Egész Európában munkaerőhiánnyal küzd a horeca ágazat

Az osztrákoknál, olaszoknál, németeknél, portugáloknál, franciáknál egyaránt felütötte már a fejét a probléma, a közép-kelet-európai országokról nem is beszélve. A migráció hozhatja a megoldást?

„Egyre nehezebb a szezonra munkaerőt találni, jól képzettett meg még inkább. Egy szállodában minden területen érezhető a hiány a szobáktól a konyháig – magyarázza Monica Ciarapica az olaszországi Confesercentiből. „A súlyosbodó helyzet sokkal összetettebb annál, minthogy nem fedi egymást a kereslet és a kínálat. Szerintem közösségként kell fellépnünk. Össze kell fognia a szakmai szövetségeknek és képzéseket tartani, többek között a munkanélküliek számára, hogy a következő szezonban már bevethetőek legyenek" -. véli az olasz szakember.

A salzburgi régióban található Pongauban jelenleg 1100 állás vár betöltésre a horecában. 300 szakácsot és 300 felszolgálót keresnek egyebek között. Ennek egyik oka, hogy jelentősen visszaesett a magyar, lengyel és cseh munkavállalók száma, akik szívesebben maradnak hazájukban, ha emelnek a fizetésükön – írja a www.tourism-review.com. A hiány mérséklésére elindítottak egy programot a régióban: 50 vállalkozó népszerűsíti munkahelyeit, állásbörzéket is tartanak különböző városokban, és átképző tréningeket is tartanak.

Szerkesztőségünk megkereste a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségét (VIMOSZ), vajon ők tapasztalták-e a horecában dolgozók visszaáramlását nyugatról? Böröcz Lajos, főtitkár arról számolt be, hogy tagjaik valóban megfigyelték ezt a jelenséget, azzal párhuzamosan, hogy becsléseik szerint 2016 óta harmadával emelkedtek a bérek az ágazatban. Úgy vélik, az 1000 eurós fizetés már itthon tudja tartani a szakmabelieket, a családalapítást tervezőkre pedig a CSOK és egyéb szociális juttatások is ösztönzően hathatnak. Azt is tapasztalják azonban, hogy a Brexit miatt elbizonytalanodott magyar személyzet jó része nem jött haza Nagy-Britanniából, hanem átigazolt Máltára. A szövetség tegnapi találkozóján éppen arról esett szó, hogy a jövőben más szakmai szövetségekkel összefogásban olyan rendszert hoznak létre, amellyel alaposabb adatfigyelés végezhető a munkaerőármalás terén.

Az Egyesült Királyság egyelőre nem küzd hasonló gondokkal, talán azért sem, mert külföldön dolgozó honfitársaink jelentős hányada más kelet-európai államok lakosaival együtt éppen a szigetországban dolgozik. Szakértők szerint azonban a Brexit után 60 000 munkaerő hiányozhat majd hirtelen a turizmus-vendéglátásból, ha szigorúbb feltételek lépnek érvénybe az unióból érkező munkavállalók számára. A KPMG szerint jelenleg a felszolgálók háromnegyede, a housekeeping személyzet 37 százaléka, a szakácsok 27 százaléka más EU tagállamokból érkezett munkavállalók. A tanácsadó cég szerint 10 évbe is beletelhet, amíg a Brexitet követő munkaerőhiány helyreáll.

Németországban 1,6 millió szakképzett munkaerő hiányzik. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) szerint az Angela Merkel által ígért jól ellenőrzött bevándorlás és a bevándorlók képzése nyújthat enyhet a problémára. Portugáliában a turizmus szempontjából legfrekventáltabb Algarve régióban szintén a jól ellenőrzött, mégis racionális és rugalmas migrációt látják üdvözítőnek, amely lehetővé teszi az olyannyira kívánt munkaerő beáramlását az országba. Ugyanezt szeretnék a franciák is. A HOTREC francia tagszövetsége, az UMIH elnöke, Roland Heguy szerint 150 000 munkahely hever parlagon, amelyet a tréning programok szervezésével és migránsok alkalmazásával lehetne betölteni.

Forrás: Turizmus Online


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.