Hihetetlen reptéri rémtörténetek

Öt hihetetlen reptülőtéri történetet gyűjtött össze a WhichAirline.com repjegyfoglalási oldal. Önnek melyik a kedvence a bizarr, tragikomikus sztorik közül?

Mindenkinek vannak reptéri történetei. Ezekhez az esetek nagy részében kellemes élmények, emlékek társulnak. Legtöbbjük örömteli, néhány stresszes vagy kellemetlen, de előfordulnak olyanok is, amelyek egyenesen egészen hátborzongatók. Utóbbiakból olvashatnak alább néhányat.

A bombával fenyegető szerelmes nő 

2011 februárjában Chilében történt a következő eset. Az Iberia Santiago de Chiléből Madridba tartó járata éppen felszálláshoz készülődött, mikor megcsörrent a reptéri telefon. Egy izgatott női hang a vonal túloldalán azt bizonygatta a reptéri munkatársnak, hogy a gépen bomba van. A gépen tartózkodó 312 utast azon nyomban leszállították. Miután töviről-hegyire átkutatták a gépet és nem találtak robbanóanyagot, a járat jelentős késéssel indult el Madrid felé. A nyomozók hamar megtalálták, hogy ki volt a telefonáló. Egy kétségbeesett asszony végső elkeseredésében így próbálta megakadályozni, hogy szerelme elhagyja. Az őrült tett valószínűleg jó pár évnyi börtönt ért... 

A bevándorlási tiszt, aki feketelistára tette a feleségét

Három évvel ezelőtt egy brit bevándorlási hivatalnoknak elege lett a feleségéből. Mivel hozzáférési jogosultsága volt a "terrorista gyanús személyek" listájához, csak a megfelelő pillanatra várt. Mikor felesége hazautazott a családjához Pakisztánba, a neve - hogy-hogy nem - megjelent a feketelistán. Az eredmény: a nő három kerek esztendeig képtelen volt visszajutni Nagy-Britanniába. A hivatalnok tette homályban is maradt volna, ha az előléptetése okán nem végeztek volna nála egy nemzetbiztonsági átvilágítást. Amikor kiderült, hogy a listát illegálisan manipulálták, bevallotta tettét és azonnal menesztették munkahelyéről.

A reptér mint otthon

Nem egyedi történet, ha valaki kisebb-hosszabb ideig akaratán kívül egy reptéren ragad. Ennek egyik leghíresebb példája minden bizonnyal az a férfi, aki 18 éven keresztül a Paris Charles de Gaulle reptéren élt. Mehran Karimi Nasseri iráni menekültnek az iratait ellopták, így arra kényszerült, hogy a repülőtér tranzit részében maradjon. Az ő története ihlette egyébként Steven Spielberg Terminál című filmjét.

Volt már arra is példa azonban, hogy valaki önként választotta azt, hogy a repülőtéren éljen. Hiroshi Nohara 2008 szeptemberében érkezett meg Mexikó Benito Juarez nemzetközi repülőterére. A férfi az éttermek környékén telepedett le, alig váltott egy-két szót valakivel, és egészen december végéig húzta ki ott. Természetesen nem volt semmilyen hivatalos okmánya, amellyel maradhatott volna. Egy interjúban elmesélte, hogy mennyire lenyűgözi a mexikói kultúra és a csodabogár hamar helyi hírességgé vált.

A biztonságiak túlkapásai

Ha valaki az interneten szörnyű reptéri történeteket kezdene keresni, a legtöbb ilyen sztoriban valószínűleg szerepelnének a közlekedésbiztonsági hivatal munkatársai is. A hivatalt a 9/11-es terrortámadás nyomán hívták életre, hivatalnokainak feladata az utasok védelme. A biztonságiak kétes hírnevüket az utasokra nézve megalázó tetteikkel szerezték. Néhány ilyen történet álljon itt példaként: 2008-ban Mandi Hamlint arra kényszerítették, hogy fogóval távolítsa el mell piercingjét, ahhoz, hogy átengedjék a biztonsági ellenőrzésen. Még szörnyűbb Robin Kassner története, akit egy üveg kontaktlencse-folyadék miatt bántalmaztak. Ő a biztonsági kamera felvételeit használta fel kártérítési perében, amelyben 10 millió dollárt követelt.

Előfordul, hogy még a kisgyerekek sem ússzák meg a biztonságiak vitatható gyakorlatát, nekik a motozás különösen kellemetlen élménynek számít. Tavaly egy négyévessel vetették le a fémből készült felcsatolható járógépét, amely nélkül nem tudott menni, majd gonoszul ráparancsoltak, hogy menjen keresztül a teljes test szkenneren segítség nélkül.

Reptéri karácsonyozás

Van, hogy a természet húzza keresztül az utasok számításait, és olyan időjárási viszonyokat produkál, amellyel nem lehet mit kezdeni. Jó példa volt erre a tavalyi karácsony, amikor az USA-ban és Európában ezrek rekedtek a repülőtereken a havas december miatt. A szerencsésebbek kaptak még szobát a közeli szállodákban, a maradék a várókban, katonai ágyakon aludt. A szerencsétlenül alakult ünnep ellenére spontán karácsonyi vacsorákat rendeztek a reptéren maradt emberek. Böröndjeikkel körbevéve műanyag pohárból pezsgőztek és konzerv halat ettek ünnepi lakoma gyanánt, amelyeket a reptéri shopokban vásárolták. Egy biztos, felejthetetlen karácsonyuk volt.


Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.