Megugrott a budapesti vendégéjszakák száma az első két hónapban

Az országos tendenciákkal összhangban emelkedett Budapesten a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák száma 2017 első két hónapjában.

A frissen megjelent KSH statisztikák szerint a külföldi vendégszám több mint 15%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig kereken 14%-kal lett magasabb. A belföldi vendégszám szerényebb mértékben, 9,5%-kal, a vendégéjszakaszám pedig 5,4%-kal emelkedett.

Ezzel a növekvő tendencia folytatódik Budapest turizmusában, hiszen 2016 azonos időszakában is növekedés volt tapasztalható, tehát a bázis sem volt alacsony. 2016 első két hónapjában összesen 6%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a külföldieké 5%-kal, a belföldieké pedig 14%-kal gyarapodott akkor.

A fő küldőországok tekintetében 2017 január-februárban markáns pozitív tendenciák láthatók. Ausztria 11%-ot, az Egyesült Királyság 10%-ot, Franciaország közel 17%-ot, Hollandia kiugróan magas, közel 42%-ot, Németország 21%-ot, Olaszország 12%-ot, Spanyolország pedig 34%-ot termelt pluszban Budapest kereskedelmi szálláshelyei számára. Ukrajna és Oroszország sem „gyengélkedik” többé, észak-keleti szomszédunk 2%-ot, a „nagy medve” pedig 33,5%-ot produkált plusz vendégéjszakában.

Kiugróan jól teljesít Ázsia a maga összesen 23%-os átlagos növekedésével, ezen belül India majd' 24%, Izrael 10%, Kína 17%, Dél-Korea pedig 58%-kal növelte turistáinak Budapesten tartózkodását. A tavaly ilyenkor stagnáló amerikai turisták vendégéjszakái is 12%-kal növekedtek Budapesten, 2017 január-február folyamán.

A részletes statisztikát tartalmazó táblázatot ide kattintva töltheti le.

Az országos statisztikáról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.