Egész Európában munkaerőhiánnyal küzd a horeca ágazat

Az osztrákoknál, olaszoknál, németeknél, portugáloknál, franciáknál egyaránt felütötte már a fejét a probléma, a közép-kelet-európai országokról nem is beszélve. A migráció hozhatja a megoldást?

„Egyre nehezebb a szezonra munkaerőt találni, jól képzettett meg még inkább. Egy szállodában minden területen érezhető a hiány a szobáktól a konyháig – magyarázza Monica Ciarapica az olaszországi Confesercentiből. „A súlyosbodó helyzet sokkal összetettebb annál, minthogy nem fedi egymást a kereslet és a kínálat. Szerintem közösségként kell fellépnünk. Össze kell fognia a szakmai szövetségeknek és képzéseket tartani, többek között a munkanélküliek számára, hogy a következő szezonban már bevethetőek legyenek" -. véli az olasz szakember.

A salzburgi régióban található Pongauban jelenleg 1100 állás vár betöltésre a horecában. 300 szakácsot és 300 felszolgálót keresnek egyebek között. Ennek egyik oka, hogy jelentősen visszaesett a magyar, lengyel és cseh munkavállalók száma, akik szívesebben maradnak hazájukban, ha emelnek a fizetésükön – írja a www.tourism-review.com. A hiány mérséklésére elindítottak egy programot a régióban: 50 vállalkozó népszerűsíti munkahelyeit, állásbörzéket is tartanak különböző városokban, és átképző tréningeket is tartanak.

Szerkesztőségünk megkereste a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségét (VIMOSZ), vajon ők tapasztalták-e a horecában dolgozók visszaáramlását nyugatról? Böröcz Lajos, főtitkár arról számolt be, hogy tagjaik valóban megfigyelték ezt a jelenséget, azzal párhuzamosan, hogy becsléseik szerint 2016 óta harmadával emelkedtek a bérek az ágazatban. Úgy vélik, az 1000 eurós fizetés már itthon tudja tartani a szakmabelieket, a családalapítást tervezőkre pedig a CSOK és egyéb szociális juttatások is ösztönzően hathatnak. Azt is tapasztalják azonban, hogy a Brexit miatt elbizonytalanodott magyar személyzet jó része nem jött haza Nagy-Britanniából, hanem átigazolt Máltára. A szövetség tegnapi találkozóján éppen arról esett szó, hogy a jövőben más szakmai szövetségekkel összefogásban olyan rendszert hoznak létre, amellyel alaposabb adatfigyelés végezhető a munkaerőármalás terén.

Az Egyesült Királyság egyelőre nem küzd hasonló gondokkal, talán azért sem, mert külföldön dolgozó honfitársaink jelentős hányada más kelet-európai államok lakosaival együtt éppen a szigetországban dolgozik. Szakértők szerint azonban a Brexit után 60 000 munkaerő hiányozhat majd hirtelen a turizmus-vendéglátásból, ha szigorúbb feltételek lépnek érvénybe az unióból érkező munkavállalók számára. A KPMG szerint jelenleg a felszolgálók háromnegyede, a housekeeping személyzet 37 százaléka, a szakácsok 27 százaléka más EU tagállamokból érkezett munkavállalók. A tanácsadó cég szerint 10 évbe is beletelhet, amíg a Brexitet követő munkaerőhiány helyreáll.

Németországban 1,6 millió szakképzett munkaerő hiányzik. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) szerint az Angela Merkel által ígért jól ellenőrzött bevándorlás és a bevándorlók képzése nyújthat enyhet a problémára. Portugáliában a turizmus szempontjából legfrekventáltabb Algarve régióban szintén a jól ellenőrzött, mégis racionális és rugalmas migrációt látják üdvözítőnek, amely lehetővé teszi az olyannyira kívánt munkaerő beáramlását az országba. Ugyanezt szeretnék a franciák is. A HOTREC francia tagszövetsége, az UMIH elnöke, Roland Heguy szerint 150 000 munkahely hever parlagon, amelyet a tréning programok szervezésével és migránsok alkalmazásával lehetne betölteni.

Forrás: Turizmus Online


Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták

Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták 

Észak-Korea bejelentette, hogy Raszon, az orosz és kínai határ közelében fekvő város, újra megnyílik a külföldi turisták előtt.
Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben

Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben 

A Rász el-Haima Turisztikai Hivatal (RAKTDA) friss adatai szerint a vendégéjszakák száma rekordszintet ért a tavalyi évben.
Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben

Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben  

Nagyobb sportesemények, menő zenei programok, inspiráló lassú utak, alternatív úti célok.
Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál

Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál  

Velence idén még a szokásosnál is különlegesebb karnevált rendez: 18 napos ünnep február 14-től március 4 -ig tart a város csatornáin, hídjain és terein.
Merre indulnak idén az amerikai turisták?

Merre indulnak idén az amerikai turisták? 

Ha ma Amerika szóba kerül, a Los Angeles-i szörnyű tűzvész vagy Trump beiktatása a fő téma.
Újra népszerűek az utazási irodák?

Újra népszerűek az utazási irodák?  

A Z generáció tagjainak 38 százaléka nem online foglal.
Indul a bécsi báli szezon –  fokozott rendőri biztonsági intézkedések

Indul a bécsi báli szezon – fokozott rendőri biztonsági intézkedések 

Az osztrák rendőrség tagjai több mint egy hónapon át fokozottan védik a parketten keringőzőket. A báli szezon csúcseseményét, a bécsi operabált idén február 27-én tartják.
Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB

Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB 

Az esemény idén is különleges élményt kínál a „világ körüli utazás négy nap alatt” mottó jegyében.
Horvátországi adatok  magyar vendégérkezésekről

Horvátországi adatok magyar vendégérkezésekről 

 Az adatokból az is kiderült, hogy nemcsak a nyári hónapokban választják úti célul az országot.
Megvan a földkerülő verseny győztese

Megvan a földkerülő verseny győztese 

A francia Charlie Dalin nyerte meg a tizedik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.