Szüret, musttal, pezsgővel

A desszertnek való épp elfér az ülés alatt, oda még két karton vizet is begyömöszölünk valahogy, hátul, a kisbusz rakterében a leves alapanyag, a csirkemellnyársakkal meg a kacsából, libából készült fenséges előétellel nagy egyetértésben himbálódzik.

Tulajdonképpen rejtély, mi magunk hogy férünk ennyi rengeteg étel, ital mellett ilyen kis helyen – de tény: Etyekre, a Kálna Pincze felé tartunk, nyomunkban egy ötvenfős busszal, amiben a Continental Hotel Budapest fő üzleti partnerei ülnek, akik szüretelni indulnak egy napsütötte szombat délelőtt, szeptember 21-én.

Pogácsa és jóféle pálinka fogadja a szüretelőket a bioszőlővel roskadozó sorok mentén, aztán a ládák is előkerülnek, és igen, nincs mese, mindenkinek fürgén hajladozni kell, vágni a fürtöket, cipelni a teli ládákat a traktor utánfutója felé.

Két órai kemény meló után fáradtan piheg a csapat a Kálna Pincze árnyas fái alatt, és most tudjuk meg házigazdánktól, hogy nem egy borászat, hanem egy pezsgészet előtt ülünk. Kálna István arról mesél, hogy amikor 1998-ban elkezdett szőlőt termelni, döntött, ő bizony nem bort fog belőle készíteni, mint ahogy annyian teszik a környéken, hanem a kézműves pezsgőkészítés mellé tette le a voksát. Az először hobbinak, családi szórakozásnak indult szőlészkedésből mára 2-3 ezer palacknyi minőségi ital kerül ki a Kálna portáról, az 1,5 hektárnyi termőterületről leszedett szőlőből bor is készül persze, de etyeki vendéglátóink igazi különlegessége a saját készítésű, míves pezsgő.

Közben megérkezik a szőlő a hegyről, igaz, némi kitérővel, ugyanis útközben beadja a kulcsot a sokat szolgált traktor, és másikat kell keríteni, de aztán már a szőlőfürtök a prés alatt nyögnek – készül az isteni must, amelyet ebéd közben, után nagy élvezettel kóstolnak a szálloda egyre vidámabb üzletei partnerei. Napsütés, enyhe szellő, az Araz konyhájáról való, de helyben készített isteni ételek, friss talpalávaló muzsika, fokozódó jókedv, most készült must a poharakban, gyöngyözö pezsgő, majd pezsgőmúzeum látogatás – Etyeken, a Kálna portán jártunk szeptember napsütötte hétvégéjén, a Continental Hotel Budapest vidám szüreti mulatságán.


Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye

Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye 

2025 tavaszán nyílhat meg a grandiózis beruházás, amely hatalmas löketet adhat Hévíz turizmusának.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását

Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását 

A megnyitók egyikén, amikor az utazási szakma és a rendezvényes cégek képviselőit hívták el – 2024. szeptember 13-án, pénteken - mi is jelen lehettünk.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad!

Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad! 

Folytatódik a Marriott-lánc ingyenes képzési programja.
Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének

Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének 

Red Dot díjat nyert a Dorothea Hotel látogatóirányító rendszere.
Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés

Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés 

A Good Travel Seal a világ legmegbízhatóbb minősítései között szerepel.
Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ

Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége meghirdeti az Év Fiatal Szállodása 2024 pályázatot.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében

Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében 

A Novotel Budapest Centrum a Kertesz Communications Consulting Kft.-vel (KCC) kötött megállapodást.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.