Fedélzeten a világ legősibb kenyere

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság felvette  a „legősibb kenyeret” a fedélzeti étlapjára. A nemrég bevezetett finomság Einkorn és Emmer búzából készül, amelyeket a legősibb civilizációk bölcsőjének számító Anatóliában a legrégebbi fajtáknak tartanak.

A légitársaság fedélzeti szolgáltatásában újdonságnak számító, de Törökország történelmében régóta honos kenyérfajta bemutatása is a légitársaság azon törekvését tükrözi, hogy a kulináris élvezeteken keresztül megismertesse az ország kultúráját utasaival, és összekapcsolja a hagyományokat a modern innovációkkal. 

Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be.

A Turkish Airlines új kínálatának debütáló járatán a légitársaság bemutatott egy filmet, amelyet Göbekli Tepe, Karahan Tepe és az Eufrátesz folyó régiójában forgattak a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium támogatásával.

A légitársaság isztambuli bázisú catering vállalata, a Turkish DO&CO frissen készíti el a legősibb kenyeret, amelyhez Ömür Akkor díjnyertes török gasztronómiai történész és Çetin Şenkul akadémikus nyújtott további tanácsadást. A kenyeret egy speciális zacskóban, még melegen, vajjal és olívaolajjal tálalják, és a főétkezés előtt szolgálják fel az Intercontinental Business Class utasai számára.

Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be
Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be
Fotó: Turkish Airlines

A légitársaság igazgatótanácsának és végrehajtó bizottságának elnöke, Prof. Ahmet Bolat a közelmúltban bevezetett új fedélzeti menüelemmel kapcsolatban kijelentette: nemzeti légitársaságként, a világ legkiválóbb ízeit kínálják vendégeiknek, és ezért már számos elismerést kaptak  világhírű szervezetektől. Most örömmel mutatják be business osztályon utazó vendégeiknek a világ legősibb kenyerét, amelyet az anatóliai régióban végzett ásatások során felfedezett ősi búza reprodukciójából termesztettek.

A kenyérrel, amely a tradicionális török konyha és a nemzetközi gasztrotörténelem szempontjából is jelentős mérföldkő, az a céljuk, hogy a múlt és a jelen összekapcsolódjon a fedélzeti vendégélményekben. 

A Legősibb kenyér projekt

A légitársaság „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel, amely körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt kezdődött a Taş Tepeler régióban.

A „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel
A „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel
Fotó: Turkish Airlines

A neolitikus forradalom egyik központjának tekintett Taş Tepeler volt az első alkalom a történelemben, amikor az emberi közösségek a vadászó-gyűjtögető életmód után letelepedtek és áttértek a mezőgazdasági művelésre. 12 ezer évvel ezelőtt ezen a területen háziasították a búzát, és ennek következtében a táplálkozási szokások és a társadalmi struktúrák is átalakultak.

A légitársaság világszerte elismert fedélzeti étlapján a hagyományos török és a nemzetközi konyha ízeit egyaránt felvonultatja. A légitársaság a menüiben felhasznált alapanyagok 80%-át helyi termelőktől szerzi be, a fedélzeti ételkínálatot kiváló séfek készítik el  nap mint nap a legfrissebb termékek felhasználásával.


Az izraeli miniszterelnök látogatása miatt gyakorlatilag lezárják fél Budapestet

Az izraeli miniszterelnök látogatása miatt gyakorlatilag lezárják fél Budapestet 

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu látogatása miatt április 6-ig megváltozik a főváros forgalmi rendje.
Megérkezett az első járat Máltáról Debrecenbe

Megérkezett az első járat Máltáról Debrecenbe 

Sikeresen landolt a Universal Air légitársaság Máltáról érkező első menetrendszerű járata vasárnap délután.
Csoportok figyelmébe: vonaton, buszos utazáshoz előzetes regisztráció kell

Csoportok figyelmébe: vonaton, buszos utazáshoz előzetes regisztráció kell 

Előzetesen regisztrálni kell a csoportos utazás tervét a MÁV-csoport honlapján.
Budapest Airport nyári kínálata: 200 járat, 136 úti célra

Budapest Airport nyári kínálata: 200 járat, 136 úti célra 

A kínálatban új célállomások és légitársaságok is szerepelnek.
Indul a nyári menetrend: heti 55 budapesti járatpár az Air France-KLM-mel

Indul a nyári menetrend: heti 55 budapesti járatpár az Air France-KLM-mel 

A hétvégi nyári időszámításra átállással életbe lép az Air France-KLM nyári menetrendi időszaka.
Indul a Balatonnál a hajózási szezon

Indul a Balatonnál a hajózási szezon 

Elindult a személyhajózási szezon a Balatonon.
Szezonális repülőjárat Tel-Aviv és a Balaton között

Szezonális repülőjárat Tel-Aviv és a Balaton között  

Június 2. és szeptember 29. között heti két alkalommal közlekedik az Arkia Israeli Airlines Sármellékre.
Ezt nyújtják a légiutas-kísérőknek Dubajban

Ezt nyújtják a légiutas-kísérőknek Dubajban 

Már több mint 200 magyar légiutas-kísérő dolgozik a világ legnagyobb nemzetközi légitársaságánál.
Március 29-én különleges élményben lesz része a budapesti reptéren

Március 29-én különleges élményben lesz része a budapesti reptéren 

Aznap rangos zongoraművészek és fiatal tehetségek játszanak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kihelyezett zongorákon.
Scotland Yard-jelentés a Heathrow forgalmát megbénító áramkimaradásról

Scotland Yard-jelentés a Heathrow forgalmát megbénító áramkimaradásról 

Nincs arra utaló jel, hogy bűncselekmény okozta volna a Heathrow repülőteret megbénító tüzet.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.