MSZÉSZ-vezér: a túléléshez és az újrainduláshoz nélkülözhetetlen az állam segítsége

Flesch Tamásnak, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökének véleménycikke a Világgazdaságban jelent meg. Ebből emelünk most ki fontos részleteket.

Mint írja, a 2019. évi kiemelkedő eredmények hatására elindult beruházások, fejlesztések, munkaerőképzések 2020-ra megtorpantak, a szakma térdre rogyott.

Téli előjelek

A hazai szállodákban 2020 januárjában elindult a nemzetközi turistaérkezések lemondása a Kínában megjelent Covid–19-járvány miatt. Februárban a nemzetközi szállodaláncok már a magyarországi szállodákban is Covid-protokollt dolgoztak ki, és a szövetség is tájékoztatott a vírus miatt javasolt teendőkről. Már a hónap közepén elindult a belföldi kereslet folyamatos visszaesése és a foglalások lemondása azokban a régiókban, ahol koronavírusos esetet azonosítottak.

És jött a sorsfordító március

Márciusban szinte minden európai országban egészségügyi szükségállapotot hirdettek, és a kormányok különféle intézkedéseket hoztak a járvány által különösen érintett gazdasági ágazatokban – turizmus, szállodaipar, vendéglátás – működő vállalkozások megsegítésére, a munkahelyek megőrzésére.

Március 11-én hirdették ki a vészhelyzetet, március 16-án lezárták a határokat, és életbe lépett az általános rendezvénytartási tilalom és az éttermek 15 óra utáni zárva tartása. Március 18-án bejelentették a turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztését és a hiteltörlesztési moratóriumot év végéig, valamint a járulékmentességet négy hónapra. Március 27-én egész napos kijárási korlátozást hirdettek ki. A szállodák már csak alapos indokkal (például gyógykezelés, munkavégzés) voltak látogathatók, ami szinte teljesen ellehetetlenítette a működésüket. Több egység átmeneti bezárásra kényszerült. Az éttermek is csak elvitelre és kiszállítással tarthattak nyitva.

Csepp a tengerben

Számos egyeztetés, nemzetközi példák bemutatása után, április 10-én bejelentették a csökkentett munkaidős bértámogatást. A támogatás három hónapra szólt, az igénybe vehető maximális támogatási összeg négyórás foglalkoztatás esetén 75 ezer forint volt, ám ez sajnos a tömeges elbocsátásokat nem akadályozta volna meg. Egyeztetéseket követően, április 21-én módosították a rendeletet, a maximális támogatás összege 112 ezer forintra emelkedett. 

Részleges nyitás

Május 4-től külön szabályozás vonatkozott Pest megyére és Budapestre, valamint az ország többi részére. Vidéken eltörölték a kijárási korlátozást, megnyithattak az éttermek kerthelyiségei és a strandok, szabadtéri fürdők is. A fővárosban élőkre viszont továbbra is vonatkozott a kijárási korlátozás, ezért nem tudtak vidéki szállodákba, éttermekbe látogatni.

Május 18-tól a fővárosban nyithattak a teraszok, strandok, eltörölték a kijárási korlátozást. Magyarország más területein pedig már az éttermek belső tereiben is lehetőség volt a vendégek fogadására.

Vidéken a nyár dübörgött

Jött a nyár, a belföldi turizmus jó szezont zárt, ezzel a vidéki szállodák csökkenteni tudták tavaszi veszteségeiket, ám a külföldi kereslet erős visszaesése miatt jócskán elmaradt az előző évtől a nyári teljesítmény. Budapesten júniusban 96 százalékkal, júliusban 84 százalékkal, augusztusban 78 százalékkal, vidéken júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban 15 százalékkal kevesebb vendégéjszaka realizálódott a hotelekben, mint 2019-ben.

A határnyitások ellenére a fővárosi meghatározó, nagy, nemzetközi lánchoz tartozó szállodák igazgatói jelezték, hogy a nyári, maximum 20-25 százalékos foglaltság miatt sajnos több száz alkalmazott munkahelye van veszélyben az állami támogatások meghosszabbítása nélkül. 

Szeptembertől ismét beütött a krach

Szeptember elsején azonban ismét kihirdették a határzárat. A szinte teljes egészében a külföldi vendégekre és a rendezvényekre épülőfővárosi szállodapiac a veszteségek enyhítésére szolgáló minimális forgalmát is elvesztette. A vidéki szállodákban a tavaszról átszervezett foglalások miatt jól alakult a szeptember eleje, de sajnos a járványhelyzet romlása miatt az előzőévihez képest 40 százalékkal, októberben pedig már 50 százalékkal esett vissza a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma.

Jelenleg is érvényes a november 10-én kihirdetett esti kijárási tilalom, általános rendezvénytilalom és étteremzár. A szállodák pedig kizárólag üzleti vendégeket fogadhatnak.

Rideg tél

Télen – jelenleg – a szállodák csak üzleti, oktatási, gazdasági célból érkezővendéget fogadhatnak. Általános rendezvénytilalom van hatályban. Az éttermek csak kiszállítással és elvitelre működhetnek. A határok zárva vannak.

A bértámogatást és a járulékkedvezményt Varga Mihály pénzügyminiszter ígérete szerint meghosszabbítják.

Mit hozhat a jövő?

Mint az elnök kifejti, a környező országok támogatásaitól való elmaradás biztosan erősen rontani fogja az ország versenyképességét nemcsak rövid, de hosszú távon is. Az 50 százalékos bértámogatás és járulékkedvezmény egy-két hónapra nyújt segítséget, négy-öt hónapos leállásnál ez sajnos már nem elég a munkavállalók megtartásához és az újrainduláshoz.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója 2021. január 11-én videoüzenetben tájékoztatta a szakmát, hogy reményeik szerint nyáron indulhat újra a magyarországi turizmus.

Meddig lehet ezt bírni? – erre nincs válasz, írja Flesch a cikkben, majd hozzáteszi: "Reménykedünk, tervezünk, mert tudjuk, hogy egyszer vége lesz, és akkor szükség lesz a turisztikai szakemberekre, a szakképzett, kiváló, mindig mosolygós munkaerőre. A túléléshez és az újrainduláshoz viszont nélkülözhetetlen az állam segítsége, a közös kárviselés; támogatások a korlátozások alatti és a nyitás utáni időszakban is."

A teljes cikk megtalálható ITT

 

 

 

 

 

 

 


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.