Burgenland mindig tud újat nyújtani

Bár azt hinnénk, mindent tudunk Sopronról vagy Burgenlandról, a szakmának is mindig tud újat nyújtani ez a régió, főleg, ha helyi szakemberek segítenek bemutatni a talán még kevésbé ismert turisztikai attrakciókat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének 24 tagja a buszok Mercedesével, a 33 fős VDL busszal indult el múlt csütörtökön. Ez az az ultrakényelmes busz, amelyet holland mesterek gyártottak, és amelyet elsősorban a japán turisták rendelnek meg előszeretettel, ahogy azt Jakus Józseftől, az üzemeltető Travel Trans Union tulajdonosától megtudtam.

Az Österreich Werbung és a Burgenland Tourismus támogatásával szervezett utat Tukacs Zsuzsa, a MUISZ titkára vezette. Először Sopronban álltunk meg, ahol Krisch Magdolna, az Escort Tourist tulajdonosa, a tőle megszokott lelkesedéssel vezetett minket végig a városon, felhívva a figyelmet a szokásos műemlékekre, de azokra a projektekre is, amelyek néhány éve épültek – mint az ultramodern uszoda – vagy éppen pár hete nyitottak, mint a megszépült Fagus.

Magdolna, vagy Magdi, ahogyan mindnyájan ismerik, mint a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, a poncichterek kedvenc süteményével, a saját kezűleg sütött babos rétessel, illetve kékfrankossal várta a csapatot, majd rövid betekintést adott Sopron-Ödenburg történelmébe. A városkában most mintha kevesebb német szót lehetne hallani, néhány bolt a főtéren is bezárt. Még mindig érződik a járvány miatti visszaesés, aminek a háború sem tett jót.
A közeli Balfon, a Panoráma étteremben elfogyasztott kiadós ebéd után Eisenstadt – vagy ha úgy tetszik, Kismarton – felé vettük az irányt. Az Eszterházy kastély egyre szebb, folyamatosan restaurálják egyes részeit. A csodás Haydn díszterem sem vesztett kiváló akusztikájából, a világ legnagyobb zenészei és énekesei lépnek itt fel.Profi magyar idegenvezetés, kiváló turisztikai-vendéglátós infrastruktúra várja itt a magyar turistákat, részben számukra is építették a kastély melletti Hotel Galánthát. Itt is magyar a recepciós és persze a felszolgálók is, akik flottul szervírozzák az elegáns módon, tányérdesszertként tálalt Esterházy tortát. Hogy miért éppen Galántha? Talán a magyarok közül is kevesen tudják, hogy a grófi család, amely oly nagy szerepet játszott hazánk történelmében, részben onnan származik. Esterházy Ferenc Pozsony vármegye alispánja használta először a galántai előnevet édesanyjától, Bessenyei Ilonától örökölt  birtokai révén.A Galántha tetőterasza máris nagyon népszerű a helyiek körében, innen az egész városra rálátni, amely bár kicsi, mégis fővárosa ennek a térségnek. Nem nehéz sikeres jövőt jósolni a hotelnek, nemcsak kiváló fekvése, de ambiciózus – részben magyar - fiatal menedzsmentje miatt is.

Burgenland a borairól is híres: kiváló rizlingek, exkluzív pezsgők és persze mély, gazdag ízvilágú vörösek vártak bennünket a Leo Hillinger borászatban, amely műfajában az egyik legmodernebb, nemcsak egész Ausztriában, de Európában is. A Fertő tó régió turisztikai hivatalának vezetője, Patrik Hierner mutatta be a merész építészeti megoldásokkal operáló, néhol Zaha Hadid hatást mutató létesítményt, majd hagyományos Hauerjause jellegű falatozásra invitálta a magyar kollégákat.
A parndorfi Pannon Towerben sok a vendég – érthetően, hiszen az egyik legnagyobb európai bevásárló negyed szélén magasodik. Jörg Prügger igazgató mutatta be a hotelt, és annak impozáns tetőteraszát, ahonnan egészen a Fertő tóig ellátni. Parndorfban ma 160 üzlet várja a vevőket, naponta 15 ezren látogatnak ide, elsősorban a szomszédos országokból. Magyar szót is hallani – de nemcsak a nézelődők között, hanem az üzletpultok mögött is. Az alkalmazottak jelentős része magyar, illetve szlovák, ma már néhányan a menedzsmentben is képviseltetik magukat.

Az outlet birodalom egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye a Sacher Cafe, ahol az autentikus Sacher tortát megkóstolni, akárcsak a klasszikus melange-t kortyolgatni, hamisítatlan gemütlich élmény.
Az illmitzi nemzeti park különleges. háborítatlan élővilágában tett kirándulás segít megismerni a Fertő-tó környékét, amelyet itt profi módon védelmeznek.

A podersdorfi, Gasthaus zur Dankbarkeit vendéglőben elfogyasztott ebéd záróakkordja egyfajta gesztus volt a magyar kollegák felé: újra gondolt Gundel-palacsinta érkezett somlóival társítva, miközben Andreas Sagmeister, a Burgenland Tourismus magyar piacért felelős munkatársa szólt a Burgenland-kártya állandó bővülő felhasználási helyeiről és digitális korszerűsödéséről.
A MUISZ-utak hagyományainak megfelelően, ez az út is jó alkalmat adott a tapasztalatcserére és a kapcsolatkeresésre.

Elek Lenke


A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.
Velence megduplázná a városi belépődíj árát

Velence megduplázná a városi belépődíj árát 

2025-től az egynapos utazásra szóló jegy 10 euróra emelkedik a legforgalmasabb napokon.
Különleges helyszínen az Aida

Különleges helyszínen az Aida 

Lélegzetelállító helyszínen látható Verdi klasszikusa, az Aida.
Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.