Svájci és magyar helyzet

A Napi Turizmus július 15-i számában megjelent „Új gasztronómiai prospektust adott ki a Svájci Turisztikai Hivatal” című hírünkre reagált Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a MATUR budapesti elnökségének tagja.

Elmondta, hogy az MVI már több mint tíz éve küzd az ágazat helyzetének javításáért. Emlékeztetett rá, hogy tanulmányt és levelet küldtek az OIB, az IKIM turizmus Főosztály és a gazdasági miniszter részére 1996-ban „A magyar gasztronómia és borkultúra turisztikai termékké fejlesztése” ügyében, 1997-ben a Nemzeti gasztronómiai stratégia elkészítése ügyében, 1997-ben „Teendő a vendéglátásban” címen. Ez utóbbiban leírják, hogy „Külképviselőinknek egységes és kötelező anyaggal kell rendelkezni arról, hogy mit kell képviselniük. Ezen belül szakmai anyag készüljön a magyar gasztronómiáról és a borról is!” 2001-ben felvetették magyar gazdák tulajdonában lévő bevásárlóközpontok létrehozását, a magyar mezőgazdaság termékeinek forgalmazására, elősegítve a hazai gasztronómia, mint belső export fejlődését. Károvits hozzátette, hogy a MATUR budapesti tagozatának egyik klubnapján idegenvezetőik elmondták, hogy az idelátogató turisták rendszeresen megjegyzik, hogy magyar éttermet szinte nem is találnak, pedig ők azt szeretnék enni, amit a magyarok. Pedig amint Gundel Imre megjegyezte: „Egyre többen vagyunk itthon és külföldön, akik joggal soroljuk hazánkat azon kevesek közé, ahol a vendéglátás nem csupán feltétele az idegenforgalomnak, hanem idegenforgalmi vonzerő.” Mára köztudomású, hogy a vendéglátás hozza a turizmus legnagyobb bevételét, ennek ellenére a vendéglősök zsebét érintő Torkos Csütörtökön kívül az elmúlt 17 évben ezen a területen semmilyen érdemi intézkedés nem történt – hangsúlyozta Károvits Tamás.
Írja meg Ön is véleményét szerkesztőségünknek a [email protected] címre!

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.