Hosszú még az út a S.Pellegrino Young Chef 2018 döntőjéig,de a világ huszonegy régiójának tíz-tíz elődöntőse most egy lépéssel közelebb került hozzá. Őket választották ki több mint 90 ország sok ezer jelentkezője közül, akik mindannyian szerencsét akartak próbálni a S.Pellegrino világ legjobb fiatal séfjét felkutató globális versenyén. A verseny kiváló alkalom arra, hogy a világ kulináris tehetségei találkozzanak, inspirálódjanak és új gasztrokultúrákat ismerjenek meg.
A kelet-európai régió két magyar elődöntőse és táljai:
- Botos András, a székesfehérvári Diófa Étterem sous chef-je
Galamb magyar rakott burgonyával, céklával és répával
- Sándor Rodrigo, a szegedi Sanzon Étterem Chef de Partie-ja
„Szeged”
A fiatal séfek táljait az olasz konyha elsőszámú nemzetközi oktató- és tréningcentruma, az ALMA felelős szakértői értékelték öt Aranyszabály alapján: összetevők, technika, eredetiség, szépség és üzenet.
„Immár harmadik éve feladatunk, hogy kiválasszuk a régiós elődöntőkön résztvevő fiatal séfeket, ám mind a mai napig elképeszt minket a fiatal tehetségekben rejlő szakértelem és szenvedély a minőségi ételek iránt” – mondta el Andrea Sinigaglia, az ALMA menedzsere. – „Nagyon nehéz régiónként mindössze 10 középdöntőst kiválasztani, hiszen rengeteg figyelemre méltó tehetség jelentkezik. A mi felelősségünk, hogy a jelöltekkel éreztesssük a verseny hitelességét és nevelő célzatát. A S.Pellegrino Young Chef nemcsak egy esély a kiemelkedésre, hanem lehetőség nemzetközi tapasztalatszerzésre is.”
Júniustól decemberig az egyes régiók középdöntősei helyi fordulókon mérhetik össze tudásukat. Minden régióban egy független, ismert séfekből álló zsűri értékeli a középdöntősök táljait, és az öt Aranyszabály alapján kiválasztja a legjobbat. A közép-európai helyi döntőre 2017 október 17-én, Varsóban kerül sor.
December végéig kiválasztják azt a 21 fiatal séfet, akik képviselhetik régiójukat a verseny döntőjében, 2018 júniusában. Minden döntős mellé kijelölnek egy mentor séfet is – a helyi zsűrik egy tagját – aki segíti a séfeket táljuk tökéletesítésében, valamint támogatja őket a nemzetközi döntőre való felkészülésben. Idén egy magyar séf, Wolf András is a kelet-európai régió mentorai között lesz. Wolf András 2009 óta a New York Kávéház és a Salon étterem konyhafőnöke. Számos szakmai sikere mellett 2013-ban a Gault Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta. Tagja a Bocuse d’Or Akadémiának és alapítója a Pannon Gasztronómia Akadémiának.
"Hatalmas élmény volt tavaly részt venni és eljutni a döntőig a S.Pellegrino Young Chef rangos nemzetközi versenyén, mert kiváló versenytársaimnak és mentoromnak köszönhetően hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam”- mesélte Sándor Rodrigo, a S.Pellegrino Young Chef 2016-os évadának közép-európai döntőse, valamint az idei évad közép-európai középdöntőse. „A verseny a mai napig hatással van a munkámra, inspirál a mindennapokban, ezért neveztem idén is, és izgatottan várom, hogy most milyen kihívásokkal állít majd szembe.”
Az exkluzív tartalmak iránt érdeklődők és a fine dining kedvelői a versenyről a www.sanpellegrino.com, valamint a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott www.finedininglovers.com online magazin oldalán találhatnak információkat.
A régió 10 elődöntőse:
- Botos András, a Diófa Étterem sous chef-je – Székesfehérvár, Magyarország
Galamb magyar rakott burgonyával, céklával és répával
- Sándor Rodrigo, a szegedi Sanzon Étterem Chef de Partie-ja
Szeged
- Andrej Simic, a Bistro Grad séfje – Belgrád, Szerbia
Erdei tollak
- Jan Kilański, a Główna Osobowa sous chef-je – Gdynia, Lengyelország
Lengyel nyúl
- Ljubisa Pljevaljcic, az Oxalls séfje – Belgrád, Szerbia
Út az umami felé
- Łukasz Wącirz, a "Natura" séfje a Rosevia Resortban – Rozewie, Jastrzebia Gora, Lengyelország
Vissza a gyökerekhez – a sziléziai savanykás leves dekonstrukciója
- Marcin Popielarz, a White Rabbit Étterem séfje – Gdanszk, Lengyelország
Hering
- Milosz Grabowski, a Restauracja Pod Roz séfje – Krakkó, Lengyelország
Füstölt kacsamell, borscs, céklasaláta konfitált szívvel dukkah-val és gyömbéres pecsenyelével
- Mojmir Marko Šiftar, a Hotel & Restaurant Skipass séfje – Kranjska Gora, Szlovénia
- Stefan Barca, a Bistro Grad Hometown Food sous chef-je – Belgrád, Szerbia
A mangalicasertés sötét oldala
Forrás: Turizmus Online