Dübörög a délkelet-ázsiai turizmus

Nem csak Thaiföld, de Kambodzsa, Laosz és Vietnam turizmusa is évről évre bővül, Mianmarban pedig a nemzetközi turistaérkezések száma egy év alatt másfélszeresére nőtt. Az indokínai országok összefogtak a növekedés fenntartása érdekében.

A thaiföldi Chiang Maiban megrendezett Thailand Travel Mart Plus turisztikai kiállításon először tartottak közös sajtótájékoztatót a CLMVT-országoknak is nevezett államok képviselői, vagyis Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Vietnam és Thaiföld. Az eseményen elmondták, hogy mind az öt ország turizmusa rendkívüli mértékben bővül: a turistaérkezések száma 2015-ben Kambodzsában 6,1%-kal 4,78 millióra nőtt, Laoszban 13%-kal bővült, és elérte a 4,7 milliót, Vietnamban 0,9%-kal 7,9 millióra emelkedett, Mianmarban több mint a másfélszerese lett 2014-hez képest, 52%-kal 4,68 millióra nőtt, Thaiföldön pedig 20%-kal bővült a turistaérkezések száma, és elérte a 29,8 milliót. Idén márciusban egyébként épp egy mianmari delegáció járt Budapesten, ahol beszámoltak az ország szárnyaló turizmusáról és a jövőbeli tervekről, az erről szóló cikkünkket ide kattintva olvashatja el.

A megszólalók egyetértettek abban, hogy a növekedés még tovább fog tartani, mivel a régión belüli közlekedés folyamatosan bővül és fejlődik, legyen szó légi járatokról, autópálya-építésről vagy újabb határátkelők felállításáról, az egyes országok turisztikai hivatalai pedig közös marketingaktivitással igyekeznek felhívni a figyelmet Délkelet-Ázsiára, azon belül is az indokínai régióra.

Új járatok, határátkelők és nemzetközi úthálózat

A tájékoztatón elhangzott, hogy Kambodzsában a turisztikai szektor ma már az ország gazdaságának négy legfontosabb pillére közé tartozik, 620 ezer munkahelyet teremt közvetlenül, és a GDP 13%-át teszi ki. A cél az, hogy 2020-ra elérjék a 7,5 -8 millió közötti turistaérkezést, a turizmus által közvetlenül biztosított munkahelyek száma pedig az egymilliót. Budapesten tavaly októberben nyílt kambodzsai turisztikai képviselet, erről ide kattintva olvashat bővebben.

Laoszban a határátkelők számát igyekeznek folyamatosan bővíteni: jelenleg Thaifölddel tíz, Vietnammal nyolc, Kambodzsával és Mianmarral pedig egy-egy közös határátkelője van az országnak. Légi úton pedig Bangkokból, Chiang Maiból, Hanoiból, Ho Si Minh-városból, Sziemreapból és Phnompenből lehet eljutni Laoszba.

Mianmarban a légi összeköttetést bővítik, jelenleg hét légitársaság repül az országba Thaiföldről, kettő pedig Vietnamból, közúton pedig Thaifölddel négy, Laosszal egy határátkelő közül lehet választani.

Vietnam legnagyobb szigetére, a Phu Quoc-szigetre azzal próbálja csábítani a turistákat, hogy a 30 napos tartózkodásra jogosító vízumot ingyen kapják meg érkezéskor, függetlenül attól, hogy repülővel vagy hajón érkeztek-e. Abban az esetben, ha a turista nem kívánja meglátogatni az ország többi részét, akkor nincs szükség a vietnami vízum kiváltására. Vietnamban is fontos a légi összeköttetés: mind Hanoit, mind Ho Si Minh-várost napi 13 járat köti össze Bangkokkal, heti 17 járat közlekedik Ho Si Minh-város és Sziemreap között, naponta egyszer juthatunk el Hanoiból és Ho Si Minh-városból Phnompenbe, valamint naponta öt légi járat közlekedik Hanoi és Sziemreap között. Ezen kívül napi járat üzemel Hanoi és a laoszi Vientián, Luangprabang és a mianmari Rangun között, de Ho Si Minh-városból is heti tízszer lehet repülni Rangunba. Vietnam szépségeit a helyi turisztikai hivatal meghívásának köszönhetően mi is felfedezhettük 2014-ben, az erről szóló élménybeszámolót ide kattintva olvashatja el.

A Thai Turisztikai Hivatal (TAT) vezetője, Yuthasak Supasorn elmondta, hogy óriási potenciált látnak az ázsiai autópályában is (Asian Highway), amelynek fejlesztése lehetővé fogja tenni, hogy az észak-thaiföldi Chiang Khongtól Laoszon át a kínai Kunmingig lehessen autózni, illetve a mianmari Mawlyamvine-től Thaiföldön át a vietnami Da Nangig lehessen jutni. Egy másik útvonal az észak-thaiföldi Nakhon Phanomtól Laoszon át vezet majd Hanoiig. A thai turisztikai kiállításnak idén helyet adó Chiang Maiban is jártunk már korábban, akkor a Chiang Mait és Észak-Thaiföldet bemutató szakmai kiállításon és egy tanulmányúton vettünk részt, az erről szóló képes beszámolót ide kattintva olvashatja el.

Az infrastruktúra-fejlesztések számos közös projekt beindítását eredményezhetik, legyen szó fesztiválokról, vásárokról, spirituális eseményekről vagy akár a hajós turizmusról.


ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek

ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek 

Biztos jele a nyár kezdetének, hogy összegyűlnek a Magyarországon működő külföldi turisztikai képviseletek vezetői, hogy találkozzanak a szakmával.
TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket

TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket 

Görögország legnagyobb szállodaláncai mutatták be csütörtökön idei újdonságaikat a TUI szervezésében hazai utazási szakembereknek a páratlan panorámával rendelkezdő Sunhill Bisto & Skybárban.
Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében

Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében 

Egy kis ízelítőt adunk az újturizmus világával foglalkozó népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast-sorozat legújabb részéből.
Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni!

Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni! 

Hasznos tippek külföldre utazás előtt.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Extrém hőség Görögországban és Cipruson

Extrém hőség Görögországban és Cipruson 

Lezárták a turisztikai látványosságokat, és felfüggesztették az iskolai oktatást.
Az utazás az új álommeló

Az utazás az új álommeló  

A 18-27 év köztiek és a 28-37 év köztiek döntő többsége tartja álommunkának az utazást.
Friss adatok a német beutazó turizmusról

Friss adatok a német beutazó turizmusról 

A DZT legújabb jelentése szerint az előzetes adatok és az aktuális számok alapján a német beutazó turizmus dinamikusan növekedett 2024. első negyedévében.
Strandnyitás Párizsban

Strandnyitás Párizsban 

A St. Tropez és Nizza hangulatát megidéző vízpartokat természetesen a Szajna partján alakítják ki.
Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs

Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs  

A „Post-Vienna-Blues” – megvonási tünet szindrómára alapuló kampányt máris több nemzetközi sajtóorgánum felkapta.