Rekordszámú belföldi turista érkezett Hévízre tavaly

50 országból közel 230.000 vendég több mint 1.076.000 éjszakát töltött el 2016-ban Hévízen. Ezek a fő számok, de merüljünk el a részletekben! Honnan jöttek, meddig maradtak és mit kerestek a fürdővendégek?

Papp Gábortól, Hévíz polgármesterétől megtudtuk, hogy tavaly összesen 1.076.754 vendégéjszakát regisztráltak a befizetett idegenforgalmi adó alapján a fürdővárosban. Ez 45.056 éjszakával (4,3%-kal) több a 2015-ben mért adatoknál. A KSH adatai alapján 1.056.072 éjszakát töltöttek a vendégek kereskedelmi szálláshelyeken (hotelekben, panziókban és kempingekben), ami a kategóriában 14,3%-os növekedést jelent egy év leforgása alatt. Az önkormányzati adóbevallások szerint magánszálláshelyeken 121.661 éjszakát töltöttek a vendégek. A magánszálláshelyek forgalma már 2015-ben is nőtt 29%-kal és ez a pozitív trend tovább erősödött 2016-ban is, 22%-os növekedéssel.

A 2015-ben tapasztalható orosz forgalom csökkenésére gyorsan reagáltak a szolgáltatók, összhangban a városmarketinggel, így többek között ennek is az eredménye a 2016-os növekedés, ami már a 2014-es forgalmi adatokat is felülmúlja.

Hogyan alakult át a vendégkör Hévízen?

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a legnagyobb volumenű növekedést a belföldi piacról tapasztalták. Összesen 420.331 belföldi vendégéj volt 2016-ban Hévízen, ami 18,6%-os növekedést jelent. 122.575 vendég érkezett belföldről, új helyi rekordot döntve ezzel. Átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek Hévízen, ami jól mutatja, hogy leginkább a wellness- és spaélmények vonzották őket.

Markáns változás volt az osztrák éjszakákban, 17,3%-os növekedéssel (+13.807 vendégéjszaka) átlépte a 93.000 vendégéjt. Emellett nőttek a vendégéjszakaszámok Németországból (+5,2%), Svájcból (+18,5%), Csehországból (+54,8%) és Szlovákiából is (+55,8%). 2016-ban ismét növekedési pályára álltak a keleti piacok, Oroszországból 6,4%-os, Ukrajnából 10,6%-os növekedés volt mérhető.

A leghosszabb tartózkodási idővel a németek (9,74 éj) és az oroszok (9,76 éj) büszkélkedhetnek, akik elsősorban a Hévízi Tradicionális Kúra miatt töltenek el hosszabb időt a városban.

Összességében a vendégéjszakák 39,8%-át teszik ki a magyarok, 60,2%-át a külföldiek.

A top 5 külföldi küldőország rangsora a következő volt 2016-ban:

Az elért eredmények mutatják, hogy a minőségi szolgáltatásokra stabil és fizetőképes a kereslet, valamint hogy a város fejlesztési elképzelései illeszkednek a fogyasztói igényekhez. A vendégek a legfrissebb elemzések szerint már nem minőségkategóriákat keresnek, hanem szolgáltatáscsomagokat és élményeket. Ezt a trendet kihasználva a magánszálláshelyek is sikeresen tudnak piacra lépni és versenybe szállni a vendégek kegyeiért.

Hévíz Város Önkormányzata a TDM Egyesülettel karöltve ebben nyújt segítséget minőségfejlesztési pályázatával, ami kifejezetten a magánszemélyek által üzemeltetett vendégházakra irányul. 2016-ban összesen 95 magánházban valósultak meg fejlesztések, amelyeket a nyári szezonban már a vendégek is élvezhettek. A legkedveltebb fejlesztések a WiFi-kiépítés, a síkképernyős TV-k és a konyhai kisgépek voltak.

2017-ben ismét meghirdették a pályázatot, amelynek beadási határideje 2017. február 28. Már most nagy az érdeklődés a szobakiadók részéről (eddig közel 50 pályázat érkezett be), de a véghajrában várható az igazi dömping.

Bíznak benne, hogy a plusz forrás hatására tovább nő a kereslet a magánszállások iránt és hosszútávon ismét növekedési pályára áll a magánszobakiadás.


Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.