Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Nagy kincs a mai világban egy olyan hotel, amelynek története van. Ahol a falak régi időkről mesélnek, ahol a legtöbb szobában olyan illusztris vendégek szálltak meg, mint Ennio Morricone, Markó Iván, a Boney M tagjai, vagy a legendás japán karmester, Kobayashi Ken Ichiro, és ahol idén régi idők ízei és fogásai születnek újjá

.Az idén 120 éves győri Rába Hotel falai között néhány napot eltöltve kikapcsolódhatunk, történelmi élményekkel gazdagodhatunk és végig kóstolhatjuk a 120 év legkülönlegesebb fogásait. Akik pedig további élményekre vágynak és még többet szeretnének megtudni Győr és a hotel izgalmakban bővelkedő történetéről és a város nyári programjairól, annak adunk néhány remek ötletet is – de erről majd később.

A Hotel Rába történelmi épülete
A Hotel Rába történelmi épülete
Fotó: Danubius Hotels

Ha a falak beszélni tudnának…

…akkor valószínűleg Meixner Mihállyal és az ő nagyratörő álmával kezdenék a mesét. Képzeletben repüljünk is vissza az időbe, egészen 1897-ig, amikor az iparosodásnak hála elindult Győrben a fellendülés, és megfogalmazódott az igény egy nagy befogadóképességű szállodára. A néhány éves építkezést követően 1904-ben 77 szobával nyitott meg a Hotel Royal, majd szerencsétlen módon 1905-ben egy tűzvész következtében le is égett. A romeltakarítás után Meixnerék családi és baráti erőforrásokból azonnal hozzáfogtak a szálloda újjáépítéséhez, és az újra megnyílt hotel hamarosan a társasági élet központja és a tehetősebb polgárok kedvelt szórakozóhelyévé vált. Az aranykor egészen 1944-ig tartott, ekkor ugyanis bombatalálat érte az épületet és ismét fájdalmasan megrongálódott.

Az egykori Royal szálló a Baross úton
Az egykori Royal szálló a Baross úton
Fotó: Danubius Hotels

Az 1945-ös államosításig egyébként a Meixner család is a hotelben élt, de a háború után mindenüket hátrahagyva kénytelenek voltak elhagyni otthonukat - és egész életüket. A háború után Vörös Csillag néven ismét egy átalakuláson átesett, majd újonnan megnyitott szálloda immár négy emelettel, „Magyaros” étteremmel, falatozóval, presszóval, söntéssel várta vendégeit.

Napjainkban már a régi és új idők nyomait egyaránt magán viselő épület Győr barokk városközpontjának kapujában 120 szobával és 35 lakosztállyal rendelkezik, és vezetett sétákkal, kulináris nosztalgiával, éttermi akciókkal hajt fejet a rendkívüli története előtt.

A superior szoba
A superior szoba
Fotó: Danubius Hotels

A 120 éves étlap

A hotel 120 éves születésnapjára komponált ünnepi menüben a különleges alapanyagok tradícionális ízemlékeket hívnak életre, és minden étel a térség fejedelmi gasztronómiai választékából, régi receptgyűjtemények alapján készül.

A különleges étlapot a XVIII. századi Győr kereskedelmében komoly szerepet játszó Csekonics Endre grófról elnevezett híres Csekonics saláta, és a hagyományos, rábaközi húsgombócleves nyitja, amelyet a Ménfőcsanakon található Bezerédj-kastély konyhájáról származó receptúra alapján készülő bezerédi csirkemell mogyoróburgyonyával követ.

Az étterem a Szigetközből származó, lecsóval, gombával készülő szarvaspörkölt dödöllével szintén a tányérunkra varázsolja a helyi gasztronómiai hagyományokat. A böllérmáj abból az időből került az étlapra, amikor hotel még Vörös Csillag Szálló néven működött, ahogy a hagymás rostélyos is és a győri tanácsostál tejszínes gombamártással. Ez utóbbi onnan kapta a nevét, hogy az étterem az 1954-es újranyitását követőn rendszeresen adott helyszínt a városvezetés üléseinek, ahol a tanácsosok többféle húsból álló sültes tálat kértek ebédre.

A 120 éves étlap egyik eleme
A 120 éves étlap egyik eleme
Fotó: Danubius Hotels

Rábarangolás és felfedeznivalók a pincében

Nem vitás, hogy a hajdani Meixner Hotel Royal Szálloda története igazi történelmi, kulturális és gasztronómiai időutazás, amelyet az idei tematikus rendezvénysorozatnak köszönhetően a szálloda vendégei is megismerhetnek.  És ehhez ki sem kell tenni a lábunkat a hotelből máris egy cseppet sem mindennapi élményben lehet részünk: a szálloda pincéjében ugyanis - ahová vezetett túra keretében juthatunk le - számtalan régi relikvia található. Igazi időutazás ez egy figyelemreméltó kincsekkel teli helyre, ahol régi étlapok, szakácskönyvek és konyhai eszközök regélnek a hotel életéről.

Ha nem csak a hotelt, hanem a várost is felfedeznénk, akkor a „Rábarangolás” elnevezésű túrát semmiképp nem érdemes kihagyni. Helyi idegenvezetővel tehetünk felfedező sétát a város különböző részein, bejárhatjuk a kevésbé ismert történelmi helyszíneket, hogy aztán izgalmas elbeszélések nyomán elevenedjen meg előttünk a város története. A Rábarangolás után egy egészen más szemszögből nézünk rá a városra, arról nem is beszélve, hogy így eljuthatunk olyan helyekre is, ahová magunktól nem is mennénk.

A Hotel Rába főbejárata
A Hotel Rába főbejárata
Fotó: Danubius Hotels

Győr egész évben megér néhány napot, de akár évente több alkalommal is ellátogathatunk a látnivalókban és élményekben gazdag városba, ahol gyógy- és élményfürdőzés, kulturális programok, természetközeli barangolások, fesztiválok és szakrális emlékek színesítik a kikapcsolódást. Akár városi rendezvényekre vagyunk kíváncsiak, akár együtt ünnepelnénk a 120 éves szállodával, a Danubius Hotel Rába mindig tökéletes választás a barokk belváros kapujában.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.
Luxus és elegancia a Balaton partján: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Luxus és elegancia a Balaton partján: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel 

Két és féléves felújítás után közel két hónapja nyílt meg a Kenese Bay Garden, ahol néhány felejthetetlen napot töltöttünk.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.