Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Nagy kincs a mai világban egy olyan hotel, amelynek története van. Ahol a falak régi időkről mesélnek, ahol a legtöbb szobában olyan illusztris vendégek szálltak meg, mint Ennio Morricone, Markó Iván, a Boney M tagjai, vagy a legendás japán karmester, Kobayashi Ken Ichiro, és ahol idén régi idők ízei és fogásai születnek újjá

.Az idén 120 éves győri Rába Hotel falai között néhány napot eltöltve kikapcsolódhatunk, történelmi élményekkel gazdagodhatunk és végig kóstolhatjuk a 120 év legkülönlegesebb fogásait. Akik pedig további élményekre vágynak és még többet szeretnének megtudni Győr és a hotel izgalmakban bővelkedő történetéről és a város nyári programjairól, annak adunk néhány remek ötletet is – de erről majd később.

A Hotel Rába történelmi épülete
A Hotel Rába történelmi épülete
Fotó: Danubius Hotels

Ha a falak beszélni tudnának…

…akkor valószínűleg Meixner Mihállyal és az ő nagyratörő álmával kezdenék a mesét. Képzeletben repüljünk is vissza az időbe, egészen 1897-ig, amikor az iparosodásnak hála elindult Győrben a fellendülés, és megfogalmazódott az igény egy nagy befogadóképességű szállodára. A néhány éves építkezést követően 1904-ben 77 szobával nyitott meg a Hotel Royal, majd szerencsétlen módon 1905-ben egy tűzvész következtében le is égett. A romeltakarítás után Meixnerék családi és baráti erőforrásokból azonnal hozzáfogtak a szálloda újjáépítéséhez, és az újra megnyílt hotel hamarosan a társasági élet központja és a tehetősebb polgárok kedvelt szórakozóhelyévé vált. Az aranykor egészen 1944-ig tartott, ekkor ugyanis bombatalálat érte az épületet és ismét fájdalmasan megrongálódott.

Az egykori Royal szálló a Baross úton
Az egykori Royal szálló a Baross úton
Fotó: Danubius Hotels

Az 1945-ös államosításig egyébként a Meixner család is a hotelben élt, de a háború után mindenüket hátrahagyva kénytelenek voltak elhagyni otthonukat - és egész életüket. A háború után Vörös Csillag néven ismét egy átalakuláson átesett, majd újonnan megnyitott szálloda immár négy emelettel, „Magyaros” étteremmel, falatozóval, presszóval, söntéssel várta vendégeit.

Napjainkban már a régi és új idők nyomait egyaránt magán viselő épület Győr barokk városközpontjának kapujában 120 szobával és 35 lakosztállyal rendelkezik, és vezetett sétákkal, kulináris nosztalgiával, éttermi akciókkal hajt fejet a rendkívüli története előtt.

A superior szoba
A superior szoba
Fotó: Danubius Hotels

A 120 éves étlap

A hotel 120 éves születésnapjára komponált ünnepi menüben a különleges alapanyagok tradícionális ízemlékeket hívnak életre, és minden étel a térség fejedelmi gasztronómiai választékából, régi receptgyűjtemények alapján készül.

A különleges étlapot a XVIII. századi Győr kereskedelmében komoly szerepet játszó Csekonics Endre grófról elnevezett híres Csekonics saláta, és a hagyományos, rábaközi húsgombócleves nyitja, amelyet a Ménfőcsanakon található Bezerédj-kastély konyhájáról származó receptúra alapján készülő bezerédi csirkemell mogyoróburgyonyával követ.

Az étterem a Szigetközből származó, lecsóval, gombával készülő szarvaspörkölt dödöllével szintén a tányérunkra varázsolja a helyi gasztronómiai hagyományokat. A böllérmáj abból az időből került az étlapra, amikor hotel még Vörös Csillag Szálló néven működött, ahogy a hagymás rostélyos is és a győri tanácsostál tejszínes gombamártással. Ez utóbbi onnan kapta a nevét, hogy az étterem az 1954-es újranyitását követőn rendszeresen adott helyszínt a városvezetés üléseinek, ahol a tanácsosok többféle húsból álló sültes tálat kértek ebédre.

A 120 éves étlap egyik eleme
A 120 éves étlap egyik eleme
Fotó: Danubius Hotels

Rábarangolás és felfedeznivalók a pincében

Nem vitás, hogy a hajdani Meixner Hotel Royal Szálloda története igazi történelmi, kulturális és gasztronómiai időutazás, amelyet az idei tematikus rendezvénysorozatnak köszönhetően a szálloda vendégei is megismerhetnek.  És ehhez ki sem kell tenni a lábunkat a hotelből máris egy cseppet sem mindennapi élményben lehet részünk: a szálloda pincéjében ugyanis - ahová vezetett túra keretében juthatunk le - számtalan régi relikvia található. Igazi időutazás ez egy figyelemreméltó kincsekkel teli helyre, ahol régi étlapok, szakácskönyvek és konyhai eszközök regélnek a hotel életéről.

Ha nem csak a hotelt, hanem a várost is felfedeznénk, akkor a „Rábarangolás” elnevezésű túrát semmiképp nem érdemes kihagyni. Helyi idegenvezetővel tehetünk felfedező sétát a város különböző részein, bejárhatjuk a kevésbé ismert történelmi helyszíneket, hogy aztán izgalmas elbeszélések nyomán elevenedjen meg előttünk a város története. A Rábarangolás után egy egészen más szemszögből nézünk rá a városra, arról nem is beszélve, hogy így eljuthatunk olyan helyekre is, ahová magunktól nem is mennénk.

A Hotel Rába főbejárata
A Hotel Rába főbejárata
Fotó: Danubius Hotels

Győr egész évben megér néhány napot, de akár évente több alkalommal is ellátogathatunk a látnivalókban és élményekben gazdag városba, ahol gyógy- és élményfürdőzés, kulturális programok, természetközeli barangolások, fesztiválok és szakrális emlékek színesítik a kikapcsolódást. Akár városi rendezvényekre vagyunk kíváncsiak, akár együtt ünnepelnénk a 120 éves szállodával, a Danubius Hotel Rába mindig tökéletes választás a barokk belváros kapujában.


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.