Biokerozin algából

Melegvízben élő algákból állítanak elő biokerozint egy müncheni telepen. Az újítás forradalmasíthatja a repülést. 

A müncheni Ludwig Bölkow Műszaki Egyetemnek sikerült biztosítania a bio repülőgép-üzemanyag elkészítésének legfontosabb feltételét, az alga termelését. Az egyetem az Airbus konszernnel mint fő szponzorral együttműködve 10 milliós eurós befektetéssel, Bajorország támogatásával hozta létre a kísérleti telepét, ahol 150.000 különféle melegtengeri algafajból kiválogattak továbbtenyésztésre 5000 fajt, melyek megfelelnek a későbbi szaporítás minőségi feltételeinek.

Az algák szaporítása egy 1500 négyzetméteres területen, három elkülönített részben folyik, külön e célra kialakított klima- és világítástechnikával. Egy speciális, UV-sugarakat áteresztő üveg alatt folyik a szaporítás, stimulált „meleg égövi” körülmények között. Ezzel elérik, hogy a déli tengerekből származó algák, közel azonos feltételek mellett fejlődjenek, mint hazájukban.

A jelenlegi kutatási fázisban, mely sikeresnek bizonyult, a termés minőségileg is kiváló és minden lehetőség adott ahhoz, hogy kémiai módszerekkel egy nagyon környezetbarát és olcsó repülőgép-üzemanyagot állítsanak elő. A kísérleti periódus jelenlegi szakaszában az új feladatot a szelektált alga fajok nagy volumenű szaporítása jelenti. Ez elsősorban mennyiségi mutató lesz, mely során kidolgozzák, hogy a nagyipari repülő üzemanyag alapanyagának előállítása milyen feltételek mellett történhet meg. Ez utóbbi kérdés az, melyet az iparág türelmetlenül vár, hogy valóban környezetbarát, károsanyag-kibocsájtás nélküli üzemeléssel bió üzemanyaggal lehessen repülni.


Elindult a dunai hajózási szezon

Elindult a dunai hajózási szezon 

Korszerűbb belső terek, kávéházi hangulat, vacsorahajók.
A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit

A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit 

A Singapore Airlines felújítja a Changi repülőtéren lévő váróit.
Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok

Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok 

2025-ben 15 százalékkal több úti cél érhető el, mint tavaly.
Jönnek az új Bubik

Jönnek az új Bubik 

Teljes megújuláson megy keresztül a fővárosi közbringarendszere.
Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt

Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt 

A HungaroControl szorosabb együttműködésbe kezdett hazánk meteorológiai szolgáltatójával, a HungaroMet-tel.
Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS

Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS 

Az utasok csak a landolás után tudják meg, hova érkeztek.
Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten!

Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten! 

Mert a fővárosban kedd délutántól szerda estig tartó gyűlés miatt ismét jelentős torlódásokra kell számítani.
Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba

Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba 

Az európai kontinens több országában terjedő fertőző száj- és körömfájás miatt a hús- és tejtermékek személyes célú behozatali tilalmát kiterjesztik az összes uniós tagállamra.
Exkluzív díjátadó a Duna-parton

Exkluzív díjátadó a Duna-parton 

Díjakat osztott magyarországi utazási irodáknak a világ legtöbb országába repülő légitársasága.
Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút

Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút 

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút napját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.