A turistaparadicsom sötét oldala: szemétsziget a Maldívon

Thilafushi szigete szó szerint úszik a szemétben, amelyre egy fiatal filmes igyekszik felhívni a figyelmet. 

Luxusszállások, türkizkék víz, lélegzetelállító tengerpart – ez a kép jelenik meg mindenki fejében, amikor a Maldív-szigetekről van szó. Ami persze helytálló – de csak részben. Természetesen nem sokan ismerik a Maldív kevésbé attraktív részét, Thilafushi szigetét. A sokak által csak Szemétszigetnek hívott Thilafushi egy mesterségesen létrehozott sziget, amelyet szemétlerakóként használnak.

A 27 éves díjnyertes filmkészítő, Alison Teal – aki olyan szervezeteket támogat, amelyek a divatiparban hasznosítják újra a műanyagot – ellátogatott a szigetre, és elmondta, sokkolta az óriási mennyiségű műanyagpalack látványa, amelyek a kristálytiszta vízben úsztak, és amelyek átszőtték a normál esetben idilli tengerpartot.



Kollégájával, Sarah Lee-vel és Mark Tipple fotóssal együtt azon dolgoztak, hogy fotókkal és egy dokumentumfilmmel hívják fel az emberek figyelmét a Maldív-szigetek súlyos hulladékkezelési problémájára. A film várhatóan 2015-re fog elkészülni.

Több mint 400 tonna szemetet dobnak el ugyanis a Maldív-szigeteken minden nap, minden turista naponta 3,5 kg hulladékot halmoz fel egy nap alatt.

Alison önkéntesekkel együtt részt vett egy szemétgyűjtési akcióban a szigeten, az összeszedett palackokat és egyéb tárgyakat pedig olyan cégeknek adták, amelyek a műanyag újrahasznosítása révén gyártanak ruhákat.

{youtube|id=y3mlfAygJgM}

Forrás: Daily Mail


Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.
A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.
Velence megduplázná a városi belépődíj árát

Velence megduplázná a városi belépődíj árát 

2025-től az egynapos utazásra szóló jegy 10 euróra emelkedik a legforgalmasabb napokon.
Különleges helyszínen az Aida

Különleges helyszínen az Aida 

Lélegzetelállító helyszínen látható Verdi klasszikusa, az Aida.
Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.