Így készül a világ legnagyobb utasszállítója

800 munkás szereli össze, teszteli, festi, és szállítja le 80 nap alatt Hamburgból. Ez a világ legnagyobb utasszállító gépe, az Airbus A380-as.

A világ egyik legnagyobb légitársasága, az Emirates videót tett közzé az 50. Airbus A380-asának készítéséről. "Ez a gép nagy siker, nagy az érdeklődés, ezen adjuk el a legtöbb széket. 2017 végére 90 ilyen gépünk lesz, új útvonalakon is" - mondja az Emirates elnöke, Tim Clark.

{youtube|id=ApKBQn9T60s}

Az Emirates a minap az A380-as új, korszerűsített és kerozintakarékos változatának megalkotását kérte az Airbus-tól. Ma az emírségi légitársaságnak van a legnagyobb, 50 járműből álló flottája ebből az óriásgépből. Néhány év múlva 140-re nő az állomány, a rendelést már leadták. Az A380-asok 2007 óta repülnek, az Emirates első ilyen gépét 2008-ban szállították le - írja a Gulf News.

14 ezer csavar, fél mázsa festék

Néhány érdekesség a készítésről: a törzs összeszereléséhez több mint 10 ezer csavart használnak fel, a szárnyakéhoz további 4 ezret, melyet a franciaországi Tolouse-ban végeznek. A tesztelés után a gép Hamburgba kerül, ott festi le 30 ember körülbelül 10 nap alatt. A felület, amelyre festék kerül, 3150 négyzetméteres. Csak a fehér alapszínhez több mint fél mázsa festéket használnak el. A kabinok alapterülete a két szinten összesen 550 négyzetméter, ezek bebútorozása 33 napig tart. Az A380-ason 489 vagy 517 utas repülhet (két konfuguráció van), a pilótakabinban általában négyen dolgoznak, és 24 utaskísérő dolgozik a fedélzeten.

A leghosszabb Emirates-járat A380-assal a Dubaj - Los Angeles: 13.414 kilométer, ezt 16 óra 20 perc alatt teszi meg a gép. A legrövidebbet (Dubaj-Kuvait, 851 kilométer) 1 és háromnegyed óra alatt. Egy átlagos A380-as járaton 478 palack bor, 31 palack pezsgő fogy, az 515 felszolgált menü mellett 80 szendvicset vásárolnak az utasok a fedélzeti bárban. A Dubaj-London távra 12 liter folyékony szappannal töltik fel a 15 mosdót, az egyedülálló zuhanyzóban pedig 2267 liter víz várja az utasokat.

Forrás: KeletPort


Elindult a dunai hajózási szezon

Elindult a dunai hajózási szezon 

Korszerűbb belső terek, kávéházi hangulat, vacsorahajók.
A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit

A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit 

A Singapore Airlines felújítja a Changi repülőtéren lévő váróit.
Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok

Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok 

2025-ben 15 százalékkal több úti cél érhető el, mint tavaly.
Jönnek az új Bubik

Jönnek az új Bubik 

Teljes megújuláson megy keresztül a fővárosi közbringarendszere.
Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt

Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt 

A HungaroControl szorosabb együttműködésbe kezdett hazánk meteorológiai szolgáltatójával, a HungaroMet-tel.
Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS

Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS 

Az utasok csak a landolás után tudják meg, hova érkeztek.
Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten!

Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten! 

Mert a fővárosban kedd délutántól szerda estig tartó gyűlés miatt ismét jelentős torlódásokra kell számítani.
Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba

Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba 

Az európai kontinens több országában terjedő fertőző száj- és körömfájás miatt a hús- és tejtermékek személyes célú behozatali tilalmát kiterjesztik az összes uniós tagállamra.
Exkluzív díjátadó a Duna-parton

Exkluzív díjátadó a Duna-parton 

Díjakat osztott magyarországi utazási irodáknak a világ legtöbb országába repülő légitársasága.
Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút

Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút 

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút napját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.