Egy viharos történelem gasztronómiai lenyomata

A történelmi Galícia régió ételei és italai dicséretének csak a számunkra kimondhatatlannak tűnő nevek szabnak gátat - beszámoló a lengyelországi Podkarpackie ínyencségeiről.

A lengyelországi Podkarpackie régió konyhája könnyű, változatos, korszerűen gyomorkímélő – ezt egy lengyelországi tanulmányút keretében tapasztalhatták meg a résztvevők.

A Kárpátok előhegyeinek erdős vidékén a hagyományos gasztronómiát részben a viszonylag szűkös élelmiszer alapanyagok határozták meg. A legtöbb ételt céklából, káposztából, krumpliból, babból, köles- és zabkásából és az erdőkben gyűjtött gombák, bogyós gyümölcsök széles választékából állították elő. Jelentős szerepet játszik ma is a legeltetésből származó tehén-, kecske és juhtej. Korábban kevés húst fogyasztottak, a töltött káposzta belsejébe sokféle gabona, gombatöltelék került. Sokszor használtak savanyított, kovászolt és szárított alapanyagokat.

A rendkívül változatos ízvilág többféle nemzet konyhájának keveredéséből alakult ki. Viharos történelmének következtében ez a vidék valódi olvasztótégely volt, ami sajnos ritkán történt önkéntes alapon. Lengyelország, Oroszország és a Habsburg Monarchia többször is feldarabolta az egykori Galíciát. Az őslakos szlávok, rutének után jöttek nyugatról a lengyelek, keletről az ukránok, nagyszámú örmény és zsidó lakosság is települt ide. A Monarchia idejében németekkel, osztrákokkal, csehekkel, magyarokkal színesedett a paletta. 

Az enyhén savanykás barszcz és zurek alapleveseket hihetetlenül változatos betétekkel (füstölt sonka, főtt tojás, gomba) teszik megunhatatlanná. Zöldfűszerek – sokszor például kapor –, reszelt, narancsos sárgarépa- és zellersaláta, mazsolás vöröskáposzta köret csökkenti az amúgy is kevés zsiradékot tartalmazó, párolt húsos főételek nehézségét. Sok a gombás, paradicsomos, a desszerteknél az erdei gyümölcsös szósz.

A hagyományos ételek változatosságát megtapasztalhattuk a sűrűn előforduló, farönkökből épült népi karczmák egyikében. Remek és utánzásra méltó ötlet, hogy a helyi gasztronómia leggyakoribb ételeiből 8-10 mini ételkóstoló sort szolgálnak fel. Így egyetlen étkezés közben ismerhetjük meg a régió legismertebb ízeit. Kaptunk krumpli- és bableves-variációkat, káposztából, kölesből és egyéb adalékokból készült fasírtokat, pirogokat, remek gomba- és paradicsomszósz kíséretében. A nálunk is különféle elnevezéssel előforduló lapcsánka helyi változata is nagy sikert aratott.

Az elegáns szállók és udvarházak stílusos éttermei mellett különösen emlékezetes maradt a C.K. Monarchia (Przemysl). A nagypolgári, 20. század eleji villa szobái, eredeti, korhű berendezése, csodás kertje, bőrgarnitúrás, kandallós különterme igazi családias hangulatot árasztott. Nem beszélve a felszolgált sült almával körített ropogós, remek kacsasült igézetéről. Kár, hogy nálunk eléggé ritka az ilyen környezetben kialakított étterem, aminek oka talán – mint a várak, kastélyok, parkok esetében is –, hogy bár Lengyelország is az úgynevezett keleti blokkhoz tartozott, itt kivételesen nem szűnt meg teljesen a magántulajdon, vagyis az államosítás, a köztulajdonba vétel nem terjedt ki mindenre. A magántulajdon így nem vált közprédává, és értékes elemei megőrződtek.

Bár a Podkarpackie régióban bort is készítenek, a magyarok leginkább a rozsból készített vodkát (leghíresebb a Zubrówka) kedvelik. Azért érdemes megízlelni a különféle gyomorkeserűket, ízesített likőrféléket is. A legjobbakat egy helyen megkóstolhatjuk és meg is vehetjük az ország legnagyobb – Európában is egyedülálló – szesz-és likőrgyára múzeumában (Muzeum Gorzelnictwa, Lancut). Itt, az egykori Lubormirski és Potocki birtokon már az 1770-es évek óta folytatják szeszfőzést és likőrgyártást. Csoportok számára előzetes rendelésre biztosítják a programot.


Impozáns termek, hatalmas csillárok – mindezt a föld gyomra rejti egy lengyel sóbányában

Impozáns termek, hatalmas csillárok – mindezt a föld gyomra rejti egy lengyel sóbányában 

Egy legenda szerint a lengyelországi helynek magyar kötődése is van.
Jól teszi, ha elhalasztja isztambuli városnéző programját

Jól teszi, ha elhalasztja isztambuli városnéző programját 

A sorozatos demonstrációk következtében a török hatóságok szigorú intézkedéseket vezettek be, többek közt utazási korlátozásokat rendeltek el Isztambulba és onnan kifelé.
Thaiföldre készül? Akkor mostanában kerülje el a magas épületeket!

Thaiföldre készül? Akkor mostanában kerülje el a magas épületeket! 

Péntek hajnalban két rendkívül erős földrengés is megrázta Délkelet-Ázsiát. A thaiföldi Bangkokban összedőlt egy épülő 30 emeletes toronyház, de külföldi turisták nem kerültek veszélybe.
Súlyos földrengés Délkelet-Ázsiában – Mianmar, Thaiföld is érintett – VIDEÓVAL

Súlyos földrengés Délkelet-Ázsiában – Mianmar, Thaiföld is érintett – VIDEÓVAL 

Erős, 7,7-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Délkelet-Ázsiát. 
Belépés az Egyesült Királyságba: kötelező az ETA

Belépés az Egyesült Királyságba: kötelező az ETA  

Jön az ETA, vagyis az elektronikus utazási engedély, és máris emelik az árát.
OTP Travel: ütős katalógusbemutató exkluzív helyszínen

OTP Travel: ütős katalógusbemutató exkluzív helyszínen 

Az OTP Travel rendhagyó rendezvényén mutatta be viszonteladói partnereinek a 2025. évi utazási katalógusát.
Versenyeznek a művészek a Sagrada Familia főhomlokzatának kialakításáért

Versenyeznek a művészek a Sagrada Familia főhomlokzatának kialakításáért 

Mindhárom alkotótól „művészeti javaslatokat” rendelnek, és ezek alapján dönt majd a kuratórium arról, hogy kire vagy kikre bízzák az úgynevezett Dicsőség homlokzat elkészítését.
Indul a főszezon: Milánóban fokozottan védik a turistákat

Indul a főszezon: Milánóban fokozottan védik a turistákat 

Ezzel a Róma utáni második legnagyobb olasz városban nyolcra emelkedett az úgynevezett vörös zónák száma, ahol a megszigorított biztonsági intézkedések érvényesek.
Tavaszi kalandfesztivál a Bécsi Városházán

Tavaszi kalandfesztivál a Bécsi Városházán 

Szabadtéri kalandok, kreatív foglalkozások, színházi előadások és izgalmas felfedezések a programban.
Elsüllyedt Hurghada partjainál egy turistákat szállító tengeralattjáró

Elsüllyedt Hurghada partjainál egy turistákat szállító tengeralattjáró 

Egyiptomban történt a baleset, hatan meghaltak a jelentések szerint.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.