Fedélzeten a világ legősibb kenyere

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság felvette  a „legősibb kenyeret” a fedélzeti étlapjára. A nemrég bevezetett finomság Einkorn és Emmer búzából készül, amelyeket a legősibb civilizációk bölcsőjének számító Anatóliában a legrégebbi fajtáknak tartanak.

A légitársaság fedélzeti szolgáltatásában újdonságnak számító, de Törökország történelmében régóta honos kenyérfajta bemutatása is a légitársaság azon törekvését tükrözi, hogy a kulináris élvezeteken keresztül megismertesse az ország kultúráját utasaival, és összekapcsolja a hagyományokat a modern innovációkkal. 

Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be.

A Turkish Airlines új kínálatának debütáló járatán a légitársaság bemutatott egy filmet, amelyet Göbekli Tepe, Karahan Tepe és az Eufrátesz folyó régiójában forgattak a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium támogatásával.

A légitársaság isztambuli bázisú catering vállalata, a Turkish DO&CO frissen készíti el a legősibb kenyeret, amelyhez Ömür Akkor díjnyertes török gasztronómiai történész és Çetin Şenkul akadémikus nyújtott további tanácsadást. A kenyeret egy speciális zacskóban, még melegen, vajjal és olívaolajjal tálalják, és a főétkezés előtt szolgálják fel az Intercontinental Business Class utasai számára.

Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be
Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be
Fotó: Turkish Airlines

A légitársaság igazgatótanácsának és végrehajtó bizottságának elnöke, Prof. Ahmet Bolat a közelmúltban bevezetett új fedélzeti menüelemmel kapcsolatban kijelentette: nemzeti légitársaságként, a világ legkiválóbb ízeit kínálják vendégeiknek, és ezért már számos elismerést kaptak  világhírű szervezetektől. Most örömmel mutatják be business osztályon utazó vendégeiknek a világ legősibb kenyerét, amelyet az anatóliai régióban végzett ásatások során felfedezett ősi búza reprodukciójából termesztettek.

A kenyérrel, amely a tradicionális török konyha és a nemzetközi gasztrotörténelem szempontjából is jelentős mérföldkő, az a céljuk, hogy a múlt és a jelen összekapcsolódjon a fedélzeti vendégélményekben. 

A Legősibb kenyér projekt

A légitársaság „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel, amely körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt kezdődött a Taş Tepeler régióban.

A „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel
A „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel
Fotó: Turkish Airlines

A neolitikus forradalom egyik központjának tekintett Taş Tepeler volt az első alkalom a történelemben, amikor az emberi közösségek a vadászó-gyűjtögető életmód után letelepedtek és áttértek a mezőgazdasági művelésre. 12 ezer évvel ezelőtt ezen a területen háziasították a búzát, és ennek következtében a táplálkozási szokások és a társadalmi struktúrák is átalakultak.

A légitársaság világszerte elismert fedélzeti étlapján a hagyományos török és a nemzetközi konyha ízeit egyaránt felvonultatja. A légitársaság a menüiben felhasznált alapanyagok 80%-át helyi termelőktől szerzi be, a fedélzeti ételkínálatot kiváló séfek készítik el  nap mint nap a legfrissebb termékek felhasználásával.


Bárki által elérhető nagysebességű internet a lett légitársaság fedélzetén

Bárki által elérhető nagysebességű internet a lett légitársaság fedélzetén 

A lett airBaltic légitársaság az első, amely ingyenesen bevezeti a SpaceX Starlink nagysebességű internetet az Airbus A220-300-as flottáján.
Előzetes kártérítés landolt a torontói repülőgép-baleset utasainál

Előzetes kártérítés landolt a torontói repülőgép-baleset utasainál  

A Delta Air Lines 30 000 amerikai dollárt (11.500.000 forint) ajánlott fel minden utasnak, aki a hétfőn Torontóban kényszerleszállást végrehajtó repülőgépen tartózkodott.
Latin-Amerikában is ott robognak a zöld buszok

Latin-Amerikában is ott robognak a zöld buszok 

A Flix erősíti jelenlétét a latin-amerikai buszpiacon.
Jól indult az év a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Jól indult az év a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 

Minden idők legmagasabb januári utasforgalmával indult az év a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Feltűnőbb színt kapnak a szegedi villamosok

Feltűnőbb színt kapnak a szegedi villamosok 

A szürke Tram-train járatok élénk sárga színben pompáznak ezentúl.
Jön az új KRESZ?

Jön az új KRESZ? 

A 27 oldalas dokumentum célja a jelenlegi, nehezen átlátható szabályrendszer korszerűsítése és a mai közlekedési szokásokhoz igazítása.
Minden, ami eddig tudható a Torontóban landoló és átforduló gépről – VIDEÓVAL

Minden, ami eddig tudható a Torontóban landoló és átforduló gépről – VIDEÓVAL 

A baleset egy erős havazást követően történt.
Ezeket az utakat jobb, ha két napig elkerüli

Ezeket az utakat jobb, ha két napig elkerüli  

Kedden és szerdán lezárások lesznek Budapesten delegáció közlekedése miatt.
BKK: hamarosan indul a Flórián téri felüljárók felújítása

BKK: hamarosan indul a Flórián téri felüljárók felújítása 

Március elsejétől lezárják a déli hidat.
Törökország új, nagy sebességű vasúti összeköttetést indít

Törökország új, nagy sebességű vasúti összeköttetést indít 

Az új nagysebességű vonat mindössze 3 óra alatt összekapcsol két fő európai várost.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.