Fenntartható: mindössze a világ 8%-a működik körforgásos gazdaság szerint

Ez derül ki a Circularity Gap Report című, nemrég publikált jelentéséből. A körforgásos gazdaság megteremtése érdekében a vállalatok érdekes innovációkkal rukkolnak elő.

A gazdasági rendszer, amelyben élünk, még mindig túlnyomórészt lineáris, azaz a nyersanyagokból gyártott termékek nagy részét felhasználásuk után el is dobjuk, azok nem kerülnek vissza a gazdasági körforgásba. Ennek alternatívája a körforgásos működés, amelynek lényege, hogy a termékek minél tovább maradjanak a gazdaság vérkeringésében, minél kevesebb új nyersanyagra legyen szükség. Ez megvalósítható úgy, hogy a tartós fogyasztási cikkeket időtállónak, javíthatónak tervezzük, illetve úgy, hogy élettartamuk végén a termékeket újrahasznosítjuk, az újak gyártásánál pedig lehetőség szerint újrahasznosított anyagokat használunk.

Ennek a modellnek a nemzetközi elterjedését vizsgálja a Circle Economy nevű amszterdami központú nonprofit szervezet, amely 2018-ban, a Világgazdasági Fórum davosi csúcstalálkozóján mutatta be először Circularity Gap Report elnevezésű, azóta évente nyilvánosságra hozott jelentését.

Lelassuló átállás, túlterhelt Föld

A nemrég megjelent 2022-es riport szerint a világgazdaság csupán 8%-ban körforgásos, ami ilyen formában fenntarthatatlan. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált vagy elfogyasztott nyersanyagoknak mindössze 8%-át hasznosítjuk újra. Ráadásul a körforgásos működés felé tett lépések az utóbbi években lelassultak, azaz a pár évvel ezelőtti állapothoz képest nőtt a „körforgásos szakadék”. A klímapolitikában mérföldkőnek számító 2015-ös párizsi klímacsúcs óta nagyjából fél trillió tonna nyersanyagot fogyasztottunk – ez 70%-kal több, mint amit a Föld képes újratermelni.

A tudomány évtizedek óta hangsúlyozza a körforgásos gazdaság fontosságát, és egyre több vállalat is stratégiai szinten alkalmazza ezt a megközelítést, csökkentve ezzel a keletkező hulladék mennyiségét és a hulladék elégetése során keletkezett károsanyag-kibocsátást. Ha globálisan egyre több szereplőnek sikerül az átállás, fenntarthatóbb társadalmak jöhetnek létre, és sikerülhet a Párizsi Egyezményben rögzített 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedést.

Körforgásos higiénia: búzaszalma és újrahasznosított kéztörlők

A higiéniai ipart is nagyban érinti a probléma, így az átállás érdekében a vállalatok érdekes innovációkkal rukkolnak elő.

Alternatív rostanyagok. Jelenleg a világon keletkező búzaszalma (a búza learatása után megmaradt szár maradvány) közel fele hulladékként végzi. A higiéniai papírtermékeket gyártó Essity ezt úgy próbálja kiküszöbölni, hogy a búzaszalmát alapanyagnak használja fel. Ezt egy mintegy 400 millió svéd koronás (12 milliárd forintos) befektetés tette lehetővé, amelynek során alternatív rosttechnológiát fejlesztettek ki. A Mannheimban található alternatív rostüzemben a pépet helyi gazdáktól származó búzaszalmából állítják elő, amelyből lakossági és ipari higiéniai papírtermékek készülnek.

A világ első kéztörlő-újrahasznosító szolgáltatása. A cég egyik legnagyobb márkája, a Tork, a papírkéztörlők területén vezetett be egy újrahasznosítási szolgáltatást. A PaperCircle vállalkozásoknak segít átállni a körforgásos gazdaságra azáltal, hogy összegyűjti és újrahasznosítja a használt papír kéztörlőket, így a hulladékból új papírtermékek születnek. Ezzel a megoldással a cégek a megtermelt hulladék mennyiségét akár 20%-kal, a keletkezett szén-dioxid-kibocsátást pedig legalább 40%-kal csökkenthetik. Mindez hozzájárul a vállalati emissziócsökkentési célok eléréséhez is.

Az Essity vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó zéró kibocsátást, illetve több üzemében a fosszilis üzemanyagokat megújuló forrásokból származó hidrogénnel, biogázzal és geotermikus gőzzel helyettesíti. Elkötelezett emellett az ENSZ fenntarthatósági célok elérésében is, mint például a jóllét, a felelős fogyasztás, vagy a felelős vízfogyasztás területén.

Forrás: Store Insider


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.