Macsó a konyhán

Megjelenésre olyan, akár egy hatalmas rögbijátékos a két Michelin-csillagos Sat Bains, aki igazi családias környezetben tálalja exkluzív degusztációs menüjét. Gasztronómiai elgondolására nagy hatást gyakorolt az innovatív francia konyha – ezt a tősgyökeres angol szakács sohasem tagadta.

Akezdeti években semmilyen jel nem utalt arra, hogy a kis Sat egyszer a konyhában fog brillí- rozni, hiszen Derby városában élő szülei sem számítottak a gasztronómia földi nagyköveteinek.

A NŐ ILLATA

„Nem gondoltam volna, hogy valaha is séf válik belőlem. Számomra az étel mindig is a meghitt családi hangulatot, az otthon nyugalmát jelentette.” És bár tizennyolc évesen vendéglátó-ipari intézménybe vették fel, még mindig nem a szakma iránti vonzalom vezérelte, hanem a nők irányították cselekedeteit.

EGY KÖNYV EREJE

A konyhaművészet iránti lelkesedése vé- gül Mick Murphy mesterséf keze alatt lob- bant fel: „Ő tanította meg nekem a szakma fortélyait. Olyan volt, mint egy hippi, de annyira szenvedélyesen tudott beszélni az ételekről, hogy a vonzalma teljesen magával ragadott.”

A végső insiprációt Marco Pierre White és az ő White Heat című könyve adta. A csúcsgasztronómiáról szóló könyv annyira felcsigázta Satet, hogy ültő helyé- ben, röpke három és fél óra alatt kiolvas- ta. Elmondása szerint onnantól kezdve nem volt megállás: „A könyv arra inspirált, hogy saját ételkreaciókkal próbálkozzak, és várjam, hogy kedvező vagy kedvezőtlen lesz-e fogadtatás.”

A KITARTÁS DÍJA

Ezt követően Sat Oxordba költözött, ahol először a Le Petit Blanc nevű étteremben dolgozott, majd három hónapot töltött a londoni L’Escargot-ban. 1999-ben részt vett a Nottinghamben megrendezett Roux feltörekvő séfek versenyén, amelyet to- ronymagasan megnyert. Győzelmének kö- szönhetően szakmai gyakorlatot tölthetett a három Michelin-csillagos Le Jardin des Sens étteremben. Ezután a nottinghami Hotel Clos főszakácsa lett, amelyet 2002- től kezdve már Sat Bains néven működtet.

KÜLÖNÖS ÍZEK HARMÓNIÁJA

Az évek során olyan specialitásokat fej- lesztett ki, mint a kacsasonkába csavart kacsamájparfé, mogyoróval, csemegeku- koricával és gombával vagy vad mezei nyúl birsalmával, körtével, étcsokoládéval. Sat mestere a különböző ízvilágok kombiná- ciójának, ügyelve a hozzávalók közötti tö- kéletes harmóniára, és a trendeknek meg- felelően ő is helyi alapanyagokat használ.

CSILLAGOK RAGYOGÁSA

Innovatív konyháját 2003-ban Michelin- csillaggal jutalmazták, 2009-ben megkapta a Chef’s Chef díjat, 2011-ben pedig máso- dik Michelin-csillagot, 2013-ban már saját szakácskönyvet (Too Many Chiefs, Only One Indian) jelentett meg, amely a sziget- országban óriási siker.


Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye

Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye 

2025 tavaszán nyílhat meg a grandiózis beruházás, amely hatalmas löketet adhat Hévíz turizmusának.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását

Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását 

A megnyitók egyikén, amikor az utazási szakma és a rendezvényes cégek képviselőit hívták el – 2024. szeptember 13-án, pénteken - mi is jelen lehettünk.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad!

Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad! 

Folytatódik a Marriott-lánc ingyenes képzési programja.
Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének

Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének 

Red Dot díjat nyert a Dorothea Hotel látogatóirányító rendszere.
Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés

Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés 

A Good Travel Seal a világ legmegbízhatóbb minősítései között szerepel.
Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ

Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége meghirdeti az Év Fiatal Szállodása 2024 pályázatot.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében

Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében 

A Novotel Budapest Centrum a Kertesz Communications Consulting Kft.-vel (KCC) kötött megállapodást.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.