Malomkövek, art deco és Ferrari-lakosztály

Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a baranyai kisváros, Siklós első négycsillagos szállodáját, a december vége óta működő Hotel Castellot.

Az ötezer négyzetméter alapterületű, negyvennégy szobás hotel 1,1 milliárd forintból 319 millió forint uniós támogatás felhasználásával épült fel. A termál fürdővel egyetemben a Siklósi Thermal Kft. üzemelteti, amelyik lassan a város egyik legnagyobb foglalkoztatója lesz, a két létesítményben ugyanis csaknem félszáz helybelinek ad munkát.

Az egykori malom helyén, a termálfürdő tőszomszédságában, a vár alatt található hotel az Aquaplus Kft. beruházásában és a kivitelezésében valósult meg. A kívül, belül impozáns épület különlegessége, az egykori malom köveinek felhasználásával készült középen elhelyezkedő az éttermeket, biliárd és mozi szobát, bárt magában foglaló központi épület, amelyet a hotelszárny szinte körülölel.

A szobákhoz körfolyosó vezet, ahonnan egészen a fogadó szintig belátni a belső teret. A falakat földszinttől az emeletekig, a szobáktól a kiszolgáló helyiségekig a siklósi születésű festőművész Istókovits Kálmán kétszáz festménye és akvarellje díszíti. A földszinten játékokkal felszerelt gyerekbirodalom várja a legkisebbeket, akiknek a körében – főleg a fiúkéban – a legnépszerűbb a Ferrari-lakosztály, ahol e sportautót formázó ágyban tölthetik az éjszakát.

- A szálloda belső tereit az 1920-as és 30-as évek art deco stílusában alakítottuk ki – mondja Füredi Bálint belsőépítész, miközben végigjárjuk az épületet, s megnézünk néhány szobát, s egyedi berendezésű apartmant. – A bútorokat magunk terveztük és készítettük el. Az egymással harmonizáló tapéták, a padlószőnyegek, a textíliák mintáit mi terveztük, s olasz, angol, német cégekkel gyártattuk le. A fürdőszobákat a fekete-piros különleges csempékkel igyekeztünk egyedivé tenni. A bár, az étterem, s a játékszoba is az 1920-as éveket idézi meg, s ehhez illeszkedik a pincérek öltözéke is, ami jelentősen eltért a megszokottól, ugyanis mellény helyett nadrágtartót hordanak.

Közben megérkezik Tamás Miklós, a létesítmény marketing igazgatója, vele folytatjuk utunkat tovább, s ismerkedünk meg a szálloda egyéb rejtett értékeivel, egyebek mellett a földszinten kialakított konferencia-teremmel.

- A szálloda egybeépült a fürdővel, a vendégek az épület elhagyása nélkül vehetik igénybe a szolgáltatásait – mondja. – E mellett a hotel része négy mozgássérültek fogadására alkalmas, valamint négy a nagycsaládosok igényeinek megfelelő összenyitható szoba is. Az épület fűtése és hűtése is egyedülálló, a falba és a padlózatba beépített csöveken keresztül a termálfürdő vízének felhasználásával történik.

Szólt arról is, az első szállóvendégeket december végén fogadták, szilveszterkor pedig tele volt a ház. Az elmúlt hetekben pedig meglepetéssel tapasztalták, hogy a vendégek csaknem negyede a szomszédos országokból – Horvátország, Bosznia, Szerbia - érkezik már most is. Bíznak benne, hogy ez a szám tovább emelkedik majd a márciusban induló tárgyalások, reklámkampány, s a horvát nyelvű weboldalnak köszönhetően. A hazai vendégek meghódítására is nagy figyelmet fordítanak, valamint szeretnék, ha a siklósiak is igénybe vennék a szolgáltatásaikat.

- A szálloda tulajdonosa, György Zoltán kért fel a marketinges feladatok ellátására - idézi fel a kezdeteket Tamás Miklós. - Nem volt könnyű döntés, ugyanis a saját cégemen belül márkák-építésével foglalkozom, a szálloda-marketing számomra teljesen új terület volt. Azonban néhány Siklóson eltöltött nap hamar meggyőzött arról, hogy csak egyetlen döntést hozhatok, elvállalom. Beleszeretettem a városba, annak hangulatába, légkörébe. Nagyon a jó a csapat, a szálloda igazgatójával, Sivó Rolanddal pedig már évek óta együtt dolgozunk.

Mindannyian egyet szeretnénk, hogy a vendégek visszajöjjenek, s folyamatos nőjön a törzsvendégek köre. Ennek feltétele, hogy minél több programot, lehetőséget kínáljunk nekik, nemcsak a környéken, de az egész térségben.

Az ételek minőségéért Bényi Gábor felel, az ő irányítása alá tartozik a konyha és a felszolgálók csapata.

- Elsődleges célként határoztuk meg, hogy az ételeinket a helyben vásárolt alapanyagokból készítjük el – mondja. – A négy évszakos étlapjainkhoz a zöldséget, gyümölcsöt, a félpanziós ellátáshoz a sonkát, szalámit a helyi – siklósi és a környéken, valamint az ormánsági falvakban gazdálkodó - termelőktől szerezzük be. Nyáron egyedi ajánlattal is szélesítjük majd a választékot, attól függően, hogy éppen melyik zöldség, gyümölcs érik, jelenik meg a piacon. A családosokra is gondoltunk, gyermekmenü is része a napi kínálatunknak. Arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy a Villány-Siklósi és a Szekszárdi Borvidék borai mellett a választékunkban már termőhelyek borai is jelen legyenek.

A hotel fiatal vezetője, Sivó Roland több mint egy évtizede a szállodaiparral jegyezte el magát. Dolgozott már számos helyen, itthon és külföldön egyaránt, s részese volt több hazai hotel nyitásának is.

- Az elmúlt három esztendőben marketinggel foglalkoztam, az utazzitthon.hu online oldalon, amelynek keretében Tamás Miklóssal több közös munkánk volt. Ő volt, aki felkért a Hotel Castello bevezető kampányának megtervezésére, lebonyolítására. E mellett részt vettem a rendszer kiépítésében és a személyzet betanításában, decemberben pedig az indulásnál is jelen lehettem. Az addig végzett munkám elnyerte a tulajdonos tetszését, s felkért, hogy vállaljam el a szálloda vezetését.


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.