Macsó a konyhán

Megjelenésre olyan, akár egy hatalmas rögbijátékos a két Michelin-csillagos Sat Bains, aki igazi családias környezetben tálalja exkluzív degusztációs menüjét. Gasztronómiai elgondolására nagy hatást gyakorolt az innovatív francia konyha – ezt a tősgyökeres angol szakács sohasem tagadta.

Akezdeti években semmilyen jel nem utalt arra, hogy a kis Sat egyszer a konyhában fog brillí- rozni, hiszen Derby városában élő szülei sem számítottak a gasztronómia földi nagyköveteinek.

A NŐ ILLATA

„Nem gondoltam volna, hogy valaha is séf válik belőlem. Számomra az étel mindig is a meghitt családi hangulatot, az otthon nyugalmát jelentette.” És bár tizennyolc évesen vendéglátó-ipari intézménybe vették fel, még mindig nem a szakma iránti vonzalom vezérelte, hanem a nők irányították cselekedeteit.

EGY KÖNYV EREJE

A konyhaművészet iránti lelkesedése vé- gül Mick Murphy mesterséf keze alatt lob- bant fel: „Ő tanította meg nekem a szakma fortélyait. Olyan volt, mint egy hippi, de annyira szenvedélyesen tudott beszélni az ételekről, hogy a vonzalma teljesen magával ragadott.”

A végső insiprációt Marco Pierre White és az ő White Heat című könyve adta. A csúcsgasztronómiáról szóló könyv annyira felcsigázta Satet, hogy ültő helyé- ben, röpke három és fél óra alatt kiolvas- ta. Elmondása szerint onnantól kezdve nem volt megállás: „A könyv arra inspirált, hogy saját ételkreaciókkal próbálkozzak, és várjam, hogy kedvező vagy kedvezőtlen lesz-e fogadtatás.”

A KITARTÁS DÍJA

Ezt követően Sat Oxordba költözött, ahol először a Le Petit Blanc nevű étteremben dolgozott, majd három hónapot töltött a londoni L’Escargot-ban. 1999-ben részt vett a Nottinghamben megrendezett Roux feltörekvő séfek versenyén, amelyet to- ronymagasan megnyert. Győzelmének kö- szönhetően szakmai gyakorlatot tölthetett a három Michelin-csillagos Le Jardin des Sens étteremben. Ezután a nottinghami Hotel Clos főszakácsa lett, amelyet 2002- től kezdve már Sat Bains néven működtet.

KÜLÖNÖS ÍZEK HARMÓNIÁJA

Az évek során olyan specialitásokat fej- lesztett ki, mint a kacsasonkába csavart kacsamájparfé, mogyoróval, csemegeku- koricával és gombával vagy vad mezei nyúl birsalmával, körtével, étcsokoládéval. Sat mestere a különböző ízvilágok kombiná- ciójának, ügyelve a hozzávalók közötti tö- kéletes harmóniára, és a trendeknek meg- felelően ő is helyi alapanyagokat használ.

CSILLAGOK RAGYOGÁSA

Innovatív konyháját 2003-ban Michelin- csillaggal jutalmazták, 2009-ben megkapta a Chef’s Chef díjat, 2011-ben pedig máso- dik Michelin-csillagot, 2013-ban már saját szakácskönyvet (Too Many Chiefs, Only One Indian) jelentett meg, amely a sziget- országban óriási siker.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.