Burgenland mindig tud újat nyújtani

Bár azt hinnénk, mindent tudunk Sopronról vagy Burgenlandról, a szakmának is mindig tud újat nyújtani ez a régió, főleg, ha helyi szakemberek segítenek bemutatni a talán még kevésbé ismert turisztikai attrakciókat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének 24 tagja a buszok Mercedesével, a 33 fős VDL busszal indult el múlt csütörtökön. Ez az az ultrakényelmes busz, amelyet holland mesterek gyártottak, és amelyet elsősorban a japán turisták rendelnek meg előszeretettel, ahogy azt Jakus Józseftől, az üzemeltető Travel Trans Union tulajdonosától megtudtam.

Az Österreich Werbung és a Burgenland Tourismus támogatásával szervezett utat Tukacs Zsuzsa, a MUISZ titkára vezette. Először Sopronban álltunk meg, ahol Krisch Magdolna, az Escort Tourist tulajdonosa, a tőle megszokott lelkesedéssel vezetett minket végig a városon, felhívva a figyelmet a szokásos műemlékekre, de azokra a projektekre is, amelyek néhány éve épültek – mint az ultramodern uszoda – vagy éppen pár hete nyitottak, mint a megszépült Fagus.

Magdolna, vagy Magdi, ahogyan mindnyájan ismerik, mint a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, a poncichterek kedvenc süteményével, a saját kezűleg sütött babos rétessel, illetve kékfrankossal várta a csapatot, majd rövid betekintést adott Sopron-Ödenburg történelmébe. A városkában most mintha kevesebb német szót lehetne hallani, néhány bolt a főtéren is bezárt. Még mindig érződik a járvány miatti visszaesés, aminek a háború sem tett jót.
A közeli Balfon, a Panoráma étteremben elfogyasztott kiadós ebéd után Eisenstadt – vagy ha úgy tetszik, Kismarton – felé vettük az irányt. Az Eszterházy kastély egyre szebb, folyamatosan restaurálják egyes részeit. A csodás Haydn díszterem sem vesztett kiváló akusztikájából, a világ legnagyobb zenészei és énekesei lépnek itt fel.



Profi magyar idegenvezetés, kiváló turisztikai-vendéglátós infrastruktúra várja itt a magyar turistákat, részben számukra is építették a kastély melletti Hotel Galánthát. Itt is magyar a recepciós és persze a felszolgálók is, akik flottul szervírozzák az elegáns módon, tányérdesszertként tálalt Esterházy tortát. Hogy miért éppen Galántha? Talán a magyarok közül is kevesen tudják, hogy a grófi család, amely oly nagy szerepet játszott hazánk történelmében, részben onnan származik. Esterházy Ferenc Pozsony vármegye alispánja használta először a galántai előnevet édesanyjától, Bessenyei Ilonától örökölt  birtokai révén.



A Galántha tetőterasza máris nagyon népszerű a helyiek körében, innen az egész városra rálátni, amely bár kicsi, mégis fővárosa ennek a térségnek. Nem nehéz sikeres jövőt jósolni a hotelnek, nemcsak kiváló fekvése, de ambiciózus – részben magyar - fiatal menedzsmentje miatt is.

Burgenland a borairól is híres: kiváló rizlingek, exkluzív pezsgők és persze mély, gazdag ízvilágú vörösek vártak bennünket a Leo Hillinger borászatban, amely műfajában az egyik legmodernebb, nemcsak egész Ausztriában, de Európában is. A Fertő tó régió turisztikai hivatalának vezetője, Patrik Hierner mutatta be a merész építészeti megoldásokkal operáló, néhol Zaha Hadid hatást mutató létesítményt, majd hagyományos Hauerjause jellegű falatozásra invitálta a magyar kollégákat.
A parndorfi Pannon Towerben sok a vendég – érthetően, hiszen az egyik legnagyobb európai bevásárló negyed szélén magasodik. Jörg Prügger igazgató mutatta be a hotelt, és annak impozáns tetőteraszát, ahonnan egészen a Fertő tóig ellátni. Parndorfban ma 160 üzlet várja a vevőket, naponta 15 ezren látogatnak ide, elsősorban a szomszédos országokból. Magyar szót is hallani – de nemcsak a nézelődők között, hanem az üzletpultok mögött is. Az alkalmazottak jelentős része magyar, illetve szlovák, ma már néhányan a menedzsmentben is képviseltetik magukat.

Az outlet birodalom egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye a Sacher Cafe, ahol az autentikus Sacher tortát megkóstolni, akárcsak a klasszikus melange-t kortyolgatni, hamisítatlan gemütlich élmény.
Az illmitzi nemzeti park különleges. háborítatlan élővilágában tett kirándulás segít megismerni a Fertő-tó környékét, amelyet itt profi módon védelmeznek.

A podersdorfi, Gasthaus zur Dankbarkeit vendéglőben elfogyasztott ebéd záróakkordja egyfajta gesztus volt a magyar kollegák felé: újra gondolt Gundel-palacsinta érkezett somlóival társítva, miközben Andreas Sagmeister, a Burgenland Tourismus magyar piacért felelős munkatársa szólt a Burgenland-kártya állandó bővülő felhasználási helyeiről és digitális korszerűsödéséről.
A MUISZ-utak hagyományainak megfelelően, ez az út is jó alkalmat adott a tapasztalatcserére és a kapcsolatkeresésre.

Elek Lenke


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.