Egész Európában munkaerőhiánnyal küzd a horeca ágazat

Az osztrákoknál, olaszoknál, németeknél, portugáloknál, franciáknál egyaránt felütötte már a fejét a probléma, a közép-kelet-európai országokról nem is beszélve. A migráció hozhatja a megoldást?

„Egyre nehezebb a szezonra munkaerőt találni, jól képzettett meg még inkább. Egy szállodában minden területen érezhető a hiány a szobáktól a konyháig – magyarázza Monica Ciarapica az olaszországi Confesercentiből. „A súlyosbodó helyzet sokkal összetettebb annál, minthogy nem fedi egymást a kereslet és a kínálat. Szerintem közösségként kell fellépnünk. Össze kell fognia a szakmai szövetségeknek és képzéseket tartani, többek között a munkanélküliek számára, hogy a következő szezonban már bevethetőek legyenek" -. véli az olasz szakember.

A salzburgi régióban található Pongauban jelenleg 1100 állás vár betöltésre a horecában. 300 szakácsot és 300 felszolgálót keresnek egyebek között. Ennek egyik oka, hogy jelentősen visszaesett a magyar, lengyel és cseh munkavállalók száma, akik szívesebben maradnak hazájukban, ha emelnek a fizetésükön – írja a www.tourism-review.com. A hiány mérséklésére elindítottak egy programot a régióban: 50 vállalkozó népszerűsíti munkahelyeit, állásbörzéket is tartanak különböző városokban, és átképző tréningeket is tartanak.

Szerkesztőségünk megkereste a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségét (VIMOSZ), vajon ők tapasztalták-e a horecában dolgozók visszaáramlását nyugatról? Böröcz Lajos, főtitkár arról számolt be, hogy tagjaik valóban megfigyelték ezt a jelenséget, azzal párhuzamosan, hogy becsléseik szerint 2016 óta harmadával emelkedtek a bérek az ágazatban. Úgy vélik, az 1000 eurós fizetés már itthon tudja tartani a szakmabelieket, a családalapítást tervezőkre pedig a CSOK és egyéb szociális juttatások is ösztönzően hathatnak. Azt is tapasztalják azonban, hogy a Brexit miatt elbizonytalanodott magyar személyzet jó része nem jött haza Nagy-Britanniából, hanem átigazolt Máltára. A szövetség tegnapi találkozóján éppen arról esett szó, hogy a jövőben más szakmai szövetségekkel összefogásban olyan rendszert hoznak létre, amellyel alaposabb adatfigyelés végezhető a munkaerőármalás terén.

Az Egyesült Királyság egyelőre nem küzd hasonló gondokkal, talán azért sem, mert külföldön dolgozó honfitársaink jelentős hányada más kelet-európai államok lakosaival együtt éppen a szigetországban dolgozik. Szakértők szerint azonban a Brexit után 60 000 munkaerő hiányozhat majd hirtelen a turizmus-vendéglátásból, ha szigorúbb feltételek lépnek érvénybe az unióból érkező munkavállalók számára. A KPMG szerint jelenleg a felszolgálók háromnegyede, a housekeeping személyzet 37 százaléka, a szakácsok 27 százaléka más EU tagállamokból érkezett munkavállalók. A tanácsadó cég szerint 10 évbe is beletelhet, amíg a Brexitet követő munkaerőhiány helyreáll.

Németországban 1,6 millió szakképzett munkaerő hiányzik. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) szerint az Angela Merkel által ígért jól ellenőrzött bevándorlás és a bevándorlók képzése nyújthat enyhet a problémára. Portugáliában a turizmus szempontjából legfrekventáltabb Algarve régióban szintén a jól ellenőrzött, mégis racionális és rugalmas migrációt látják üdvözítőnek, amely lehetővé teszi az olyannyira kívánt munkaerő beáramlását az országba. Ugyanezt szeretnék a franciák is. A HOTREC francia tagszövetsége, az UMIH elnöke, Roland Heguy szerint 150 000 munkahely hever parlagon, amelyet a tréning programok szervezésével és migránsok alkalmazásával lehetne betölteni.

Forrás: Turizmus Online


Görögország elérhetőbbé teszi a kikötőket és a kompokat a fogyatékkal élők számára

Görögország elérhetőbbé teszi a kikötőket és a kompokat a fogyatékkal élők számára 

Jelenleg 13 intézkedést hajtanak végre a hozzáférhetőség javítása érdekében négy fő pillérre helyezve a hangsúlyt.
Nyitva ismét a Notre-Dame – megtartották az első misét

Nyitva ismét a Notre-Dame – megtartották az első misét 

Több mint öt évvel a pusztító tűzvész után vasárnap megtartották az első misét az újjáépített párizsi Notre-Dame székesegyházban.
Group travel: next stop the Grand Est!

Group travel: next stop the Grand Est! 

The Grand Est is a must-see destination for group travel lovers. With its historic cities and unspoilt natural landscapes, this rich, diverse region offers an unrivalled range of experiences.
Közeleg az idei Nobel-díj átadás – Stockholm igazi turistamágnes

Közeleg az idei Nobel-díj átadás – Stockholm igazi turistamágnes 

December elején erős turista vonzereje van a Nobel-hétnek: ugyanis mindig december 10-én van a díjátadó, de már előtte is belföldi és külföldi látogatók tízezrei zarándokolnak Stockholmba.
Karácsonyi vásárok – nyári napsütésben

Karácsonyi vásárok – nyári napsütésben 

A karácsonyi vásárokról általában ugyanaz jut eszünkbe: fagyos esték, forralt bor, sült gesztenye, fabódék és kézműves ajándékok. De lehet másképp is ünnepelni.
Így utaznak a magyarok idén karácsonykor

Így utaznak a magyarok idén karácsonykor 

Sokkal inkább utaznak távolabbi úti célra a karácsonyi időszakban a magyarok, mint az év egyéb időszakaiban – mutatják a az egyik vezető utazástechnológiai vállalat foglalási adatai.
Jó hangulatú karácsonyi partival zárta sikeres évét a Slovakia Travel

Jó hangulatú karácsonyi partival zárta sikeres évét a Slovakia Travel 

Szlovákiába utazni jó ötlet – így hangzik az ország fő turisztikai szlogenje, amelyet most kiegészít egy másik: az egyik friss, angol nyelvű nívós prospektus címe szerint az ország közel van és meglepetésekkel vár.
Olaszország betiltja a kulcsdobozok használatát a szálláshelyeken

Olaszország betiltja a kulcsdobozok használatát a szálláshelyeken 

A tulajdonosoknak az olaszországi bérelhető szálláshelyeken megszálló vendégekkel személyesen kell találkozniuk.
Főpróbát tartottak a Szent Péter-bazilikában

Főpróbát tartottak a Szent Péter-bazilikában 

Készülnek a Szentévre.
Lajhárok, repülés az esőerdő felett és a Pura Vida

Lajhárok, repülés az esőerdő felett és a Pura Vida 

Costa Ricában megtapasztalhatjuk az igazi szabadság élményét, miközben Tarzan módjára repülünk az esőerdőben vagy egy meleg vizű forrásban ücsörgünk.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.