Lengyel, magyar - két jó barát...

...együtt isszák egymás borát. Így történt ez a szeptember 4-7-ig tartó lublini Nemzetközi Ízek Fesztiválon is, ahol a díszvendég a borvidékéről is híres Eger városa volt. A rendezvény magyarországi program- és fesztiválszervező partnere a Turisztikai Hotel Klaszter volt főszervezője pedig az egyesület ügyvezetője, Marosi Zsuzsa. A csapat egri borászokat, együtteseket és táncosokat is hozott magával Lengyelország egyik legnagyobb városába.

A Nemzetközi Ízek Fesztivál díszvendégeként Eger hozhatta el a város nevezetességeit. A számos kiállító között képviseltette magát Demeter Csaba, Hagymási József, Simon József, Petrény Attila borászok, akik borkóstolóval várták lengyel és magyar vendégeiket, de nem csak a bornak volt nagy népszerűsége a négy nap alatt, a hungarikummá vált Csabai kolbász is jól fogyott. A fesztiválon két egri hotel is megjelent, a Hotel Korona és a Hotel Eger Park. A két hotel amellett, hogy bemutatta magát az eseményen, frissen főzött pörkölttel és frissen sütött rétessel várta a vendégeket, az utasokat és a többi kiállítót is.

A programok között három egri együttes neve is szerepelt, akik a fesztivál ideje alatt összesen háromszor állhattak színpadra. A reneszánsz rockzenét játszó Black Rose Night, a kemény rockot játszó Gentlemann és a népzenés Hungariddim együttes mellett, aki a bulit részesítette előnyben, az rock and roll zenére is mulathatott Gacsály Ildikó és Sisika Roland előadásában.

Rostás Bea Piros szobrászművész új grafikasorozatát és bronzszobor-kiállítását hozta el Lublinba. A színes megnyitó és kiállítás a GalaART galériában zajlott, amely Lublin legnagyobb modern galériája. A kiállítás témája a játszótér volt, amely a művész saját elmondása szerint nem a hagyományosan értett játszóteret jelenti, inkább saját gyerekkorát ábrázolja drámai hangon.

Sajt, sonka és pörkölt

Az ízek fesztiválján természetesen megjelentek a különböző ételek is a standokon. A lengyelek a híres lengyel sajtot, sonkát és szebbnél szebb kenyereket hoztak, mi pedig a borhoz jól illő pincelepényt és tradicionális pörköltet kínáltunk fel nekik káposztával. A pörkölt - amit a lengyelek gulyásnak hívnak - természetesen nagy sikert aratott Lublinban.

Az élet ízei 

A programsorozat megálmodója a lengyel származású Waldemar Sulisz, aki elmondta, hogy a 7 éve kitalált fesztivál nem is az ételek ízét képviseli, sokkal inkább az élet, a zene és a kultúra ízeit szeretné bemutatni. A rendezvény apropója, hogy ahogyan Magyarországon, úgy Lengyelországban is 25 éve volt a rendszerváltás, ennek tiszteletére tették a fesztivált erre az időpontra. Waldemar szerint logikus volt, hogy Magyarország lesz a négy nap díszvendége, hiszen a két nép hasonló, a hagyományokat pedig meg kell őrizni.

A 700 éves városban szombat este volt a legnagyobb az izgalom, hiszen este az Omega együttes lépett fel a nagyszínpadon. A zenekarnak természetesen elsörpő sikere volt, hivatalos információk szerint mintegy 21 ezer ember nézte végig a kétórás koncertet.

A nagyszínpad melletti Perla sörgyár örömmel mutatta be az Omegának a gyár működését, ahova a sajtó képviselői is követhették az együttest. Az izgalmas utazás során megtudtuk, hogy a sörgyár a 16. század környékén épült, legelőször templomként, majd a világháború alatt az oroszok lakhelyeként működött. Összesen 200 éve termeli a sört a történelmi épület. A lengyelek életében fontos szerepet tölt be ez az ital, hiszen Lengyelország Európa negyedik legnagyobb árpatermesztője.

A fesztivál igazolta a közmondást: lengyel és magyar még mindig két jó barát, a hagyomány nem szűnt meg. A rendezvény alatt a kép nép összeolvadva sétálhatott Lublin utcáin, ehette egymás tradiconális ételeit, ihatta egymás borait, ez pedig minden bizonnyal egy meghatározó élmény marad az összes résztvevő számára.


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.