Macsó a konyhán

Megjelenésre olyan, akár egy hatalmas rögbijátékos a két Michelin-csillagos Sat Bains, aki igazi családias környezetben tálalja exkluzív degusztációs menüjét. Gasztronómiai elgondolására nagy hatást gyakorolt az innovatív francia konyha – ezt a tősgyökeres angol szakács sohasem tagadta.

Akezdeti években semmilyen jel nem utalt arra, hogy a kis Sat egyszer a konyhában fog brillí- rozni, hiszen Derby városában élő szülei sem számítottak a gasztronómia földi nagyköveteinek.

A NŐ ILLATA

„Nem gondoltam volna, hogy valaha is séf válik belőlem. Számomra az étel mindig is a meghitt családi hangulatot, az otthon nyugalmát jelentette.” És bár tizennyolc évesen vendéglátó-ipari intézménybe vették fel, még mindig nem a szakma iránti vonzalom vezérelte, hanem a nők irányították cselekedeteit.

EGY KÖNYV EREJE

A konyhaművészet iránti lelkesedése vé- gül Mick Murphy mesterséf keze alatt lob- bant fel: „Ő tanította meg nekem a szakma fortélyait. Olyan volt, mint egy hippi, de annyira szenvedélyesen tudott beszélni az ételekről, hogy a vonzalma teljesen magával ragadott.”

A végső insiprációt Marco Pierre White és az ő White Heat című könyve adta. A csúcsgasztronómiáról szóló könyv annyira felcsigázta Satet, hogy ültő helyé- ben, röpke három és fél óra alatt kiolvas- ta. Elmondása szerint onnantól kezdve nem volt megállás: „A könyv arra inspirált, hogy saját ételkreaciókkal próbálkozzak, és várjam, hogy kedvező vagy kedvezőtlen lesz-e fogadtatás.”

A KITARTÁS DÍJA

Ezt követően Sat Oxordba költözött, ahol először a Le Petit Blanc nevű étteremben dolgozott, majd három hónapot töltött a londoni L’Escargot-ban. 1999-ben részt vett a Nottinghamben megrendezett Roux feltörekvő séfek versenyén, amelyet to- ronymagasan megnyert. Győzelmének kö- szönhetően szakmai gyakorlatot tölthetett a három Michelin-csillagos Le Jardin des Sens étteremben. Ezután a nottinghami Hotel Clos főszakácsa lett, amelyet 2002- től kezdve már Sat Bains néven működtet.

KÜLÖNÖS ÍZEK HARMÓNIÁJA

Az évek során olyan specialitásokat fej- lesztett ki, mint a kacsasonkába csavart kacsamájparfé, mogyoróval, csemegeku- koricával és gombával vagy vad mezei nyúl birsalmával, körtével, étcsokoládéval. Sat mestere a különböző ízvilágok kombiná- ciójának, ügyelve a hozzávalók közötti tö- kéletes harmóniára, és a trendeknek meg- felelően ő is helyi alapanyagokat használ.

CSILLAGOK RAGYOGÁSA

Innovatív konyháját 2003-ban Michelin- csillaggal jutalmazták, 2009-ben megkapta a Chef’s Chef díjat, 2011-ben pedig máso- dik Michelin-csillagot, 2013-ban már saját szakácskönyvet (Too Many Chiefs, Only One Indian) jelentett meg, amely a sziget- országban óriási siker.


Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen

Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen 

Különdíjat nyert a dual-branded ibis&TRIBE Budapest Stadium hotel.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.