Magyar tervezők és iparművészek a milánói divathéten

Véget ért a világ legnagyobb, évente megrendezett design eseménye, a Milan Design Week, ahol április 17-23. között mutatkoztak be a magyar formatervezők és iparművészek. A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) ernyőmárkája, a Budapest Select alatt 40 hazai designmárka két helyszínen, az Alcován és a Rossana Orlandi Galériában szerepelt különleges alkotásaival.

Az MDDÜ egyik célkitűzése a hazai tervezők ismertségének növelése, az exporttevékenység elősegítése és a szakmai tudásfejlesztés. Az Ügynökség ezen céljainak elérése érdekében képviselte hazánkat Milan Design Week alatt, amelyet a világ legnagyobb design eseményeként, bútor expójaként tartanak számon. A rendezvényt évente, Milánó több helyszínén rendezik meg, ahol több ezer kiállító mutatja be bútorait és lakberendezési kiegészítőit a design iránt városba özönlő tömegnek.

A milánói esemény feltörekvő tehetségeire fókuszáló, friss helyszínén, az Alcován 37 magyar tervező és iparművész 121 tárgya kapott helyet, ahol egy 150 négyzetméteres teret szenteltek a magyar design keresztmetszetét bemutató Budapest Select kiállításnak. Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora egy hat részre tagolt koncepciót álmodott meg, amelynek fő üzenete, hogy a kortárs tárgyakhoz tradícionális történetek fűződnek, valamint az innováció és a technológia ötvözése a tradícionális anyaghasználattal jelentheti a magyar design jövőjét.

 

„A Milan Design Week a világ egyik legnagyobb design kiállítása és vására, ahol a magyar tervezők alkotásai felkeltették a nemzetközi szakma figyelmét, több világhírű showroom is érdeklődött a Budapest Select válogatás iránt. Nagy megtiszteltetés és szakmai visszaigazolás számunkra, hogy közülük Rossana Orlandival  működhetünk együtt, akinek galériája az elmúlt 20 évben az avantgárd és eklektikus tervezés egyik legmeghatározóbb platformjává vált, ezek a stílusjegyek pedig a magyar tervezőktől sem állnak távol",  mondta Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ vezérigazgató-helyettese. 

 

Az Alcova a kísérletezés és az innovációk színtere, amely minden évben más történelmileg jelentős helyszínt csatornáz be a design segítségével Milánó vérkeringésébe. Az idén több mint százezer látogatót vonzó rendezvénytér közönségében showroomok képviselői, belsőépítészek, építészek, egyéni vásárlók és a szakmai újságírók egyaránt megtalálhatók voltak, a designra nyitott közönség mellett közülük is sokan kiváncsiak voltak a Budapest Select kiállítására. A magyar tervezők és iparművészek tárgyainak jól állt ez a nyüzsgő, kapcsolódásokra ösztönző színtér, ahol a nemzetközi sajtó is felfigyelt rájuk, többek között az olasz Corriere della Sera, a Vogue, a Domus, a Repubblica, az Elle Decor és az Artribune is beszámolt a magyar termékeket egységesen összefogó Budapest Select ernyőmárka kiállításáról.

A Milan Design Week ideje alatt az érdeklődők egy másik jelentős helyszínen is a Budapest Select-tel és magyar tervezők munkáival találkozhattak. Rossana Orlandi által személyesen kiválasztott három tervező nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában, a kortárs design kiemelkedő helyszínén, a RoCOLLECTIBLE DESIGN kiállítás keretében volt megtekinthető. Ő fedezte fel például a "Spun Light" tervezőjét, Sebastian Wrongot, de a feltörekvő tehetségek mellett olyan nagyágyúkkal dolgozik együtt, mint pl. Tom Dixon, Marcel Wanders vagy a Studio Job. Kiemelkedő, pozitív elismerést jelent ennek fényében a tény, hogy a kiválasztott magyar tervezők termékei a továbbiakban is megtalálhatóak lesznek Rossana Orlandi Galériájában.

