Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Nagy kincs a mai világban egy olyan hotel, amelynek története van. Ahol a falak régi időkről mesélnek, ahol a legtöbb szobában olyan illusztris vendégek szálltak meg, mint Ennio Morricone, Markó Iván, a Boney M tagjai, vagy a legendás japán karmester, Kobayashi Ken Ichiro, és ahol idén régi idők ízei és fogásai születnek újjá

.Az idén 120 éves győri Rába Hotel falai között néhány napot eltöltve kikapcsolódhatunk, történelmi élményekkel gazdagodhatunk és végig kóstolhatjuk a 120 év legkülönlegesebb fogásait. Akik pedig további élményekre vágynak és még többet szeretnének megtudni Győr és a hotel izgalmakban bővelkedő történetéről és a város nyári programjairól, annak adunk néhány remek ötletet is – de erről majd később.

A Hotel Rába történelmi épülete
A Hotel Rába történelmi épülete
Fotó: Danubius Hotels

Ha a falak beszélni tudnának…

…akkor valószínűleg Meixner Mihállyal és az ő nagyratörő álmával kezdenék a mesét. Képzeletben repüljünk is vissza az időbe, egészen 1897-ig, amikor az iparosodásnak hála elindult Győrben a fellendülés, és megfogalmazódott az igény egy nagy befogadóképességű szállodára. A néhány éves építkezést követően 1904-ben 77 szobával nyitott meg a Hotel Royal, majd szerencsétlen módon 1905-ben egy tűzvész következtében le is égett. A romeltakarítás után Meixnerék családi és baráti erőforrásokból azonnal hozzáfogtak a szálloda újjáépítéséhez, és az újra megnyílt hotel hamarosan a társasági élet központja és a tehetősebb polgárok kedvelt szórakozóhelyévé vált. Az aranykor egészen 1944-ig tartott, ekkor ugyanis bombatalálat érte az épületet és ismét fájdalmasan megrongálódott.

Az egykori Royal szálló a Baross úton
Az egykori Royal szálló a Baross úton
Fotó: Danubius Hotels

Az 1945-ös államosításig egyébként a Meixner család is a hotelben élt, de a háború után mindenüket hátrahagyva kénytelenek voltak elhagyni otthonukat - és egész életüket. A háború után Vörös Csillag néven ismét egy átalakuláson átesett, majd újonnan megnyitott szálloda immár négy emelettel, „Magyaros” étteremmel, falatozóval, presszóval, söntéssel várta vendégeit.

Napjainkban már a régi és új idők nyomait egyaránt magán viselő épület Győr barokk városközpontjának kapujában 120 szobával és 35 lakosztállyal rendelkezik, és vezetett sétákkal, kulináris nosztalgiával, éttermi akciókkal hajt fejet a rendkívüli története előtt.

A superior szoba
A superior szoba
Fotó: Danubius Hotels

A 120 éves étlap

A hotel 120 éves születésnapjára komponált ünnepi menüben a különleges alapanyagok tradícionális ízemlékeket hívnak életre, és minden étel a térség fejedelmi gasztronómiai választékából, régi receptgyűjtemények alapján készül.

A különleges étlapot a XVIII. századi Győr kereskedelmében komoly szerepet játszó Csekonics Endre grófról elnevezett híres Csekonics saláta, és a hagyományos, rábaközi húsgombócleves nyitja, amelyet a Ménfőcsanakon található Bezerédj-kastély konyhájáról származó receptúra alapján készülő bezerédi csirkemell mogyoróburgyonyával követ.

Az étterem a Szigetközből származó, lecsóval, gombával készülő szarvaspörkölt dödöllével szintén a tányérunkra varázsolja a helyi gasztronómiai hagyományokat. A böllérmáj abból az időből került az étlapra, amikor hotel még Vörös Csillag Szálló néven működött, ahogy a hagymás rostélyos is és a győri tanácsostál tejszínes gombamártással. Ez utóbbi onnan kapta a nevét, hogy az étterem az 1954-es újranyitását követőn rendszeresen adott helyszínt a városvezetés üléseinek, ahol a tanácsosok többféle húsból álló sültes tálat kértek ebédre.

