Svájci és magyar helyzet

A Napi Turizmus július 15-i számában megjelent „Új gasztronómiai prospektust adott ki a Svájci Turisztikai Hivatal” című hírünkre reagált Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a MATUR budapesti elnökségének tagja.

Elmondta, hogy az MVI már több mint tíz éve küzd az ágazat helyzetének javításáért. Emlékeztetett rá, hogy tanulmányt és levelet küldtek az OIB, az IKIM turizmus Főosztály és a gazdasági miniszter részére 1996-ban „A magyar gasztronómia és borkultúra turisztikai termékké fejlesztése” ügyében, 1997-ben a Nemzeti gasztronómiai stratégia elkészítése ügyében, 1997-ben „Teendő a vendéglátásban” címen. Ez utóbbiban leírják, hogy „Külképviselőinknek egységes és kötelező anyaggal kell rendelkezni arról, hogy mit kell képviselniük. Ezen belül szakmai anyag készüljön a magyar gasztronómiáról és a borról is!” 2001-ben felvetették magyar gazdák tulajdonában lévő bevásárlóközpontok létrehozását, a magyar mezőgazdaság termékeinek forgalmazására, elősegítve a hazai gasztronómia, mint belső export fejlődését. Károvits hozzátette, hogy a MATUR budapesti tagozatának egyik klubnapján idegenvezetőik elmondták, hogy az idelátogató turisták rendszeresen megjegyzik, hogy magyar éttermet szinte nem is találnak, pedig ők azt szeretnék enni, amit a magyarok. Pedig amint Gundel Imre megjegyezte: „Egyre többen vagyunk itthon és külföldön, akik joggal soroljuk hazánkat azon kevesek közé, ahol a vendéglátás nem csupán feltétele az idegenforgalomnak, hanem idegenforgalmi vonzerő.” Mára köztudomású, hogy a vendéglátás hozza a turizmus legnagyobb bevételét, ennek ellenére a vendéglősök zsebét érintő Torkos Csütörtökön kívül az elmúlt 17 évben ezen a területen semmilyen érdemi intézkedés nem történt – hangsúlyozta Károvits Tamás.
Írja meg Ön is véleményét szerkesztőségünknek a [email protected] címre!

Új beszerzési igazgató a Danubius Hotelsnél

Új beszerzési igazgató a Danubius Hotelsnél 

A szállodalánc új központi beszerzési igazgatója Várnai Krisztina.
Rock, divat, egyedi design, önjátszó Steinway zongora – a kortárs művészettel összhangban

Rock, divat, egyedi design, önjátszó Steinway zongora – a kortárs művészettel összhangban 

Szakmai versenyünk, a Junior Klasszis TopDesign 2024 – Formaruha pályázat ifjú győzteseit invitáltuk egy különleges megjelenésű és koncepciójú budapesti hotelbe január 20-án – és milyen jól tettük, hogy elkísértük nyerteseinket.
MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Tátralomnic ékköve: Grand Hotel Praha

Tátralomnic ékköve: Grand Hotel Praha  

Tátralomnic ma is őrzi eleganciáját, amely Marienbadhoz vagy Karlsbadhoz hasonlítható. Leghíresebb szállodája, a Grand Hotel Praha olyan, mint egy mesebeli kastély.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.