A Milan Design Week keretein belül bemutatkozó magyar formatervezők és iparművészek:

Alcova:

Ádám Csanád Berkes

Anikó Rácz x Timbart

Annabella Hevesi

annakatalin

Atelier Kas

Bernadett Hegyvári Carcassné

Bettina Bessenyei x Gránit és Márvány

Bori Segesdi

Co&Co Designcommunication x Multifelt Factory

Dávid Godzsák

DBE.FURNITURE

DEGA design

Demeter Fogarasi

esstre

Fanni Hegedűs

HORA

Judit Grünfelder

Julia Nema

Kyra László

M Kovács

MALVINA

Márton Sápi

Meander

NORNA

Organic Porcelain Manufactura

PAPER UP!

Petra Szondi

POSITION Collective

Róbert Szél

Sainstan

sarakele studio

Teo Studio

Tünde Ruzicska ceramics

VPI x Fruzsina Fülöp

Zsuzsa Formanek

Zsuzsanna Deák Design

Zsuzsanna Sinkovits

 

Rossana Orlandi Gallery:

sarakele studio

Anna Szőnyi x Timbart

Márk Cselovszki x Timbart

Forrás: MDDÜ / Turizmus Online

Forrás: gwc.hu


Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Az utazás az új álommeló

Az utazás az új álommeló  

A 18-27 év köztiek és a 28-37 év köztiek döntő többsége tartja álommunkának az utazást.
Friss adatok a német beutazó turizmusról

Friss adatok a német beutazó turizmusról 

A DZT legújabb jelentése szerint az előzetes adatok és az aktuális számok alapján a német beutazó turizmus dinamikusan növekedett 2024. első negyedévében.
Strandnyitás Párizsban

Strandnyitás Párizsban 

A St. Tropez és Nizza hangulatát megidéző vízpartokat természetesen a Szajna partján alakítják ki.
Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs

Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs  

A „Post-Vienna-Blues” – megvonási tünet szindrómára alapuló kampányt máris több nemzetközi sajtóorgánum felkapta.
Így tisztítják meg a világ leghíresebb szobrát

Így tisztítják meg a világ leghíresebb szobrát 

Évente több mint egymillióan utaznak az olaszországi Firenzébe, hogy egy pillantást vethessenek a szoborra.
Barcelona, Velence, Amszterdam, Kanári-szigetek - túlterhelt turisztikai célpontok. Lehet-e tenni ellene?

Barcelona, Velence, Amszterdam, Kanári-szigetek - túlterhelt turisztikai célpontok. Lehet-e tenni ellene? 

Van megoldás a túlterhelt turisztikai úti célok esetén a túlturizmustól (overtourism) szenvedő városokra nehezedő tömegnyomás enyhítésére, véli a szakértő.
Elemzés az idei első negyedévről: aki külföldre indul, sok pénzt költ

Elemzés az idei első negyedévről: aki külföldre indul, sok pénzt költ 

Az idén idáig több magyar ment külföldre, mint tavaly, és átlagosan napi 31 ezer forintot költött.
Több is veszett Mohácsnál - törökországi magyar emlékek nyomában

Több is veszett Mohácsnál - törökországi magyar emlékek nyomában 

Mohácsnál tényleg sok minden elveszett – azonban a törökök egész másképp látják a mohácsi csatát. Szerintük dicsőséges hadjáratuk egyik legnagyobb győzelmét aratták – útban Bécs bekebelezése felé, 1526. augusztus 29-én.
Igazi meglepetésország - a Selyemút mentén

Igazi meglepetésország - a Selyemút mentén 

Akik már bebarangolták tájait – mind egybehangzóan állítják, sokkal nagyobb élmény felfedezni ezt a közép-ázsiai országot, mint amire előzetesen számítottak.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.