Lengyel, magyar - két jó barát...

...együtt isszák egymás borát. Így történt ez a szeptember 4-7-ig tartó lublini Nemzetközi Ízek Fesztiválon is, ahol a díszvendég a borvidékéről is híres Eger városa volt. A rendezvény magyarországi program- és fesztiválszervező partnere a Turisztikai Hotel Klaszter volt főszervezője pedig az egyesület ügyvezetője, Marosi Zsuzsa. A csapat egri borászokat, együtteseket és táncosokat is hozott magával Lengyelország egyik legnagyobb városába.

A Nemzetközi Ízek Fesztivál díszvendégeként Eger hozhatta el a város nevezetességeit. A számos kiállító között képviseltette magát Demeter Csaba, Hagymási József, Simon József, Petrény Attila borászok, akik borkóstolóval várták lengyel és magyar vendégeiket, de nem csak a bornak volt nagy népszerűsége a négy nap alatt, a hungarikummá vált Csabai kolbász is jól fogyott. A fesztiválon két egri hotel is megjelent, a Hotel Korona és a Hotel Eger Park. A két hotel amellett, hogy bemutatta magát az eseményen, frissen főzött pörkölttel és frissen sütött rétessel várta a vendégeket, az utasokat és a többi kiállítót is.

A programok között három egri együttes neve is szerepelt, akik a fesztivál ideje alatt összesen háromszor állhattak színpadra. A reneszánsz rockzenét játszó Black Rose Night, a kemény rockot játszó Gentlemann és a népzenés Hungariddim együttes mellett, aki a bulit részesítette előnyben, az rock and roll zenére is mulathatott Gacsály Ildikó és Sisika Roland előadásában.

Rostás Bea Piros szobrászművész új grafikasorozatát és bronzszobor-kiállítását hozta el Lublinba. A színes megnyitó és kiállítás a GalaART galériában zajlott, amely Lublin legnagyobb modern galériája. A kiállítás témája a játszótér volt, amely a művész saját elmondása szerint nem a hagyományosan értett játszóteret jelenti, inkább saját gyerekkorát ábrázolja drámai hangon.

Sajt, sonka és pörkölt

Az ízek fesztiválján természetesen megjelentek a különböző ételek is a standokon. A lengyelek a híres lengyel sajtot, sonkát és szebbnél szebb kenyereket hoztak, mi pedig a borhoz jól illő pincelepényt és tradicionális pörköltet kínáltunk fel nekik káposztával. A pörkölt - amit a lengyelek gulyásnak hívnak - természetesen nagy sikert aratott Lublinban.

Az élet ízei 

A programsorozat megálmodója a lengyel származású Waldemar Sulisz, aki elmondta, hogy a 7 éve kitalált fesztivál nem is az ételek ízét képviseli, sokkal inkább az élet, a zene és a kultúra ízeit szeretné bemutatni. A rendezvény apropója, hogy ahogyan Magyarországon, úgy Lengyelországban is 25 éve volt a rendszerváltás, ennek tiszteletére tették a fesztivált erre az időpontra. Waldemar szerint logikus volt, hogy Magyarország lesz a négy nap díszvendége, hiszen a két nép hasonló, a hagyományokat pedig meg kell őrizni.

A 700 éves városban szombat este volt a legnagyobb az izgalom, hiszen este az Omega együttes lépett fel a nagyszínpadon. A zenekarnak természetesen elsörpő sikere volt, hivatalos információk szerint mintegy 21 ezer ember nézte végig a kétórás koncertet.

A nagyszínpad melletti Perla sörgyár örömmel mutatta be az Omegának a gyár működését, ahova a sajtó képviselői is követhették az együttest. Az izgalmas utazás során megtudtuk, hogy a sörgyár a 16. század környékén épült, legelőször templomként, majd a világháború alatt az oroszok lakhelyeként működött. Összesen 200 éve termeli a sört a történelmi épület. A lengyelek életében fontos szerepet tölt be ez az ital, hiszen Lengyelország Európa negyedik legnagyobb árpatermesztője.

A fesztivál igazolta a közmondást: lengyel és magyar még mindig két jó barát, a hagyomány nem szűnt meg. A rendezvény alatt a kép nép összeolvadva sétálhatott Lublin utcáin, ehette egymás tradiconális ételeit, ihatta egymás borait, ez pedig minden bizonnyal egy meghatározó élmény marad az összes résztvevő számára.


Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.
Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel!

Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel! 

Az engedély nélküli utazásszervezőkkel való utazás veszélyeire figyelmeztet a MUISZ.
Elindult a Mezopotámia Expressz

Elindult a Mezopotámia Expressz 

Az új vasútvonallal felfedezhetjük Törökország kultúrális kincseit.
Indul a német nyelv hete

Indul a német nyelv hete 

Idén is összefogtak a német nyelvű országok nagykövetségei, kulturális és oktatási intézményei, hogy még több magyar tanuljon németül.
Amszterdam új üzenete a turisták számára

Amszterdam új üzenete a turisták számára 

Amszterdam finomított a korábbi "Maradj távol" üzenetén, de bizonyos turistákból továbbra sem kér.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Az Alpokegyesület figyelmeztetése: 45 év múlva eltűnnek Ausztria glecserei

Az Alpokegyesület figyelmeztetése: 45 év múlva eltűnnek Ausztria glecserei 

Még soha nem mértek ilyen mértékű gleccserolvadást Ausztriában.
Száz napig tartó Klíma Biennálé Bécsben

Száz napig tartó Klíma Biennálé Bécsben 

Ez idő alatt városszerte nap mint nap különböző, a klímaváltozással foglalkozó művészeti akciókkal találkozhatnak az érdeklődők.
Tűz tombol Krétán

Tűz tombol Krétán 

A népszerű nyaralószigetet súlyos futótűz sújtja, ami miatt már négy települést kellett evakuálni a hatóságoknak.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.