MSZÉSZ-vezér: a túléléshez és az újrainduláshoz nélkülözhetetlen az állam segítsége

Flesch Tamásnak, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökének véleménycikke a Világgazdaságban jelent meg. Ebből emelünk most ki fontos részleteket.

Mint írja, a 2019. évi kiemelkedő eredmények hatására elindult beruházások, fejlesztések, munkaerőképzések 2020-ra megtorpantak, a szakma térdre rogyott.

Téli előjelek

A hazai szállodákban 2020 januárjában elindult a nemzetközi turistaérkezések lemondása a Kínában megjelent Covid–19-járvány miatt. Februárban a nemzetközi szállodaláncok már a magyarországi szállodákban is Covid-protokollt dolgoztak ki, és a szövetség is tájékoztatott a vírus miatt javasolt teendőkről. Már a hónap közepén elindult a belföldi kereslet folyamatos visszaesése és a foglalások lemondása azokban a régiókban, ahol koronavírusos esetet azonosítottak.

És jött a sorsfordító március

Márciusban szinte minden európai országban egészségügyi szükségállapotot hirdettek, és a kormányok különféle intézkedéseket hoztak a járvány által különösen érintett gazdasági ágazatokban – turizmus, szállodaipar, vendéglátás – működő vállalkozások megsegítésére, a munkahelyek megőrzésére.

Március 11-én hirdették ki a vészhelyzetet, március 16-án lezárták a határokat, és életbe lépett az általános rendezvénytartási tilalom és az éttermek 15 óra utáni zárva tartása. Március 18-án bejelentették a turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztését és a hiteltörlesztési moratóriumot év végéig, valamint a járulékmentességet négy hónapra. Március 27-én egész napos kijárási korlátozást hirdettek ki. A szállodák már csak alapos indokkal (például gyógykezelés, munkavégzés) voltak látogathatók, ami szinte teljesen ellehetetlenítette a működésüket. Több egység átmeneti bezárásra kényszerült. Az éttermek is csak elvitelre és kiszállítással tarthattak nyitva.

Csepp a tengerben

Számos egyeztetés, nemzetközi példák bemutatása után, április 10-én bejelentették a csökkentett munkaidős bértámogatást. A támogatás három hónapra szólt, az igénybe vehető maximális támogatási összeg négyórás foglalkoztatás esetén 75 ezer forint volt, ám ez sajnos a tömeges elbocsátásokat nem akadályozta volna meg. Egyeztetéseket követően, április 21-én módosították a rendeletet, a maximális támogatás összege 112 ezer forintra emelkedett. 

Részleges nyitás

Május 4-től külön szabályozás vonatkozott Pest megyére és Budapestre, valamint az ország többi részére. Vidéken eltörölték a kijárási korlátozást, megnyithattak az éttermek kerthelyiségei és a strandok, szabadtéri fürdők is. A fővárosban élőkre viszont továbbra is vonatkozott a kijárási korlátozás, ezért nem tudtak vidéki szállodákba, éttermekbe látogatni.

Május 18-tól a fővárosban nyithattak a teraszok, strandok, eltörölték a kijárási korlátozást. Magyarország más területein pedig már az éttermek belső tereiben is lehetőség volt a vendégek fogadására.

Vidéken a nyár dübörgött

Jött a nyár, a belföldi turizmus jó szezont zárt, ezzel a vidéki szállodák csökkenteni tudták tavaszi veszteségeiket, ám a külföldi kereslet erős visszaesése miatt jócskán elmaradt az előző évtől a nyári teljesítmény. Budapesten júniusban 96 százalékkal, júliusban 84 százalékkal, augusztusban 78 százalékkal, vidéken júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban 15 százalékkal kevesebb vendégéjszaka realizálódott a hotelekben, mint 2019-ben.

A határnyitások ellenére a fővárosi meghatározó, nagy, nemzetközi lánchoz tartozó szállodák igazgatói jelezték, hogy a nyári, maximum 20-25 százalékos foglaltság miatt sajnos több száz alkalmazott munkahelye van veszélyben az állami támogatások meghosszabbítása nélkül. 

Szeptembertől ismét beütött a krach

Szeptember elsején azonban ismét kihirdették a határzárat. A szinte teljes egészében a külföldi vendégekre és a rendezvényekre épülőfővárosi szállodapiac a veszteségek enyhítésére szolgáló minimális forgalmát is elvesztette. A vidéki szállodákban a tavaszról átszervezett foglalások miatt jól alakult a szeptember eleje, de sajnos a járványhelyzet romlása miatt az előzőévihez képest 40 százalékkal, októberben pedig már 50 százalékkal esett vissza a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma.

Jelenleg is érvényes a november 10-én kihirdetett esti kijárási tilalom, általános rendezvénytilalom és étteremzár. A szállodák pedig kizárólag üzleti vendégeket fogadhatnak.

Rideg tél

Télen – jelenleg – a szállodák csak üzleti, oktatási, gazdasági célból érkezővendéget fogadhatnak. Általános rendezvénytilalom van hatályban. Az éttermek csak kiszállítással és elvitelre működhetnek. A határok zárva vannak.

A bértámogatást és a járulékkedvezményt Varga Mihály pénzügyminiszter ígérete szerint meghosszabbítják.

Mit hozhat a jövő?

Mint az elnök kifejti, a környező országok támogatásaitól való elmaradás biztosan erősen rontani fogja az ország versenyképességét nemcsak rövid, de hosszú távon is. Az 50 százalékos bértámogatás és járulékkedvezmény egy-két hónapra nyújt segítséget, négy-öt hónapos leállásnál ez sajnos már nem elég a munkavállalók megtartásához és az újrainduláshoz.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója 2021. január 11-én videoüzenetben tájékoztatta a szakmát, hogy reményeik szerint nyáron indulhat újra a magyarországi turizmus.

Meddig lehet ezt bírni? – erre nincs válasz, írja Flesch a cikkben, majd hozzáteszi: "Reménykedünk, tervezünk, mert tudjuk, hogy egyszer vége lesz, és akkor szükség lesz a turisztikai szakemberekre, a szakképzett, kiváló, mindig mosolygós munkaerőre. A túléléshez és az újrainduláshoz viszont nélkülözhetetlen az állam segítsége, a közös kárviselés; támogatások a korlátozások alatti és a nyitás utáni időszakban is."

A teljes cikk megtalálható ITT

 

 

 

 

 

 

 


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.