85 éves a fedélzeti ellátás

Az Imperial Airways (a British Airways elődje) 1927. május 1-jén vezette be azt a máig is meglévő szokást, hogy a repülő utasoknak fedélzeti kiszolgálást nyújtanak repülés közben. 

Az akció bevezetésének az első időkben „orvos pszichológiai” okai voltak: ezzel terelték el az utasok figyelmét a repülés veszélyeiről. Ez sikerült is, hiszen a felszolgált 4 féle whisky, a két féle sör, ásványvíz és a termoszból felszolgált kávé és tea valóban kitöltötte a London és Párizs között közlekedő gép repülési idejét. A későbbi járatokon már volt harapnivaló, keksz, szendvics is a fedélzeten.

Később tovább bővült a választék: megjelentek a kompakt fedélzeti konyhák, néhány géptípuson több is, ahol osztályonként változott a menü kínálat. A hosszú távú járatokon az első osztályon az utas előtt készítette el a fedélzeti szakács a bélszínt és más ínyenc falatokat. Szinte versengtek a cégek, hogy kinek sikerült ízletesebb, jobb kiszolgálást nyújtani. Ezzel párhuzamosan megalakultak a repülőtéri konyhák, egy új iparágat teremtve a légi utasok kiszolgálásához. Az sem ritkaság, ha valaki már a helyfoglalásakor megrendeli a saját menüjét, legyen az vegetáriánus, sómentes vagy valamilyen vallási előírásnak megfelelő.

Mára a takarékosság a szektor e részén is érvényesül, a menük szerényebbek, kevésbé tükrözik a nemzeti sajátosságokat. Egy viszont változatlan: a higiéniai alapelvek betartása. Ez érvényes a „low costs” cégekre is, habár nálunk az ellátmány nem jár, csak vásárolható.


A KLM újraindítja izraeli járatait

A KLM újraindítja izraeli járatait 

A légitársaság szerint a körülmények kellően javultak a szolgáltatások újraindításához.
IATA : új szempontok a biztonságosabb földi kiszolgálás érdekében

IATA : új szempontok a biztonságosabb földi kiszolgálás érdekében 

A hangsúly három fő területen van: a biztonság javítása, a globális szabványok bevezetése és a fenntarthatóság előmozdítása.
Wizz Air: ugrásszerűen megnőtt a Skandináv térségbe utazók száma

Wizz Air: ugrásszerűen megnőtt a Skandináv térségbe utazók száma 

Egyre többen választják nyaralásuk célpontjának a hűvösebb Skandináv térséget.
Beköszöntött a Nagy Vonatozás korszaka

Beköszöntött a Nagy Vonatozás korszaka 

A vonatozás virágkorát éli, és egy friss kutatás szerint az európai utazók közül a következőkben még többen veszik majd igénybe ezt a szolgáltatási formát.
A magyar fiatalok ezt figyelik utazástervezéskor

A magyar fiatalok ezt figyelik utazástervezéskor 

Szinte minden magyar fiatal bevet trükköket azért, hogy spóroljon a repülőjegyen.
Napi három FlixBus járat az Adriához

Napi három FlixBus járat az Adriához 

A zöld buszokkal gyorsan és környezetbarát módon juthatnak el a magyarok el a horvát tengerpart városaiba.
Csúcsforgalommal számol nyáron a HungaroControl

Csúcsforgalommal számol nyáron a HungaroControl 

Az idei év első négy hónapjának forgalmi adatai előrevetítik minden idők legmagasabb légiforgalmát az idei nyárra.
Ezerrel erősít a MÁV-csoport Volán flottája

Ezerrel erősít a MÁV-csoport Volán flottája 

Ezer új autóbusszal válik még korszerűbbé és versenyképesebbé a Volán-flotta.
Változások a közlekedésben a kerékpáros körverseny miatt

Változások a közlekedésben a kerékpáros körverseny miatt 

A Tour de Hongrie profi kerékpáros körverseny budapesti szakaszán közlekedési változásokra, korlátozásokra kell készülni.
Forgalomkorlátozások vasárnap  a fővárosban

Forgalomkorlátozások vasárnap a fővárosban 

Vasárnap egy futóversenyt és az Élet Menete rendezvényt tartják Budapesten.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.