Magyar önkéntesek munkája Kőrösi Csoma Sándor himalájai szobájában

Nyáron befejeződhet Kőrösi Csoma Sándor az indiai Zangla egykori királyi palotájában található szobájának felújítása - mondta el az MTI-nek Irimiás Balázs, a Csoma Szobája Alapítvány vezetője, aki arról is beszélt, hogy a projekt keretében magyar önkéntesek építenek iskolát a helyi gyermekek számára.

Még az idén végére érhet az egykor mindösszesen öt falu felett uralkodó zanglai királyok 16. században épült palotájának felújítása, ahol a 19. században Kőrösi Csoma Sándor is több mint egy évet eltöltött a tibeti történelmet és nyelvet tanulmányozva. A négyezer méteres magasságban épült palota megőrzésén 2008 óta dolgoznak magyar önkéntesek, a felújítási munkálatok közül gyakorlatilag már csak a magyar felfedező és tudós szobáját is rejtő épületrész van hátra.

Hagyományos építőanyagok és eszközök

Irimiás Balázs elmondta, hogy szándékosan hagyták pont ezt a négyemeletes épülettömböt a munka végére, ugyanis biztosak akartak lenni benne, hogy mire nekikezdenek Kőrősi Csoma Sándor szobájának - amely a munkálatok szempontjából a legnehezebb, legveszélyesebb részén található az épületnek -, már sikerült mindent megtudni a hagyományos helyi építészetről. Ez azért is volt fontos, mivel az önkéntesek kizárólag a környéken hagyományos természetes építőanyagokkal és eszközökkel dolgoztak.

Az utóbbi években az alapítvány segítségével nyaranta kiutazó önkéntesek egy passzív, szolárszerkezetes "napiskola" felépítésén is sokat dolgoztak. Irimiás Balázs elmondta: Zanglában - akárcsak a régió többi településén - telente szünetel az oktatás, mivel az állami iskola vasbeton pillérvázas, hőszigetelés nélküli épülete egyáltalán nem fűthető, a környéken viszont akár mínusz 30-40 fok is lehet a hidegebb hónapokban. A kieső oktatás hosszú távon is érzékelteti a hatását a régióban, hiszen nem tud kialakulni egy helyi értelmiségi réteg.

Az új épület az üvegházhatás elvén működik, azaz úgy tervezték, hogy minél több napfény érje a termeket, a meleg pedig a vastag vályogfalaknak és a szalma-hőszigetelésnek köszönhetően a lehető legteljesebben megmaradjon a falakon belül. Az iskola teljes délkeleti fala üveg, így jól ki lehet használni a környék egyébként a hideg ellenére is napsütéses időjárását. Az építésen kizárólag a helyi építészetben is használt anyagokkal dolgoztak, mivel reményeik szerint így ők is könnyen utánozni tudják a fenntartható építésmódot.

Az első két terem 2013-ra készült el, tavaly pedig újabb két termet adhattak át a környék mintegy 80-100 iskolába járó gyermekének. Irimiás Balázs elmondta, az eddigi tapasztalatok nagyon kedvezőek, a helyiek elmondása szerint télen annyira meleg volt az iskolában, hogy többször is szellőztetésre volt szükség.

Az eredeti tervekben csupán a már elkészült négy terem szerepelt, azonban a helyiek arra kérték az alapítványt, hogy bővítsék ki az iskolát további néggyel, mivel így minden osztályra jutna külön tanterem. Az önkéntesek részt vesznek az iskolában folyó oktatásban is: angol nyelvet, illetve angol nyelven más tantárgyakat is tanítanak.

Sztúpákat is felújítanak az önkéntesek

A palota felújítása és az iskola bővítése mellett a csapat több megkeresést is kapott helyi szervezetektől, amelyek arra kérték őket, segítsenek felújítani a környéken található sztúpákat, azaz a legősibb buddhista vallási építményeket. Az alapítvány munkatársai az ilyen típusú épületek felújításából is rendelkeznek már tapasztalattal, hiszen 2011 óta négy sztúpát újítottak fel hagyományos technikával, többek között tavaly ők hozták rendbe a dalai láma látogatása alkalmából a Himalája legnagyobb történelmi sztúpáját, a ladaki Sej településen található építményt.

Emellett a zanglai palota könyvtárának anyagát is elkezdték feldolgozni, eddig több mint 30 ezer oldalnyi könyvről készítettek nagyfelbontású, olvasható minőségű felvételeket. A fotózott kötetek között nem csupán vallási szövegek, de komoly történeti munkák is találhatóak. Egyelőre azonban nem megoldott a felvételek itthoni feldolgozása, hiszen az alapítvány pénzügyi kerete általában a csoportvezetők nyári munkálatokra való kijutását, és a kinti anyag- és munkaerőköltséget fedezi - mondta el Irimiás Balázs.

Az alapítvány nem szeretné befejezni működését a zanglai palota elkészülte után sem. A tervek között szerepel további napiskolák építése és egy Zangla környékén talált különleges sztúpa felújítása is. A nehezen megközelíthető építmény kisméretű, ezért nem jelentene nagy anyagi költséget a felújítás, azonban egy szakadék szélére emelték, és jelenleg is csúszik lefelé. A sztúpa különlegességét az adja, hogy a belső falai a régió legrégebbi falfestményeit rejtik.

Irimiás Balázs elmondta: fontolgatják azt is, hogy esetleg magyarországi, kárpát-medencei helyszínekre is kiterjesztik az örökségvédelmi munkát.

Forrás: MTI


Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.
A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.