Szüret, musttal, pezsgővel

A desszertnek való épp elfér az ülés alatt, oda még két karton vizet is begyömöszölünk valahogy, hátul, a kisbusz rakterében a leves alapanyag, a csirkemellnyársakkal meg a kacsából, libából készült fenséges előétellel nagy egyetértésben himbálódzik.

Tulajdonképpen rejtély, mi magunk hogy férünk ennyi rengeteg étel, ital mellett ilyen kis helyen – de tény: Etyekre, a Kálna Pincze felé tartunk, nyomunkban egy ötvenfős busszal, amiben a Continental Hotel Budapest fő üzleti partnerei ülnek, akik szüretelni indulnak egy napsütötte szombat délelőtt, szeptember 21-én.

Pogácsa és jóféle pálinka fogadja a szüretelőket a bioszőlővel roskadozó sorok mentén, aztán a ládák is előkerülnek, és igen, nincs mese, mindenkinek fürgén hajladozni kell, vágni a fürtöket, cipelni a teli ládákat a traktor utánfutója felé.

Két órai kemény meló után fáradtan piheg a csapat a Kálna Pincze árnyas fái alatt, és most tudjuk meg házigazdánktól, hogy nem egy borászat, hanem egy pezsgészet előtt ülünk. Kálna István arról mesél, hogy amikor 1998-ban elkezdett szőlőt termelni, döntött, ő bizony nem bort fog belőle készíteni, mint ahogy annyian teszik a környéken, hanem a kézműves pezsgőkészítés mellé tette le a voksát. Az először hobbinak, családi szórakozásnak indult szőlészkedésből mára 2-3 ezer palacknyi minőségi ital kerül ki a Kálna portáról, az 1,5 hektárnyi termőterületről leszedett szőlőből bor is készül persze, de etyeki vendéglátóink igazi különlegessége a saját készítésű, míves pezsgő.

Közben megérkezik a szőlő a hegyről, igaz, némi kitérővel, ugyanis útközben beadja a kulcsot a sokat szolgált traktor, és másikat kell keríteni, de aztán már a szőlőfürtök a prés alatt nyögnek – készül az isteni must, amelyet ebéd közben, után nagy élvezettel kóstolnak a szálloda egyre vidámabb üzletei partnerei. Napsütés, enyhe szellő, az Araz konyhájáról való, de helyben készített isteni ételek, friss talpalávaló muzsika, fokozódó jókedv, most készült must a poharakban, gyöngyözö pezsgő, majd pezsgőmúzeum látogatás – Etyeken, a Kálna portán jártunk szeptember napsütötte hétvégéjén, a Continental Hotel Budapest vidám szüreti mulatságán.


Budapest, Eger, Szeged, Pécs – a tél győztes városai

Budapest, Eger, Szeged, Pécs – a tél győztes városai 

A főváros mellett Eger, Szeged és Pécs vonzotta a legtöbb vendéget idén télen.
KSH-adatok: hazai szálláshelyek januári vendégéjszakaszámai

KSH-adatok: hazai szálláshelyek januári vendégéjszakaszámai 

Az év első összesítése alapján a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,0 millió vendég közel 2,3 millió vendégéjszakát töltött el.
CBRE: mi várható a budapesti szállodapiacon?

CBRE: mi várható a budapesti szállodapiacon? 

Az idegenforgalom fellendülésével jelentős növekedés vár a budapesti szállodapiacra a következő években – közölte a CBRE kedden az MTI-vel.
Ismét elnyerte az Év Szállodája díjat a hévízi hotel

Ismét elnyerte az Év Szállodája díjat a hévízi hotel 

Az elismerést az iparág egyik legnívósabb díjátadóján adták át, amelyen számos neves szakember és szállodaipari szereplő is részt vett.
Szívmelengető volt a hazai szállodásoknak a Valentin-nap

Szívmelengető volt a hazai szállodásoknak a Valentin-nap 

Közel negyedmillió vendégéjszakát generált a hazai szálláshelyeken.
Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.