Lengyel, magyar - két jó barát...

...együtt isszák egymás borát. Így történt ez a szeptember 4-7-ig tartó lublini Nemzetközi Ízek Fesztiválon is, ahol a díszvendég a borvidékéről is híres Eger városa volt. A rendezvény magyarországi program- és fesztiválszervező partnere a Turisztikai Hotel Klaszter volt főszervezője pedig az egyesület ügyvezetője, Marosi Zsuzsa. A csapat egri borászokat, együtteseket és táncosokat is hozott magával Lengyelország egyik legnagyobb városába.

A Nemzetközi Ízek Fesztivál díszvendégeként Eger hozhatta el a város nevezetességeit. A számos kiállító között képviseltette magát Demeter Csaba, Hagymási József, Simon József, Petrény Attila borászok, akik borkóstolóval várták lengyel és magyar vendégeiket, de nem csak a bornak volt nagy népszerűsége a négy nap alatt, a hungarikummá vált Csabai kolbász is jól fogyott. A fesztiválon két egri hotel is megjelent, a Hotel Korona és a Hotel Eger Park. A két hotel amellett, hogy bemutatta magát az eseményen, frissen főzött pörkölttel és frissen sütött rétessel várta a vendégeket, az utasokat és a többi kiállítót is.

A programok között három egri együttes neve is szerepelt, akik a fesztivál ideje alatt összesen háromszor állhattak színpadra. A reneszánsz rockzenét játszó Black Rose Night, a kemény rockot játszó Gentlemann és a népzenés Hungariddim együttes mellett, aki a bulit részesítette előnyben, az rock and roll zenére is mulathatott Gacsály Ildikó és Sisika Roland előadásában.

Rostás Bea Piros szobrászművész új grafikasorozatát és bronzszobor-kiállítását hozta el Lublinba. A színes megnyitó és kiállítás a GalaART galériában zajlott, amely Lublin legnagyobb modern galériája. A kiállítás témája a játszótér volt, amely a művész saját elmondása szerint nem a hagyományosan értett játszóteret jelenti, inkább saját gyerekkorát ábrázolja drámai hangon.

Sajt, sonka és pörkölt

Az ízek fesztiválján természetesen megjelentek a különböző ételek is a standokon. A lengyelek a híres lengyel sajtot, sonkát és szebbnél szebb kenyereket hoztak, mi pedig a borhoz jól illő pincelepényt és tradicionális pörköltet kínáltunk fel nekik káposztával. A pörkölt - amit a lengyelek gulyásnak hívnak - természetesen nagy sikert aratott Lublinban.

Az élet ízei 

A programsorozat megálmodója a lengyel származású Waldemar Sulisz, aki elmondta, hogy a 7 éve kitalált fesztivál nem is az ételek ízét képviseli, sokkal inkább az élet, a zene és a kultúra ízeit szeretné bemutatni. A rendezvény apropója, hogy ahogyan Magyarországon, úgy Lengyelországban is 25 éve volt a rendszerváltás, ennek tiszteletére tették a fesztivált erre az időpontra. Waldemar szerint logikus volt, hogy Magyarország lesz a négy nap díszvendége, hiszen a két nép hasonló, a hagyományokat pedig meg kell őrizni.

A 700 éves városban szombat este volt a legnagyobb az izgalom, hiszen este az Omega együttes lépett fel a nagyszínpadon. A zenekarnak természetesen elsörpő sikere volt, hivatalos információk szerint mintegy 21 ezer ember nézte végig a kétórás koncertet.

A nagyszínpad melletti Perla sörgyár örömmel mutatta be az Omegának a gyár működését, ahova a sajtó képviselői is követhették az együttest. Az izgalmas utazás során megtudtuk, hogy a sörgyár a 16. század környékén épült, legelőször templomként, majd a világháború alatt az oroszok lakhelyeként működött. Összesen 200 éve termeli a sört a történelmi épület. A lengyelek életében fontos szerepet tölt be ez az ital, hiszen Lengyelország Európa negyedik legnagyobb árpatermesztője.

A fesztivál igazolta a közmondást: lengyel és magyar még mindig két jó barát, a hagyomány nem szűnt meg. A rendezvény alatt a kép nép összeolvadva sétálhatott Lublin utcáin, ehette egymás tradiconális ételeit, ihatta egymás borait, ez pedig minden bizonnyal egy meghatározó élmény marad az összes résztvevő számára.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.