Malomkövek, art deco és Ferrari-lakosztály

Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a baranyai kisváros, Siklós első négycsillagos szállodáját, a december vége óta működő Hotel Castellot.

Az ötezer négyzetméter alapterületű, negyvennégy szobás hotel 1,1 milliárd forintból 319 millió forint uniós támogatás felhasználásával épült fel. A termál fürdővel egyetemben a Siklósi Thermal Kft. üzemelteti, amelyik lassan a város egyik legnagyobb foglalkoztatója lesz, a két létesítményben ugyanis csaknem félszáz helybelinek ad munkát.

Az egykori malom helyén, a termálfürdő tőszomszédságában, a vár alatt található hotel az Aquaplus Kft. beruházásában és a kivitelezésében valósult meg. A kívül, belül impozáns épület különlegessége, az egykori malom köveinek felhasználásával készült középen elhelyezkedő az éttermeket, biliárd és mozi szobát, bárt magában foglaló központi épület, amelyet a hotelszárny szinte körülölel.

A szobákhoz körfolyosó vezet, ahonnan egészen a fogadó szintig belátni a belső teret. A falakat földszinttől az emeletekig, a szobáktól a kiszolgáló helyiségekig a siklósi születésű festőművész Istókovits Kálmán kétszáz festménye és akvarellje díszíti. A földszinten játékokkal felszerelt gyerekbirodalom várja a legkisebbeket, akiknek a körében – főleg a fiúkéban – a legnépszerűbb a Ferrari-lakosztály, ahol e sportautót formázó ágyban tölthetik az éjszakát.

- A szálloda belső tereit az 1920-as és 30-as évek art deco stílusában alakítottuk ki – mondja Füredi Bálint belsőépítész, miközben végigjárjuk az épületet, s megnézünk néhány szobát, s egyedi berendezésű apartmant. – A bútorokat magunk terveztük és készítettük el. Az egymással harmonizáló tapéták, a padlószőnyegek, a textíliák mintáit mi terveztük, s olasz, angol, német cégekkel gyártattuk le. A fürdőszobákat a fekete-piros különleges csempékkel igyekeztünk egyedivé tenni. A bár, az étterem, s a játékszoba is az 1920-as éveket idézi meg, s ehhez illeszkedik a pincérek öltözéke is, ami jelentősen eltért a megszokottól, ugyanis mellény helyett nadrágtartót hordanak.

Közben megérkezik Tamás Miklós, a létesítmény marketing igazgatója, vele folytatjuk utunkat tovább, s ismerkedünk meg a szálloda egyéb rejtett értékeivel, egyebek mellett a földszinten kialakított konferencia-teremmel.

- A szálloda egybeépült a fürdővel, a vendégek az épület elhagyása nélkül vehetik igénybe a szolgáltatásait – mondja. – E mellett a hotel része négy mozgássérültek fogadására alkalmas, valamint négy a nagycsaládosok igényeinek megfelelő összenyitható szoba is. Az épület fűtése és hűtése is egyedülálló, a falba és a padlózatba beépített csöveken keresztül a termálfürdő vízének felhasználásával történik.

Szólt arról is, az első szállóvendégeket december végén fogadták, szilveszterkor pedig tele volt a ház. Az elmúlt hetekben pedig meglepetéssel tapasztalták, hogy a vendégek csaknem negyede a szomszédos országokból – Horvátország, Bosznia, Szerbia - érkezik már most is. Bíznak benne, hogy ez a szám tovább emelkedik majd a márciusban induló tárgyalások, reklámkampány, s a horvát nyelvű weboldalnak köszönhetően. A hazai vendégek meghódítására is nagy figyelmet fordítanak, valamint szeretnék, ha a siklósiak is igénybe vennék a szolgáltatásaikat.

- A szálloda tulajdonosa, György Zoltán kért fel a marketinges feladatok ellátására - idézi fel a kezdeteket Tamás Miklós. - Nem volt könnyű döntés, ugyanis a saját cégemen belül márkák-építésével foglalkozom, a szálloda-marketing számomra teljesen új terület volt. Azonban néhány Siklóson eltöltött nap hamar meggyőzött arról, hogy csak egyetlen döntést hozhatok, elvállalom. Beleszeretettem a városba, annak hangulatába, légkörébe. Nagyon a jó a csapat, a szálloda igazgatójával, Sivó Rolanddal pedig már évek óta együtt dolgozunk.

Mindannyian egyet szeretnénk, hogy a vendégek visszajöjjenek, s folyamatos nőjön a törzsvendégek köre. Ennek feltétele, hogy minél több programot, lehetőséget kínáljunk nekik, nemcsak a környéken, de az egész térségben.

Az ételek minőségéért Bényi Gábor felel, az ő irányítása alá tartozik a konyha és a felszolgálók csapata.

- Elsődleges célként határoztuk meg, hogy az ételeinket a helyben vásárolt alapanyagokból készítjük el – mondja. – A négy évszakos étlapjainkhoz a zöldséget, gyümölcsöt, a félpanziós ellátáshoz a sonkát, szalámit a helyi – siklósi és a környéken, valamint az ormánsági falvakban gazdálkodó - termelőktől szerezzük be. Nyáron egyedi ajánlattal is szélesítjük majd a választékot, attól függően, hogy éppen melyik zöldség, gyümölcs érik, jelenik meg a piacon. A családosokra is gondoltunk, gyermekmenü is része a napi kínálatunknak. Arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy a Villány-Siklósi és a Szekszárdi Borvidék borai mellett a választékunkban már termőhelyek borai is jelen legyenek.

A hotel fiatal vezetője, Sivó Roland több mint egy évtizede a szállodaiparral jegyezte el magát. Dolgozott már számos helyen, itthon és külföldön egyaránt, s részese volt több hazai hotel nyitásának is.

- Az elmúlt három esztendőben marketinggel foglalkoztam, az utazzitthon.hu online oldalon, amelynek keretében Tamás Miklóssal több közös munkánk volt. Ő volt, aki felkért a Hotel Castello bevezető kampányának megtervezésére, lebonyolítására. E mellett részt vettem a rendszer kiépítésében és a személyzet betanításában, decemberben pedig az indulásnál is jelen lehettem. Az addig végzett munkám elnyerte a tulajdonos tetszését, s felkért, hogy vállaljam el a szálloda vezetését.


Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.
„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött?

„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött? 

A milliárdos, akiről ma mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán.
Hilton, Marriot: irány Afrika!

Hilton, Marriot: irány Afrika! 

Bejelentette afrikai terjeszkedését a Hilton és a Marriot.
A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca

A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca 

Itthon akár háromszor annyiba is kerülhet a kisállatunk nyaralása, mint Európa más városaiban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.