Szüret, musttal, pezsgővel

A desszertnek való épp elfér az ülés alatt, oda még két karton vizet is begyömöszölünk valahogy, hátul, a kisbusz rakterében a leves alapanyag, a csirkemellnyársakkal meg a kacsából, libából készült fenséges előétellel nagy egyetértésben himbálódzik.

Tulajdonképpen rejtély, mi magunk hogy férünk ennyi rengeteg étel, ital mellett ilyen kis helyen – de tény: Etyekre, a Kálna Pincze felé tartunk, nyomunkban egy ötvenfős busszal, amiben a Continental Hotel Budapest fő üzleti partnerei ülnek, akik szüretelni indulnak egy napsütötte szombat délelőtt, szeptember 21-én.

Pogácsa és jóféle pálinka fogadja a szüretelőket a bioszőlővel roskadozó sorok mentén, aztán a ládák is előkerülnek, és igen, nincs mese, mindenkinek fürgén hajladozni kell, vágni a fürtöket, cipelni a teli ládákat a traktor utánfutója felé.

Két órai kemény meló után fáradtan piheg a csapat a Kálna Pincze árnyas fái alatt, és most tudjuk meg házigazdánktól, hogy nem egy borászat, hanem egy pezsgészet előtt ülünk. Kálna István arról mesél, hogy amikor 1998-ban elkezdett szőlőt termelni, döntött, ő bizony nem bort fog belőle készíteni, mint ahogy annyian teszik a környéken, hanem a kézműves pezsgőkészítés mellé tette le a voksát. Az először hobbinak, családi szórakozásnak indult szőlészkedésből mára 2-3 ezer palacknyi minőségi ital kerül ki a Kálna portáról, az 1,5 hektárnyi termőterületről leszedett szőlőből bor is készül persze, de etyeki vendéglátóink igazi különlegessége a saját készítésű, míves pezsgő.

Közben megérkezik a szőlő a hegyről, igaz, némi kitérővel, ugyanis útközben beadja a kulcsot a sokat szolgált traktor, és másikat kell keríteni, de aztán már a szőlőfürtök a prés alatt nyögnek – készül az isteni must, amelyet ebéd közben, után nagy élvezettel kóstolnak a szálloda egyre vidámabb üzletei partnerei. Napsütés, enyhe szellő, az Araz konyhájáról való, de helyben készített isteni ételek, friss talpalávaló muzsika, fokozódó jókedv, most készült must a poharakban, gyöngyözö pezsgő, majd pezsgőmúzeum látogatás – Etyeken, a Kálna portán jártunk szeptember napsütötte hétvégéjén, a Continental Hotel Budapest vidám szüreti mulatságán.


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.