Macsó a konyhán

Megjelenésre olyan, akár egy hatalmas rögbijátékos a két Michelin-csillagos Sat Bains, aki igazi családias környezetben tálalja exkluzív degusztációs menüjét. Gasztronómiai elgondolására nagy hatást gyakorolt az innovatív francia konyha – ezt a tősgyökeres angol szakács sohasem tagadta.

Akezdeti években semmilyen jel nem utalt arra, hogy a kis Sat egyszer a konyhában fog brillí- rozni, hiszen Derby városában élő szülei sem számítottak a gasztronómia földi nagyköveteinek.

A NŐ ILLATA

„Nem gondoltam volna, hogy valaha is séf válik belőlem. Számomra az étel mindig is a meghitt családi hangulatot, az otthon nyugalmát jelentette.” És bár tizennyolc évesen vendéglátó-ipari intézménybe vették fel, még mindig nem a szakma iránti vonzalom vezérelte, hanem a nők irányították cselekedeteit.

EGY KÖNYV EREJE

A konyhaművészet iránti lelkesedése vé- gül Mick Murphy mesterséf keze alatt lob- bant fel: „Ő tanította meg nekem a szakma fortélyait. Olyan volt, mint egy hippi, de annyira szenvedélyesen tudott beszélni az ételekről, hogy a vonzalma teljesen magával ragadott.”

A végső insiprációt Marco Pierre White és az ő White Heat című könyve adta. A csúcsgasztronómiáról szóló könyv annyira felcsigázta Satet, hogy ültő helyé- ben, röpke három és fél óra alatt kiolvas- ta. Elmondása szerint onnantól kezdve nem volt megállás: „A könyv arra inspirált, hogy saját ételkreaciókkal próbálkozzak, és várjam, hogy kedvező vagy kedvezőtlen lesz-e fogadtatás.”

A KITARTÁS DÍJA

Ezt követően Sat Oxordba költözött, ahol először a Le Petit Blanc nevű étteremben dolgozott, majd három hónapot töltött a londoni L’Escargot-ban. 1999-ben részt vett a Nottinghamben megrendezett Roux feltörekvő séfek versenyén, amelyet to- ronymagasan megnyert. Győzelmének kö- szönhetően szakmai gyakorlatot tölthetett a három Michelin-csillagos Le Jardin des Sens étteremben. Ezután a nottinghami Hotel Clos főszakácsa lett, amelyet 2002- től kezdve már Sat Bains néven működtet.

KÜLÖNÖS ÍZEK HARMÓNIÁJA

Az évek során olyan specialitásokat fej- lesztett ki, mint a kacsasonkába csavart kacsamájparfé, mogyoróval, csemegeku- koricával és gombával vagy vad mezei nyúl birsalmával, körtével, étcsokoládéval. Sat mestere a különböző ízvilágok kombiná- ciójának, ügyelve a hozzávalók közötti tö- kéletes harmóniára, és a trendeknek meg- felelően ő is helyi alapanyagokat használ.

CSILLAGOK RAGYOGÁSA

Innovatív konyháját 2003-ban Michelin- csillaggal jutalmazták, 2009-ben megkapta a Chef’s Chef díjat, 2011-ben pedig máso- dik Michelin-csillagot, 2013-ban már saját szakácskönyvet (Too Many Chiefs, Only One Indian) jelentett meg, amely a sziget- országban óriási siker.


Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.