, a hotel gasztronómiai szakemberétől megtudtuk. A hotel egyedisége abban is megmutatkozik, hogy zenei igazgatót is foglalkoztatnak Magyar Kornél személyében, aki a hotel gazdag zenei programkínálatát koordinálja. Ne csodálkozzunk, ha a szállodába belépve Bogányi Gergelyt látjuk a róla elnevezett különleges zongoránál játszani, de a Virtuózokból megismert Boros Misi is fellép hamarosan a szállodában.

Henry Kallan azt még nem tudja, hogy 50 millió dolláros befektetése mikor térül meg, de úgy gondolja, ezzel a beruházással visszaadott valamit a szülőföldjének.


KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.
Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban 

Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.
Több mint 65 ezer spanyol Airbnb-s szálláshely szűnik meg

Több mint 65 ezer spanyol Airbnb-s szálláshely szűnik meg 

Sok spanyol az ilyen rövid távú kiadásokat okolja a lakáshiány súlyosbodásáért.
Szállásfoglalási előrejelzés az idei főszezonra

Szállásfoglalási előrejelzés az idei főszezonra 

Magyarország egyik vezető hotel menedzsment szoftverének friss adatai szerint.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.