Menjünk-e az arab országokba nyaralni?

A Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság szervezésében előadássorozatot tartottak az Arab világ és a turizmus témakörben március 3-án az Utazás kiállításon. Az egyik téma a „A turizmus biztonsági kihívásai a Közel-Keleten és Törökországban” volt, a témáról N. Rózsa Erzsébet egyetemi docens, az MTA KRTK Világgazdasági Kutató Intézet munkatársa tartott előadást.

Legfőbb kérdés szerinte, hogy utazzunk-e a kérdéses országokba: Tunéziába, Marokkóba, Jordániába, a Persza-öböl térségébe, de elsősorban Egyiptomba? Kérdésére igennel válaszolt.

Mint elmondta, napjainkban egész mást jelent a biztonságpolitika, a katonai biztonsági kérdések mellett egyre inkább a terrorizmus kérdéseit is ide kapcsoljuk. De a biztonságnak számtalan egyéb dimenziója van, főleg gazdasági: milyen az oktatási rendszer, túlnépesedési rendszer van-e, vagy elnéptelenednek, van-e elég víz, vagy sem. A sok tényezőből álló biztonságérzet szubjektív: számít, hogy az egyén, egy állam, egy közösség ítéli-e meg. 22, összesen 380 millió lakost számláló arab ország gazdaságának jelentős hányadát közvetve és közvetlenül is a turizmus adja.

Nagyon kedvelt, de ma látogathatatlanná vált célpont volt Szíria. Egyiptomba szívesen utazunk, gond csak messze a turistáktól, a Sinai-félszigeten fordul elő. Tunézia talán a legkedveltebb ország volt, sajnos ott kifejezetten turizmus célpontokra támadtak, átmenetileg vissza is esett a látogatottság — idézte fel az előadó. Az arab világ Európához közeli egzotikum, de a radikális iszlamista csoportok támadására a turizmus jelentős visszaeséssel válaszol.

„Ördögi kör ez, gazdaságuk és nemzeti jövedelmük igen nagy hányada származik a turizmusból, ha a turisták nem mennek, az állam elmaradt körülmények közé kerül, még több lesz az elégedetlenség. Én se megyek oda, ahol lőni fognak” — mondta N. Rózsa Erzsébet. 

Marokkóban folyamatosan növekszik a turisták száma, itt jelenleg nincsenek konfliktusok. Egyiptomot a korábbiaknál kevesebben látogatják, de biztató, hogy folyamatosan növekszik az oda látogatók száma. 2011-ben az arab tavasz forradalmi hulláma Tunéziában és Egyiptomban okozott jelentős visszaesést, a két országban 2014-ben a nemzetközi látogatások száma 22%-kal, illetve 14%-kal maradt el a 2008-astól. 

Zöld szahara meg a nyavalya

Dr. Steier József afrikanista, a társaság egyik alapító tagja, klímakutató, több könyv szerzője. Egész életét arra tette fel, hogy gazdasági eszközökkel, tudással, kapcsolatokkal, innovációval, megváltoztassa Afrika lehetőségeit. Többek között nem kisebb vállalkozásba fogott, mint a sivatag zöldítése. Előadásában erről, a Zöld Szahara projektről szólt, megemlítve a Csád tó „eltűnését” is. Mint mondta, 2050-re Afrikában 3 milliárdan fognak élni, zömükben fiatalok, nekik programot, teret, munkát, tevékenységet kell adni, ezért fontos a Szahara zöldítésének nemzetközi összefogással készülő programja.

Amit egy turistának tudnia kell Egyiptomban címmel Nadzsal Ida szólt az újdonságokról, a látnivalókról, valamint arról, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő óvintézkedéseket tegyünk utazás előtt. Tévhitek vannak az oltásokkal kapcsolatban. Véleménye szerint az elmúlt néhány évben a sok utazás egy idő után megváltoztatta az immunrendszert, ha az alapoltások többek között például a himlő, a rubeola, a kanyaró már megvan, akkor csak a sárgaság elleni védőoltás szükséges, a hepatitis A-B-C javasolt. Hogy mitől kaphatjuk el a fertőzést? Nemcsak víztől, és ételtől, de érintkezés során is fertőződhetünk.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a szállodákban, hotelekben a szervezett turizmus számára hozott rendelkezések elegendők, a higiénés szabályok megtartásával klórozzák a vizet. Sokkal inkább oka lehet a bajoknak, hogy a reggel kitett étel lefedés nélkül várja a vendéget, időközben a legyek, vagy a levegőben terjedt kórokozók rátelepednek az ételre. Lapunk munkatársának elmondta az előadó, hogy a legtöbb fertőzést a nem szervezett turistaúton kaphatják el a vendégek azzal, hogy például a víz közel van a szennyvízcsatornához, vagy a gyümölcsök több napja állnak a kínálótálban.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.