Kényszerleszállás Gatwicken

Futómű problémák miatt órákig körözött Kelet-Anglia fölött a Virgin Atlantic légitársaság egyik Boeing 747-es repülőgépe, arra várva, hogy elég üzemanyagot égessen el a kényszerleszállás végrehajtásához, írja a Telegraph. A gép végül sikeresen leszállt a gatwicki repülőtéren, ahol az incidens után leállt a forgalom.

A légikikötőt az incidens után órákra lezárták. A forgalom csak este indult újra, de továbbra is több órás késések voltak, amelyek egy budapesti járatot is érintettek. A Virgin Atlantic egyik Boeing 747-400-as típusú repülőgépe Las Vegasba indult volna 447 utassal és 15 fős személyzettel a fedélzetén, ám a felszállás után nem sokkal a pilóták a négy fő futómű egyikének - a jobboldali külsőnek - a meghibásodását észlelték. A gép csaknem négy órán át körözött először a nyugat-angliai Bristoli-csatorna légterében, majd a dél-angliai Brighton, illetve a London és Brighton között félúton fekvő Gatwick repülőtér környékén. Eközben a pilóták egyrészt üzemanyagot engedtek ki a repülőgépből a megfelelő leszállási súly elérése végett, másrészt különböző manőverekkel megpróbálták a félig behúzott állapotban megrekedt futóművet teljesen kiengedni. Miután ez nem sikerült, a működőképes másik három fő futóművel baj nélkül leszálltak.

Az incidens során sérülés nem történt; az óriásgépet a három működő futómű - a két törzsfutó, illetve a baloldali szárnytőben elhelyezett futómű - kissé jobbra dőlő helyzetben ugyan, de megtartotta. A repülőgépről az utasok a tűzoltóság mentőjárműveinek lépcsőin távoztak, az önműködően felfúvódó vészcsúszdákat nem kellett kinyitni, mert tűz nem ütött ki. A Boeing jobboldali külső hajtóműve csaknem érintette a talajt, de végül nem ért le a földre leszállás közben és a megállás után sem. Az utasok arról számoltak be, hogy a kényszerleszállás előtt a személyzet utasítására vészhelyzeti testtartást kellett felvenniük. A gépről távozók a BBC-nek nyilatkozva kivétel nélkül dicsérték a pilóták és a kabinszemélyzet teljesítményét. A repülőgép azonban hétfő estig Gatwick egyetlen kifutópályáján vesztegelt, így a repülőtér járatokat sem fogadni, sem indítani nem tudott.

A beérkező járatokat London másik négy nemzetközi repülőterére irányították át, ám Gatwick felszálló forgalma teljesen leállt. Gatwickről az easyJet légitársaság közlekedtet napi járatokat Budapestre, és a hétfői kényszerleszállás éppen a cég délutáni budapesti gépének tervezett indulása előtt történt, így ez a járat is Londonban rekedt a zárlat idejére.

Az easyJet budapesti gépe, amelynek a menetrend alapján helyi idő szerint 16 órakor - közép-európai idő szerint 17 órakor - kellett volna elindulnia, végül 3 óra 40 perces késéssel, közép-európai idő szerint 20:40-kor szállt fel. Gatwick hétfőn késő este kiadott tájékoztatójában közölte, hogy a repülőtér most már folyamatosan indít és fogad, ám a felhalmozódott késések és a más repülőterekre átirányított gépek miatt időbe telik, mire a forgalom normalizálódik. A légikikötő ezért azt kérte az utasoktól, hogy indulás előtt továbbra is tájékozódjanak járatukról.

A kényszerleszállásról videó is készült:

{youtube|id=JoWS_SHe4gU} 

Forrás: MTI


A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek  Rómából

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek Rómából 

Tegnap este 21:35-kor szállt volna fel a Wizz Air Rómából Budapestre tartó járata, de néhány órás várakozás után kiderült, hogy a járatot törölték.
Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt

Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt 

Minden repülőgépét menetrendbe állítja ,és rendkívüli intézkedéseket vezet be a francia légitársaság az olimpia idejére.
A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak

A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak 

Egy napon át váratták utasaikat a Budapest Airport tranzit területén belül.
Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines

Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines 

Az Osztrák Szövetségi Vasúttal együttműködve egy új szolgáltatást dolgoztak ki.
Új taggal bővült a Royal Caribbean-család

Új taggal bővült a Royal Caribbean-család 

Hivatalosan is csatlakozott a hajótársaság flottájához a legújabb tengerjáró, az Utopia of the Seas.
Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.
Indul az Intercity Splitbe

Indul az Intercity Splitbe 

    Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.
"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről

"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről 

A Mária Terézia november 10-én indult nyolcnapos útjára, amely a németországi Passauban ér véget. 
Spanyol járatnyitás Budapest felé

Spanyol járatnyitás Budapest felé  

Bilbao városa légi összeköttetésében jelentős változás várható. Decembertől.