Egy viharos történelem gasztronómiai lenyomata

A történelmi Galícia régió ételei és italai dicséretének csak a számunkra kimondhatatlannak tűnő nevek szabnak gátat - beszámoló a lengyelországi Podkarpackie ínyencségeiről.

A lengyelországi Podkarpackie régió konyhája könnyű, változatos, korszerűen gyomorkímélő – ezt egy lengyelországi tanulmányút keretében tapasztalhatták meg a résztvevők.

A Kárpátok előhegyeinek erdős vidékén a hagyományos gasztronómiát részben a viszonylag szűkös élelmiszer alapanyagok határozták meg. A legtöbb ételt céklából, káposztából, krumpliból, babból, köles- és zabkásából és az erdőkben gyűjtött gombák, bogyós gyümölcsök széles választékából állították elő. Jelentős szerepet játszik ma is a legeltetésből származó tehén-, kecske és juhtej. Korábban kevés húst fogyasztottak, a töltött káposzta belsejébe sokféle gabona, gombatöltelék került. Sokszor használtak savanyított, kovászolt és szárított alapanyagokat.

A rendkívül változatos ízvilág többféle nemzet konyhájának keveredéséből alakult ki. Viharos történelmének következtében ez a vidék valódi olvasztótégely volt, ami sajnos ritkán történt önkéntes alapon. Lengyelország, Oroszország és a Habsburg Monarchia többször is feldarabolta az egykori Galíciát. Az őslakos szlávok, rutének után jöttek nyugatról a lengyelek, keletről az ukránok, nagyszámú örmény és zsidó lakosság is települt ide. A Monarchia idejében németekkel, osztrákokkal, csehekkel, magyarokkal színesedett a paletta. 

Az enyhén savanykás barszcz és zurek alapleveseket hihetetlenül változatos betétekkel (füstölt sonka, főtt tojás, gomba) teszik megunhatatlanná. Zöldfűszerek – sokszor például kapor –, reszelt, narancsos sárgarépa- és zellersaláta, mazsolás vöröskáposzta köret csökkenti az amúgy is kevés zsiradékot tartalmazó, párolt húsos főételek nehézségét. Sok a gombás, paradicsomos, a desszerteknél az erdei gyümölcsös szósz.

A hagyományos ételek változatosságát megtapasztalhattuk a sűrűn előforduló, farönkökből épült népi karczmák egyikében. Remek és utánzásra méltó ötlet, hogy a helyi gasztronómia leggyakoribb ételeiből 8-10 mini ételkóstoló sort szolgálnak fel. Így egyetlen étkezés közben ismerhetjük meg a régió legismertebb ízeit. Kaptunk krumpli- és bableves-variációkat, káposztából, kölesből és egyéb adalékokból készült fasírtokat, pirogokat, remek gomba- és paradicsomszósz kíséretében. A nálunk is különféle elnevezéssel előforduló lapcsánka helyi változata is nagy sikert aratott.

Az elegáns szállók és udvarházak stílusos éttermei mellett különösen emlékezetes maradt a C.K. Monarchia (Przemysl). A nagypolgári, 20. század eleji villa szobái, eredeti, korhű berendezése, csodás kertje, bőrgarnitúrás, kandallós különterme igazi családias hangulatot árasztott. Nem beszélve a felszolgált sült almával körített ropogós, remek kacsasült igézetéről. Kár, hogy nálunk eléggé ritka az ilyen környezetben kialakított étterem, aminek oka talán – mint a várak, kastélyok, parkok esetében is –, hogy bár Lengyelország is az úgynevezett keleti blokkhoz tartozott, itt kivételesen nem szűnt meg teljesen a magántulajdon, vagyis az államosítás, a köztulajdonba vétel nem terjedt ki mindenre. A magántulajdon így nem vált közprédává, és értékes elemei megőrződtek.

Bár a Podkarpackie régióban bort is készítenek, a magyarok leginkább a rozsból készített vodkát (leghíresebb a Zubrówka) kedvelik. Azért érdemes megízlelni a különféle gyomorkeserűket, ízesített likőrféléket is. A legjobbakat egy helyen megkóstolhatjuk és meg is vehetjük az ország legnagyobb – Európában is egyedülálló – szesz-és likőrgyára múzeumában (Muzeum Gorzelnictwa, Lancut). Itt, az egykori Lubormirski és Potocki birtokon már az 1770-es évek óta folytatják szeszfőzést és likőrgyártást. Csoportok számára előzetes rendelésre biztosítják a programot.


Ahol a tenger kékje a hegyek havát tükrözi – Korzika varázsa

Ahol a tenger kékje a hegyek havát tükrözi – Korzika varázsa 

A fehér homokos, türkizkék vizű strand hátterében tornyosuló hatalmas hegye látványa mindent visz.
Szfinxet nézegetne? Nem kell Egyiptomig utaznia

Szfinxet nézegetne? Nem kell Egyiptomig utaznia 

Hanem elég eljutni a szomszédos Horvátország ismert turistaparadicsomába, Zadarba.
Friss kutatás:  az utazók közel fele nem köt utasbiztosítást

Friss kutatás: az utazók közel fele nem köt utasbiztosítást 

Pedig a nyaralások során bekövetkező balesetek és betegségek akár milliós költségeket is okozhatnak.
Új trend az európai utazók körében

Új trend az európai utazók körében 

Nyaralás a Balti-tenger lengyel partján.
Elég volt! Mostantól korlátozzák a szelfik készítését az Uffiziben

Elég volt! Mostantól korlátozzák a szelfik készítését az Uffiziben 

Újabb eset borzolja a kedélyeket Olaszországban a múzeumokban viselkedni nem tudó turisták miatt.
Perzselő forróság idején indulás a hűvösebb nyárba

Perzselő forróság idején indulás a hűvösebb nyárba 

Egyre népszerűbb a coolcationing.
Csődöt jelentett a szlovák utazási iroda – ezer utas rekedt külföldön

Csődöt jelentett a szlovák utazási iroda – ezer utas rekedt külföldön  

A Happy Travel több mint 17 éve volt jelen a szlovák utaztató piacon.
Ötcsillagos hely, ahová elmenekülhet a kánikula elől

Ötcsillagos hely, ahová elmenekülhet a kánikula elől 

Ha eddig azt hittük, hogy a régió és az itteni élmények nem tudnak már semmi újat nyújtani, akkor ideje újratervezni.
A hőség miatt nem látogatható az Eiffel-torony

A hőség miatt nem látogatható az Eiffel-torony  

A perzselő hőség szinte egész Franciaországot sújtja, a Météo France mérései szerint hétfőn sok helyen mintegy 38 Celsius-fok feletti értékeket regisztráltak.
Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon?

Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon? 

Az egyik biztosításközvetítő adatai szerint adatai a szerződések száma 9 százalékkal, az átlagdíj pedig 6 százalékkal emelkedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.