Szüret, musttal, pezsgővel

A desszertnek való épp elfér az ülés alatt, oda még két karton vizet is begyömöszölünk valahogy, hátul, a kisbusz rakterében a leves alapanyag, a csirkemellnyársakkal meg a kacsából, libából készült fenséges előétellel nagy egyetértésben himbálódzik.

Tulajdonképpen rejtély, mi magunk hogy férünk ennyi rengeteg étel, ital mellett ilyen kis helyen – de tény: Etyekre, a Kálna Pincze felé tartunk, nyomunkban egy ötvenfős busszal, amiben a Continental Hotel Budapest fő üzleti partnerei ülnek, akik szüretelni indulnak egy napsütötte szombat délelőtt, szeptember 21-én.

Pogácsa és jóféle pálinka fogadja a szüretelőket a bioszőlővel roskadozó sorok mentén, aztán a ládák is előkerülnek, és igen, nincs mese, mindenkinek fürgén hajladozni kell, vágni a fürtöket, cipelni a teli ládákat a traktor utánfutója felé.

Két órai kemény meló után fáradtan piheg a csapat a Kálna Pincze árnyas fái alatt, és most tudjuk meg házigazdánktól, hogy nem egy borászat, hanem egy pezsgészet előtt ülünk. Kálna István arról mesél, hogy amikor 1998-ban elkezdett szőlőt termelni, döntött, ő bizony nem bort fog belőle készíteni, mint ahogy annyian teszik a környéken, hanem a kézműves pezsgőkészítés mellé tette le a voksát. Az először hobbinak, családi szórakozásnak indult szőlészkedésből mára 2-3 ezer palacknyi minőségi ital kerül ki a Kálna portáról, az 1,5 hektárnyi termőterületről leszedett szőlőből bor is készül persze, de etyeki vendéglátóink igazi különlegessége a saját készítésű, míves pezsgő.

Közben megérkezik a szőlő a hegyről, igaz, némi kitérővel, ugyanis útközben beadja a kulcsot a sokat szolgált traktor, és másikat kell keríteni, de aztán már a szőlőfürtök a prés alatt nyögnek – készül az isteni must, amelyet ebéd közben, után nagy élvezettel kóstolnak a szálloda egyre vidámabb üzletei partnerei. Napsütés, enyhe szellő, az Araz konyhájáról való, de helyben készített isteni ételek, friss talpalávaló muzsika, fokozódó jókedv, most készült must a poharakban, gyöngyözö pezsgő, majd pezsgőmúzeum látogatás – Etyeken, a Kálna portán jártunk szeptember napsütötte hétvégéjén, a Continental Hotel Budapest vidám szüreti mulatságán.


15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.
„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött?

„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött? 

A milliárdos, akiről ma mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.