Izraeli helyzetjelentés - FRISSÍTVE

Mint lapunk is beszámolt róla a hétvége folyamán, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadása miatt a Külügyminisztérium nem javasolja a térségbe való beutazást és megkezdték az országban tartózkodó magyar állampolgárok kimenekítését.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hétfő reggeli hírek szerint eddig legalább 700 izraeli halálos áldozata van a támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni - jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja.

Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában - tudatta a Haárec című izraeli újság. Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen.

Az izraeli Zaka mentőszolgálat közleménye szerint a Gázához közel megrendezett Nova fesztivál területéről nagyjából 260 holttestet szállítottak el. A fesztiválon sok külföldi is részt vett, pontos számokat azonban velük kapcsolatban még nem közöltek - írja a The Guardian.

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg hétfő reggel.

Déli szomszédunk, Szerbia is kimenekítette több állampolgárát: a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint egy gép hétfő hajnalban, egy pedig vasárnap szállt le a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. Több mint kétszáz szerbiai állampolgárt mentettek így Izraelből két nap alatt. Az utasok többsége szerb sportoló, valamint szentföldi zarándok volt. A szerb kormány tájékoztatása szerint hétfőn és kedden is indítanak járatokat, amelyekkel az Izraelben rekedt szerb állampolgárokat mentik ki.

A magyar kormány is megkezdte állampolgárainak kimenekítését:

"A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé" –  írta Szijjártó Péter vasárnap este a Facebook oldalán.

A külügyminiszter elmondta, hogy az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzák.

„Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna” – közölte a miniszter.

„Köszönjük Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködést a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában” – tette hozzá Szijjártó.

Megkerestük az Izraelbe ki- és beutaztató utazási irodákat is, a nap folyamán még visszatérünk válaszaikkal - 2013. 10. 09. 10:17.

 A nap további hírei a témában:

Isztambulon keresztül, saját költségén, a Turkish Airline járatával hozta haza 26 utasát a Proko Travel utazási iroda Izraelből, írja a turizmus.com.  Az Izrael elleni támadás a csoport körutazásának utolsó napján történt. A rakétatámadások alatt a csoport tagjai az utazási iroda ügyvezetőjének közlése szerint biztonságban voltak, a hétvégét szállodában töltötték. A fegyveres konfliktus szombat reggeli kitörését követően az utazási iroda alternatív hazahozatali lehetőségeket kezdett előkészíteni, miután a Wizz Air tel-avivi bázisától értesültek a járattörlésről. Végül a Turkish Airlines Isztambulon keresztül Magyarországra érkező járatára sikerült 24 jegyet vásárolniuk utasaik számára, 2 fő pedig egy El Al-járattal utazott haza. A jegyek többszörösébe kerültek az átlagosnak, de a többletköltségeket, beleértve a szállodát is, az iroda magára vállalta.

A reggeli híradásunkban már említett  "Tribe of Nova" fesztiválon mintegy 3 ezer ember vett részt - írja az Euronews. A Negev sivatagban, a Re'im kibuc közelében tartott rendezvény pénteken este 11 órakor kezdődött. Trance zenére reggelig buliztak a fiatal résztvevők, így váltak szombaton, a Gázai övezettől néhány kilométerre az országba beszivárgó iszlamisták első áldozataivá. A fiatalok közül több mint 260 embert lemészároltak a Hamász emberei, miután megkezdték az Izrael elleni támadást. Az áldozatok száma vélhetően ennél is magasabb lesz, ráadásul a terroristák sok fiatalt áthurcoltak a gázai területre. A résztvevők egy rémálomszerű mészárlásról számoltak be: a terroristák - akik nyilvánvalóan előre tudtak az eseményről, és jelentős erőket irányítottak oda - körülvették a résztvevőket, és puskatűzzel több tucatnyi embert lelőttek, majd átvonultak a területen, és rejtőzködő emberekre vadásztak, hogy kivégezzék vagy elfogják őket.

A Világgazdaság információi szerint az z izraeli El Al bejelentette, hogy növeli a légi járatai számát, hogy segítsen az ország legnagyobb mobilizálásában, és hazavigye a behívott tartalékosokat. Izraelben hétfőn eddig háromszázezer tartalékost mozgósítottak a Hamász hétvégi támadására válaszul. Ilyen méretű akcióra eddig még nem volt precedens.

A Magyar Telekom az október 6. és 31. között az Izraelben tartózkodó havidíjas ügyfelei roaming-díját (beleértve az alapdíjas hanghívásokat, SMS-eket, MMS-eket és a mobilinternet forgalmat) teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy kapcsolatban tudjanak maradni a hozzátartozóikkal, a segítőkkel, a segélyszervezetekkel és az intézményekkel - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel. A vállalat a feltöltőkártyás ügyfeleinek az október 6. óta keletkezett roaming-díjaikat egyszeri, 10 ezer forintos egyenleg feltöltéssel kompenzálja, valamint október 12. és 31. között az izraeli hálózatokon forgalmazott roaminghívás-díjakat lenullázza - közölte a vállalat.

A magyar külügy közlése szerint az ő segítségükkel eddig 325 magyar állampolgárt sikerült evakuálni Izraelből.

Lezárva: 2023. 10. 09. 21.25

 

Forrás: MTI / HVG


Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.