Star Alliance: húszéves a világ legnagyobb légi szövetsége

1997. május 14-én, 32 fokos melegben jelentette be 5 légitársaság — Air Canada, Lufthansa, SAS, Thai Airways és a United Airlines — az első légiszövetség megalapítását Frankfurtban. Talán sokakban megvan az az emlékezetes, a szövetség logójának alapjául szolgáló kép, ahogy az öt társaság legnagyobb típusainak orra egymást piszézi a frankfurti betonon. Ma már nehezen lehetne hasonló képet készíteni: az ötök 28-ra bővültek, a Star Alliance pedig őrzi vezető pozícióját. Beszámolónk a születésnapi ünnepségről Frankfurtból.

„Én még akkor meg sem születtem” — tréfálkozott legszebb férfikora közepén túl járó Pedro Heilbron, a Copa Airlines vezérigazgatója, a Star Alliance igazgatótanácsának elnöke a huszadik évforduló alkalmából természetesen Frankfurtban tartott sajtótájékoztatón. A szövetség tagjává 2012-ben vált légitársaság vezetője elmondta: „Egyetlen légitársaság képtelen lefedni a teljes világot, csak egy szövetség képes erre.” Meglehet, egy szövetség tagságát többnyire nehézsúlyú vetélytársak alkotják (lásd a Turkish Airlines és a Lufthansa korábbi, németországi járatnyitások körüli torzsalkodását — V.A.), de éppen ez jelenti a kihívást, vagyis hogyan lehet őket közös célok érdekében összehozni. A Star Alliance-nek sikerült — büszkélkedett Heilbron. Átgondolt stratégia keretében hangolták össze egyebek mellett törzsutasprogramjukat, menetrendjeiket (közös kód alatt közlekedő járataik számának növekedése négyszeresen haladta meg a tagok saját járatainak bővülését), költöztek a zökkenőmentes utazást elősegítendő közös terminálokra; legutóbb a szintén szövetségi tag Croatia Airlines megújult zágrábi bázisán.A szövetség légitársaságai 191 ország 1300 desztinációjára 2016-ban közel 700 millió utast szállítottak; bő egytizedét — 110 milliót — a Lufthansa Csoport légitársaságai. Ennek hallatán okkal merülhet fel a kérdés, hogy a csoport, de akár a Lufthansa szava többet nyom a latba a szövetségi döntéshozás során, illetve átvehetik-e erősödő légitársasági csoportok a szövetségek helyét? A Star Alliance vezérigazgatói pozícióját Mark Schwabtól közel egy éve Zürichben átvevő Jeffrey Goh kérdésünkre megnyugtatólag két nemmel felelt.

A tagfelvétel továbbra is szünetel

„Harmadik évtizedünkben is szeretnénk megőrizni vezető pozíciónkat” — szögezte le Jeffrey Goh. A célhoz vezető út azonban nem a tagok számának növelésén, hanem az utasélmény további fokozásán át vezet, különösen a digitális technikai kihívásainak megfelelve — magyarázta Heilbron. A törzsutas programok során esetleg nem jóváírt mérföldek miatt nem kell többé formanyomtatványt kitölteni, hanem bármelyik légitársaság esetében online elintézhető. 2016-ban indult útjára a baggage hub, ennek során utas és légitársaság online követheti csomagja útját feladástól a megérkezéséig. „Az utasok az ujjuk hegyével akarják irányítani az utazásukat” — utalt Pedro Heilbron az okos készülékek támasztotta elvárásoknak való megfelelés kényszerére. Ugyanakkor a digitális élményt zavarhatja az a Donald Trump varázscilinderéből előhúzott kezdeményezés, mely szerint a korábban egyes közel-keleti és afrikai repülőterekről induló járatokhoz hasonlóan biztonsági okokból az Európából érkezőkön betiltanák az okos telefonnál nagyobb készülékek fedélzetre vitelét. Goh és Heilbron egyelőre pletykának tekinti az értesülést, hozzátéve, hogy az ágazat érdekképviseleti szervei — IATA, ICAO — felvették a kapcsolatot a washingtoni illetékesekkel.

Digitális fejlődés ide vagy oda, továbbra is akadnak fehér foltok a szövetség térképén. Az óhajtott nagy Oroszország vezető légitársasága a SkyTeamet erősíti, hasonlóképpen mexikói tagjuk sincs. „Valóban nem repülünk a világ minden szegletébe, de ezen új tagok helyett csatlakozó partnerprogramunkkal segítünk” — reagált Goh. A partnerprogram keretében nem tagként akár fapadosok is társulhatnak, amennyiben képesek prémium utasok számára is elfogadható terméket kínálni. A program első madara a South African Airways-leány Mango volt. Ezen a héten Sanghajban a Juneyao Airlines ír alá együttműködési megállapodást Jeffrey Goh-ékkal. Mi több, a tagok szabadon alapíthatnak szövetségen kívüli partnereikkel vegyesvállalatot.

„Alig 10 éve azzal riogattak, hogy az emberek nem fognak repülni, üzleti utazások videókonferenciákká válnak. Ehhez képest ma többen repülnek, mint valaha” — nyugtatta Jeffrey Goh a növekvő kapacitások megtöltése fölött aggodalmaskodóknak.Magyarországon Star Alliance-tagok — Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Swiss, Turkish Airlines, LOT, Aegean, a vissza-visszatérő TAP és SAS, Air Canada Rouge, Air China, Egyptair, valamint charterekkel az Asiana Airlines— uralják a hagyományos, hálózati légitársaságok terepét. Csak a Lufthansa Csoport 1,6 millió utast szállított 2016-ban Budapestről és Debrecenből.


A Ryanair Budapesten jelentette be nyári menetrendjét

A Ryanair Budapesten jelentette be nyári menetrendjét 

Tíz helyi bázisú repülőgéppel dolgoznak és a 6 új útvonallal együtt 66 célállomást kínálnak Budapestről.
Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen

Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen 

Ez nemcsak a turbulencia esélyét növelheti meg, hanem azét is, hogy az ember hamarabb érkezzen meg az úti céljára.
Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért

Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért 

Az airBaltic és a Beams, biztonságtechnikai vállalat partnerségre lépett, emellett a lett nemzeti légitársaság Rigában fogadta a 47. Airbus A220-300 típusú repülőgépét.
Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.