Új reptér épül Angkorban

A kambodzsai királyság kormánya megállapodott egy kínai konzorciummal egy új Siem Reap-i repülőtér építéséről, ugyanakkor a tengerparti Sikhanoukville légi kikötőjét is bővítik.

Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának kelet-európai képviselője arról tájékoztatott, hogy a Szingapúrban megrendezett TRAVEX kiállításon tartott kambodzsai sajtótájékoztatón számoltak be a tervezett fejlesztésekről. Az Angkor új repülőterének építéséről szóló egyezmény aláírására Kína elnöke, Xi Jiuping és Son Ak, Kambodzsa miniszterelnöke között került sor a múlt év októberében, a kínai államfő kambodzsai látogatása során.

A repülőteret 7000 hektáros, az állam által biztosított területen építik meg, körülbelül 50 kilométeres távolságra Siem Reaptól. A kezdetben 4E besorolású repülőtér a későbbiekben 4F besorolásúvá alakítható, és ezzel a nagyobb kapacitású és hosszú távú repülésekre is alkalmas gépek fogadására is alkalmassá fog válni. A repülőtér építésének költsége várhatóan 880 millió dollár lesz, és a tervek szerint 3 éve alatt épül meg. A Yunnan Construction Group és a Yunnan Airport Group 55 éves koncessziót kapott a repülőtér üzemeltetésére.

A Siem Reap Angkor International Airport elkészülte után bezárják a jelenleg francia többségi tulajdonban lévő Siem Reap-i repülőteret. A kormány tárgyalásokat kezdeményezett a repülőteret üzemeltető és 2040-ig koncessziós joggal rendelkező társasággal a koncesszió korábbi megszüntetéséről, megfelelő kártérítés ellenében.

Az új repülőtér megépítését sürgetővé teszi az UNESCO 2010-ben megfogalmazott figyelmeztetése, hogy az Angkor Wat és Bayon templomok túl közel fekszenek a jelenlegi repülőtérhez, így a gépek le- és felszállása következtében kialakuló vibráció veszélyezteti a világörökség részét képező templomegyüttes épületeinek épségét.

Évente több mint 1,7 millió turista látogat Angkor Watba. 2016-ban a látogatók száma 2%-kal emelkedett. Egyre népszerűbb elsősorban a gyerekekkel érkező turisták körében a nemrég megnyílt „Cambodia Cultural Village” nevű kulturális skanzen. A létesítmény bemutatja a sok nemzetiségű ország kultúrájának legjellemzőbb építményeit, a különböző népcsoportok táncait, népművészetét és kultúráját. A skanzen fél úton helyezkedik el Siem Reap központja és a repülőtér között.

Kambodzsa második legfontosabb idegenforgalmi célpontja a dinamikusan fejlődő tengerparti Sihanoukville. Az egyre növekvő igények jelentős repülőtéri fejlesztéseket tettek szükségessé itt is. A kifutópálya hosszának megnövelése és az utasterminálok kapacitásának bővítését követően a repülőtér évi 500.000 utas kiszolgálására válik alkalmassá 2020-ig. A korszerűsítés következtében a repülőtér több járat fogadását teszi majd lehetővé. A jelenlegi utasterminál területét 80%-kal, 4800 négyzetméterre növelik. A 2500 méteres kifutópálya megerősítése és szélesítése alkalmassá fogja tenni a repülőteret nagyobb befogadó képességű gépek leszállására.

Sihanoukville idegenforgalmának alakulása igazi sikertörténet: 2014-ben még csak 43.000 turistát fogadtak, 2015-ben a növekedés 118%-os volt 94.630 turistával, míg 2016 első 11 hónapjában 130.638 utas érkezett, ez 53%-os növekedés a megelőző év hasonló időszakához képest.


Forgalomba állt az utolsó Airbus Beluga XL

Forgalomba állt az utolsó Airbus Beluga XL 

A Beluga XL a repülőgépek szerkezeti elemeinek szállítására kifejlesztett speciális típus.
Járattörlések és késések Franciaországban a sztrájkok miatt

Járattörlések és késések Franciaországban a sztrájkok miatt 

 A francia repülőtéri dolgozók a „24 órás szabály” ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy időben értesítsék a vezetőket a sztrájkokról.
Az Emirates ősztől a Seychelle-szigetek érintésével repül Madagaszkárra  

Az Emirates ősztől a Seychelle-szigetek érintésével repül Madagaszkárra   

A légitársaság a Seychelle-szigeteken keresztül repül ősztől kezdve Madagaszkárra, így kényelmes és zökkenőmentes utazást biztosít azok számára is, akik két helyen terveznek egzotikus nyaralást.
Megvannak 2024 legjobb légitársaságai

Megvannak 2024 legjobb légitársaságai 

A közel-keleti légitársaság minden versenytársánál jobban teljesített utaselégedettség tekintetében és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt.
Az újrahasznosítás igazán egyedi módját választotta a népszerű légitársaság

Az újrahasznosítás igazán egyedi módját választotta a népszerű légitársaság 

Így lesz az óriás repülőgépek üléseiből gyerektáska.
Így is utazhatnak a szurkolók a foci Eb-re

Így is utazhatnak a szurkolók a foci Eb-re 

Évről évre egyre több közlekedési eszköz válik elérhetővé a drukkerek számára.
Immár hivatalos: eladták a budapesti repteret üzemeltető céget

Immár hivatalos: eladták a budapesti repteret üzemeltető céget  

Az adásvételről már hónapok óta hallani lehetett.
Beveti az MI-t az Air France

Beveti az MI-t az Air France 

Mesterséges intelligencia (MI) segítségével javítja hatékonyságát a francia légitársaság.
Másfél év alatt több, mint húsz díjat söpört be a Budapest Airport

Másfél év alatt több, mint húsz díjat söpört be a Budapest Airport  

2024 első negyedévét értékelő nemzetközi utaselégedettségi felmérésen soha nem látott magasságokba tört a Budapest Airport értékelése.
Az Emirates légiutas kísérői mintha egy divatlapból léptek volna ki

Az Emirates légiutas kísérői mintha egy divatlapból léptek volna ki 

A jelenlegi egyenruhát a légitársaság belső tervezői a Simon Jersey brit vezető egyenruha-gyártóval közösen alkották meg, és 2008. július 28-án mutatták be az Emirates első A380-as repülőgépének ünnepélyes átadásakor.