Fedélzeten a világ legősibb kenyere

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság felvette  a „legősibb kenyeret” a fedélzeti étlapjára. A nemrég bevezetett finomság Einkorn és Emmer búzából készül, amelyeket a legősibb civilizációk bölcsőjének számító Anatóliában a legrégebbi fajtáknak tartanak.

A légitársaság fedélzeti szolgáltatásában újdonságnak számító, de Törökország történelmében régóta honos kenyérfajta bemutatása is a légitársaság azon törekvését tükrözi, hogy a kulináris élvezeteken keresztül megismertesse az ország kultúráját utasaival, és összekapcsolja a hagyományokat a modern innovációkkal. 

Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be.

A Turkish Airlines új kínálatának debütáló járatán a légitársaság bemutatott egy filmet, amelyet Göbekli Tepe, Karahan Tepe és az Eufrátesz folyó régiójában forgattak a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium támogatásával.

A légitársaság isztambuli bázisú catering vállalata, a Turkish DO&CO frissen készíti el a legősibb kenyeret, amelyhez Ömür Akkor díjnyertes török gasztronómiai történész és Çetin Şenkul akadémikus nyújtott további tanácsadást. A kenyeret egy speciális zacskóban, még melegen, vajjal és olívaolajjal tálalják, és a főétkezés előtt szolgálják fel az Intercontinental Business Class utasai számára.

Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be
Az új menüelemet hivatalosan az Isztambulból New Yorkba közlekedő TK3-as járaton mutatták be
Fotó: Turkish Airlines

A légitársaság igazgatótanácsának és végrehajtó bizottságának elnöke, Prof. Ahmet Bolat a közelmúltban bevezetett új fedélzeti menüelemmel kapcsolatban kijelentette: nemzeti légitársaságként, a világ legkiválóbb ízeit kínálják vendégeiknek, és ezért már számos elismerést kaptak  világhírű szervezetektől. Most örömmel mutatják be business osztályon utazó vendégeiknek a világ legősibb kenyerét, amelyet az anatóliai régióban végzett ásatások során felfedezett ősi búza reprodukciójából termesztettek.

A kenyérrel, amely a tradicionális török konyha és a nemzetközi gasztrotörténelem szempontjából is jelentős mérföldkő, az a céljuk, hogy a múlt és a jelen összekapcsolódjon a fedélzeti vendégélményekben. 

A Legősibb kenyér projekt

A légitársaság „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel, amely körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt kezdődött a Taş Tepeler régióban.

A „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel
A „Legősibb Kenyér”  projektje az anatóliai mezőgazdaság történetét idézi fel
Fotó: Turkish Airlines

A neolitikus forradalom egyik központjának tekintett Taş Tepeler volt az első alkalom a történelemben, amikor az emberi közösségek a vadászó-gyűjtögető életmód után letelepedtek és áttértek a mezőgazdasági művelésre. 12 ezer évvel ezelőtt ezen a területen háziasították a búzát, és ennek következtében a táplálkozási szokások és a társadalmi struktúrák is átalakultak.

A légitársaság világszerte elismert fedélzeti étlapján a hagyományos török és a nemzetközi konyha ízeit egyaránt felvonultatja. A légitársaság a menüiben felhasznált alapanyagok 80%-át helyi termelőktől szerzi be, a fedélzeti ételkínálatot kiváló séfek készítik el  nap mint nap a legfrissebb termékek felhasználásával.


Váratlan fordulat a MÁV-nál: ezzel segítik az utazni vágyókat

Váratlan fordulat a MÁV-nál: ezzel segítik az utazni vágyókat 

Alaposan felgyorsították a jegykiadó automaták telepítését.
Egyenruhák az elit csapat részére

Egyenruhák az elit csapat részére 

Az Emirates bemutatta új egyenruháját.
A Lufthansa belépett az ITA tulajdonosi körébe

A Lufthansa belépett az ITA tulajdonosi körébe 

A Lufthansa 41 százalékos részesedést szerez az ITA Airwaysben.
Kiderültek a leginkább turbulens európai repülési útvonalak

Kiderültek a leginkább turbulens európai repülési útvonalak 

A tíz legviharosabb útvonal közül nyolc ugyanabban az országban kezdődik vagy végződik.
Tudják az utasok, ha fenntartható üzemanyaggal repül egy gép?

Tudják az utasok, ha fenntartható üzemanyaggal repül egy gép? 

A Wizz Air utasai körében végzett legfrissebb felmérésének eredményei szerint a válaszadók 71 százaléka úgy véli, hogy a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) hozzájárulhat a légiközlekedés karbonlábnyomának csökkentéséhez.
Közvetlen járat indul Bécsből Szingapúrba

Közvetlen járat indul Bécsből Szingapúrba 

A Scoot fapados légitársaság bejelentette, hogy új járatot indít Bécsből Szingapúrba ez év június 3-tól.
Forgalmas évet zártak a hazai légiforgalmi irányítók

Forgalmas évet zártak a hazai légiforgalmi irányítók 

A tájékoztatás szerint a 2024-es év Magyarország történetének legnagyobb légiforgalmát hozta, összesen 1 millió 144 ezer repülőgép érintette a hazai légteret, ami havi bontásban átlagosan több mint 95 ezer.
Bajban a Boeing?

Bajban a Boeing? 

Nagyjából harmadával kevesebb repülőgépet adott át a vevőinek tavaly.
Járatnyitás Isztambulból Bengáziba

Járatnyitás Isztambulból Bengáziba 

A török légitársaság 2025. január 14-től ismét elindította járatait Líbia felé, isztambuli indulással.
Ismét közlekedik a Budapest–Tel Aviv  járatpár

Ismét közlekedik a Budapest–Tel Aviv járatpár 

A Wizz Air 2025. január 15-től kezdődően ismét elindította a Budapest és Tel-Aviv közötti közvetlen járatait.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.