Lengyel, magyar - két jó barát...

...együtt isszák egymás borát. Így történt ez a szeptember 4-7-ig tartó lublini Nemzetközi Ízek Fesztiválon is, ahol a díszvendég a borvidékéről is híres Eger városa volt. A rendezvény magyarországi program- és fesztiválszervező partnere a Turisztikai Hotel Klaszter volt főszervezője pedig az egyesület ügyvezetője, Marosi Zsuzsa. A csapat egri borászokat, együtteseket és táncosokat is hozott magával Lengyelország egyik legnagyobb városába.

A Nemzetközi Ízek Fesztivál díszvendégeként Eger hozhatta el a város nevezetességeit. A számos kiállító között képviseltette magát Demeter Csaba, Hagymási József, Simon József, Petrény Attila borászok, akik borkóstolóval várták lengyel és magyar vendégeiket, de nem csak a bornak volt nagy népszerűsége a négy nap alatt, a hungarikummá vált Csabai kolbász is jól fogyott. A fesztiválon két egri hotel is megjelent, a Hotel Korona és a Hotel Eger Park. A két hotel amellett, hogy bemutatta magát az eseményen, frissen főzött pörkölttel és frissen sütött rétessel várta a vendégeket, az utasokat és a többi kiállítót is.

A programok között három egri együttes neve is szerepelt, akik a fesztivál ideje alatt összesen háromszor állhattak színpadra. A reneszánsz rockzenét játszó Black Rose Night, a kemény rockot játszó Gentlemann és a népzenés Hungariddim együttes mellett, aki a bulit részesítette előnyben, az rock and roll zenére is mulathatott Gacsály Ildikó és Sisika Roland előadásában.

Rostás Bea Piros szobrászművész új grafikasorozatát és bronzszobor-kiállítását hozta el Lublinba. A színes megnyitó és kiállítás a GalaART galériában zajlott, amely Lublin legnagyobb modern galériája. A kiállítás témája a játszótér volt, amely a művész saját elmondása szerint nem a hagyományosan értett játszóteret jelenti, inkább saját gyerekkorát ábrázolja drámai hangon.

Sajt, sonka és pörkölt

Az ízek fesztiválján természetesen megjelentek a különböző ételek is a standokon. A lengyelek a híres lengyel sajtot, sonkát és szebbnél szebb kenyereket hoztak, mi pedig a borhoz jól illő pincelepényt és tradicionális pörköltet kínáltunk fel nekik káposztával. A pörkölt - amit a lengyelek gulyásnak hívnak - természetesen nagy sikert aratott Lublinban.

Az élet ízei 

A programsorozat megálmodója a lengyel származású Waldemar Sulisz, aki elmondta, hogy a 7 éve kitalált fesztivál nem is az ételek ízét képviseli, sokkal inkább az élet, a zene és a kultúra ízeit szeretné bemutatni. A rendezvény apropója, hogy ahogyan Magyarországon, úgy Lengyelországban is 25 éve volt a rendszerváltás, ennek tiszteletére tették a fesztivált erre az időpontra. Waldemar szerint logikus volt, hogy Magyarország lesz a négy nap díszvendége, hiszen a két nép hasonló, a hagyományokat pedig meg kell őrizni.

A 700 éves városban szombat este volt a legnagyobb az izgalom, hiszen este az Omega együttes lépett fel a nagyszínpadon. A zenekarnak természetesen elsörpő sikere volt, hivatalos információk szerint mintegy 21 ezer ember nézte végig a kétórás koncertet.

A nagyszínpad melletti Perla sörgyár örömmel mutatta be az Omegának a gyár működését, ahova a sajtó képviselői is követhették az együttest. Az izgalmas utazás során megtudtuk, hogy a sörgyár a 16. század környékén épült, legelőször templomként, majd a világháború alatt az oroszok lakhelyeként működött. Összesen 200 éve termeli a sört a történelmi épület. A lengyelek életében fontos szerepet tölt be ez az ital, hiszen Lengyelország Európa negyedik legnagyobb árpatermesztője.

A fesztivál igazolta a közmondást: lengyel és magyar még mindig két jó barát, a hagyomány nem szűnt meg. A rendezvény alatt a kép nép összeolvadva sétálhatott Lublin utcáin, ehette egymás tradiconális ételeit, ihatta egymás borait, ez pedig minden bizonnyal egy meghatározó élmény marad az összes résztvevő számára.


Friss kutatás:  az utazók közel fele nem köt utasbiztosítást

Friss kutatás: az utazók közel fele nem köt utasbiztosítást 

Pedig a nyaralások során bekövetkező balesetek és betegségek akár milliós költségeket is okozhatnak.
Új trend az európai utazók körében

Új trend az európai utazók körében 

Nyaralás a Balti-tenger lengyel partján.
Elég volt! Mostantól korlátozzák a szelfik készítését az Uffiziben

Elég volt! Mostantól korlátozzák a szelfik készítését az Uffiziben 

Újabb eset borzolja a kedélyeket Olaszországban a múzeumokban viselkedni nem tudó turisták miatt.
Perzselő forróság idején indulás a hűvösebb nyárba

Perzselő forróság idején indulás a hűvösebb nyárba 

Egyre népszerűbb a coolcationing.
Csődöt jelentett a szlovák utazási iroda – ezer utas rekedt külföldön

Csődöt jelentett a szlovák utazási iroda – ezer utas rekedt külföldön  

A Happy Travel több mint 17 éve volt jelen a szlovák utaztató piacon.
Ötcsillagos hely, ahová elmenekülhet a kánikula elől

Ötcsillagos hely, ahová elmenekülhet a kánikula elől 

Ha eddig azt hittük, hogy a régió és az itteni élmények nem tudnak már semmi újat nyújtani, akkor ideje újratervezni.
A hőség miatt nem látogatható az Eiffel-torony

A hőség miatt nem látogatható az Eiffel-torony  

A perzselő hőség szinte egész Franciaországot sújtja, a Météo France mérései szerint hétfőn sok helyen mintegy 38 Celsius-fok feletti értékeket regisztráltak.
Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon?

Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon? 

Az egyik biztosításközvetítő adatai szerint adatai a szerződések száma 9 százalékkal, az átlagdíj pedig 6 százalékkal emelkedett.
Van új a Nap alatt? – turisták az európai „hőkupola” alatt

Van új a Nap alatt? – turisták az európai „hőkupola” alatt 

Európa perzselő nyara – hol érzik a hőséget a legnagyobb mértékben a turisták?
Tömeg, pénz és ellentmondások – Jeff Bezos-esküvő Velencében

Tömeg, pénz és ellentmondások – Jeff Bezos-esküvő Velencében 

Az Amazon-alapító luxusesküvője nemcsak látványosság volt, hanem komoly bevételi forrás is, amelyet tüntetések és kritikus hangok kísértek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.