Taxi helyett: Budapesten is elérhető az Uber

Júniusban még budapesti menedzseri állásokat hirdettek weboldalukon, szerdától pedig már fővárosunkban is rendelhetünk sofőrt az applikáción keresztül - a taxisok azonban nem hagyják annyiban.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a több országban is komoly tiltakozást is kiváltó Uber – vagyis egy önkéntes sofőröket tömörítő vállalat okostelefonos alkalmazása – hamarosan megérkezik hazánkba. Szerdától pedig akár fuvart is rendelhetünk, hiszen itthon is elindult az applikáció. Bár egyelőre nincs sok sofőr, de már a megjelenés előtti folyamatos érdeklődés is garancia arra, hogy számuk napról napra növekedni fog.

Az Uberrel – amely 45 ország 220 városában van jelen – készpénzes fizetés nélkül és a taxis árakhoz képest kedvezőbb áron utazhatunk a városon belül. Bárki, aki regisztrál, bekerül egy rendszerbe, és ezután az alkalmazáson belül jelenik meg, hogy ki hol kocsikázik éppen a fuvart kínáló regisztráltak közül. Szerda 11.30-tól – a bejelentés napjától – elérhető a magyar felületen is az UberX árazás, amelyek fix árak. Az indulóállomás és a célállomás megadásával a fuvardíjat pontosan meg lehet becsülni, amely az alkalmazásban nyomonkövethető. Az Uber platformja folyamatosan figyelemmel kíséri és dolgozik azon, hogy összehangolja a kínálatot és a fogyasztói kereslet.

Véget érhet a taxisok monopóliuma

Ahogy a többi nagyvárosban, úgy Budapesten is felkészültek a taxisok az Uber érkezésére: van, ahol az utcán tiltakoznak, nálunk inkább a jogszabály-módosításban bíznak.

A 444-en megjelent információk szerint Az Országos Taxis Szövetség vezetője, Metál Zoltán elmondta, hogy néhány hét múlva módosulhat az erre vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvény személyszállításról és fuvarozásról szóló része. Ha ez megtörténik, akkor az ellehetetlenítené az Ubert hazánkban, illegálissá válna ugyanis a működése. Hozzátette, hogy jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tesz ellenjavaslatokat a szabad szolgáltatások védelmében, ám ő bízik a taxisok érdekeit védő törvénymódosításban.

Metál Zoltán szerint az uberes sofőrszolgáltatás hazánkban egyébként törvénymódosítás nélkül is illegálisnak számít, hiszen az utaztatóra vonatkoznak a hatályos fuvarozási törvények, mely szerint ez egy engedélyköteles tevékenység.

Befogadják-e a budapestiek az Ubert?

Patrick Studener, az Uber Kelet- és Közép-Európáért felelős vezetője elmondta, hogy Budapestet egy innovatív városként ismeri, ezért bízik a gyors növekedésben és abban, hogy az emberek nyitottak lesznek erre az újszerű szolgáltatásra. Hozzátette, mindenkinek saját joga megválasztani, hogy milyen szolgáltatásokkal szeretne élni, de persze nagy hangsúlyt fognak fektetni a visszacsatolások figyelésére.

Az Uber sofőrjeinek olyan kritériumoknak kell megfelelnie, mint az érvényes jogosítvány megléte, a saját tulajdonú autó, a balesetmentes vezetői háttér és az erkölcsi bizonyítvány, de egy elővizsgálaton is át kell esniük. Nem beszélve arról, hogy az utasok biztosítva vannak a járműben.

Nem az Uber az egyetlen, megosztáson alapuló üzleti megoldás, amely világszerte nagy port kavart – a magánlakások turistáknak való kiadására felületet biztosító Airbnb-t szintén sokan támadják, amelyről részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be. A sharing economy pedig ma már egyre nagyobb teret nyer mindenhol - nemrég például egy magyar mérnökpáros új applikációja, a Cabsolutely mutatkozott be a Memphisben megrendezett Demo Day elnevezésű startup expón, amely egy egyedülálló taxirendelő és -megosztó mobilalkalmazás.

Így kell használni az Ubert

Regisztrációt követően egyetlen gomb megnyomása után máris úton van az utasért egy "UberX", ami elvisz Budapesten belül bárhová. Az applikáció segítségével valós időben végigkísérhető az autós érkezése.

A használathoz először is le kell tölteni az Uber applikációt az iPhone-ra, BlackBerry-re, Windows Phone-ra vagy Android-ra, majd regisztrálni kell a bankkártyával vagy PayPal fiókkal, ezután pedig már csupán igényelni kell az uberes fuvart.

Az Uber tájékoztatója szerint a kezdeti fázisban az autósok rendelkezésre állása valószínűleg limitált lesz, a becsült érkezési idő pedig olykor több lesz, mint a kijelzett, de a cég folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több Uber partner csatlakozzon a budapesti hálózathoz. Amennyiben nincsen rendelkezésre álló autó, úgy pár perc múlva érdemes újra próbálkozni.

Forrás: 444.hu


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?