A 120 éves étlap egyik eleme
A 120 éves étlap egyik eleme
Fotó: Danubius Hotels

Rábarangolás és felfedeznivalók a pincében

Nem vitás, hogy a hajdani Meixner Hotel Royal Szálloda története igazi történelmi, kulturális és gasztronómiai időutazás, amelyet az idei tematikus rendezvénysorozatnak köszönhetően a szálloda vendégei is megismerhetnek.  És ehhez ki sem kell tenni a lábunkat a hotelből máris egy cseppet sem mindennapi élményben lehet részünk: a szálloda pincéjében ugyanis - ahová vezetett túra keretében juthatunk le - számtalan régi relikvia található. Igazi időutazás ez egy figyelemreméltó kincsekkel teli helyre, ahol régi étlapok, szakácskönyvek és konyhai eszközök regélnek a hotel életéről.

Ha nem csak a hotelt, hanem a várost is felfedeznénk, akkor a „Rábarangolás” elnevezésű túrát semmiképp nem érdemes kihagyni. Helyi idegenvezetővel tehetünk felfedező sétát a város különböző részein, bejárhatjuk a kevésbé ismert történelmi helyszíneket, hogy aztán izgalmas elbeszélések nyomán elevenedjen meg előttünk a város története. A Rábarangolás után egy egészen más szemszögből nézünk rá a városra, arról nem is beszélve, hogy így eljuthatunk olyan helyekre is, ahová magunktól nem is mennénk.

A Hotel Rába főbejárata
A Hotel Rába főbejárata
Fotó: Danubius Hotels

Győr egész évben megér néhány napot, de akár évente több alkalommal is ellátogathatunk a látnivalókban és élményekben gazdag városba, ahol gyógy- és élményfürdőzés, kulturális programok, természetközeli barangolások, fesztiválok és szakrális emlékek színesítik a kikapcsolódást. Akár városi rendezvényekre vagyunk kíváncsiak, akár együtt ünnepelnénk a 120 éves szállodával, a Danubius Hotel Rába mindig tökéletes választás a barokk belváros kapujában.


Tokaj különleges adottságú tophotele rózsaszínbe öltözött

Tokaj különleges adottságú tophotele rózsaszínbe öltözött 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery rózsaszínre váltott a mellrák elleni küzdelem jegyében.
Ki legyen az Év Fiatal Szállodása? Elindult a közönségszavazás!

Ki legyen az Év Fiatal Szállodása? Elindult a közönségszavazás! 

Mutatjuk, kikre lehet voksolni október 27-ig.
Az Airbnb éves átalányadóját Budapesten a négyszeresére emelik

Az Airbnb éves átalányadóját Budapesten a négyszeresére emelik 

Indul a társadalmi egyeztetés a fővárosi Airbnb-szabályozásról, de az éves átalányadó megemelését valamint a két évre szóló moratóriumot már bejelentették.
Szallas.hu: friss adatok az őszi szünet előfoglalási számairól

Szallas.hu: friss adatok az őszi szünet előfoglalási számairól 

Kilenc százalékkal nőtt az előfoglalások száma a tavalyi őszi szünethez képest.
Napelemek egy budapesti hostel tetején: váratlanul rövid a megtérülési idő

Napelemek egy budapesti hostel tetején: váratlanul rövid a megtérülési idő 

A budapesti a&o Hostel nemrégiben jelentős lépést tett a fenntarthatóság felé azáltal, hogy befejezte egy korszerű napelemrendszer telepítését.
Üzleti utazókat is vár főszezonon kívül az ötcsillagos balatoni gyerekhotel

Üzleti utazókat is vár főszezonon kívül az ötcsillagos balatoni gyerekhotel 

A balatoni térség egész éves látogatottságának bővítésére, és az üzleti utazók megszólítására törekszik a Szántódon található ötcsillagos ház.
Új Sales szervezet a Danubius Hotelsnél

Új Sales szervezet a Danubius Hotelsnél 

A Danubius Hotels az új piaci kihívásokra reagálva újraszervezte értékesítési területét, amelynek élére Bánfi Katát nevezte ki, Director of Sales pozícióba.
Magyar szállodákat, éttermeket díjaztak a világ neves wellness és kulináris versenyén

Magyar szállodákat, éttermeket díjaztak a világ neves wellness és kulináris versenyén 

Bejelentette 2024-es év nyerteseit a World Culinary Awards és a World Spa Awards.
Új megoldás a vendégvélemények kezelésére

Új megoldás a vendégvélemények kezelésére 

A SurvAI AI-alapú szoftveres megoldással minden eddiginél gyorsabban növelhető a vendégelégedettség.
Nevet vált a  Boutique Hotel Budapest

Nevet vált a Boutique Hotel Budapest 

A Boutique Hotel Budapest (korábban Boutique Hotel Zara) 2006. augusztusában nyitotta meg kapuit Budapest szívében.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.