Mire jó egy fenntartható védjegy a turizmusban?

A fenntartható turisztikai védjegyek globális rendszerében segít eligazodni a Dunakavicsok friss adása. 

A népszerű turisztikai podcast 23. epizódjában a fenntartható turisztikai védjegyek dzsungelébe kalauzolják el hallgatóikat az adás műsorvezetői, Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Nagy-Szász István szállodás szakember. Az adás elején az Osztrák Utazási Irodák Szövetségének (ÖRV) legutóbbi svájci kongresszusáról hallhatunk első kézből élmény- és szakmai beszámolót. Megtudhatjuk, hogy miként lehet a fenntartható turizmus kívánalmainak megfelelően megszervezni egy konferenciát és tanulmányutat. Ennek kapcsán megismerkedhetünk a Swiss Travel Pass integrált jegyrendszer gyakorlatával, amely a svájci közösségi közlekedési szolgáltatások kedveltségének egyik kulcsa. Az ÖRV kongresszuson elhangzott előadások kapcsán megtudhatjuk, hogy hányféle fenntarthatósági védjegy létezik a turizmus terültén, s miként lehet el-, illetve kiigazodni közöttük?

Megoldásként bemutatják a Fenntarthatósági Turizmus Világtanács, a GSTC védjegy minősítési rendszerének célját és működési mechanizmusát.  A minősítési rendszerek kapcsán aktualitásként hallhatunk még a Michelin Guide zöld csillag védjegye mögött meghúzódó szempontokról, illetve megismerkedhetünk a körforgásos vendéglátás terén a jó konyhai gyakorlatok kritériumaival is. Az adásban hallhatunk még a munkaerő-piaci folyamatokat stabilizálni kívánó szerviz robotok térnyeréséről, illetve az okokról, amelyek miatt a Japánban korábban elterjedt szállodai robotok visszaszorulóban vannak. Megismerkedünk a „munkanélkülivé” vált Churi chan szállodai robotasszisztens sajátságos történetével is. Természetesen ebből az adásból sem hiányoznak a színes történekek, hallhatunk még érdekes és friss Guinness rekordokról is a turizmus területéről. 

 


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.