Nem fog unatkozni, ha Pozsonyba látogat a nyáron

Pozsony mutatkozott be a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Pozsonyi Turisztikai Hivatal meghívására érkező újságíróknak május 18-án a Károlyi Étterem és Kávéházban.

Soňa Jelínková, a Szlovák turisztikai képviselet vezetője, Alžbeta Melicharová, a pozsonyi TDM igazgatótanácsának elnöke, és Silvia Renácsová, a pozsonyi TDM marketing menedzsere segítségével kaptak képet arról a meghívottak, hogy milyen programok várják a turistákat nyáron Pozsonyban.

Évek óta a város koronázó múltjára építették a turisztikai kínálatukat, de most újdonsággal rukkoltak elő: azokra a kiemelkedő személyiségekre építenek, akik már bizonyíthatóan megfordultak Pozsonyban, ilyen például Einstein, II. János Pál pápa és Mária Terézia, akiket modern körülmények között ábrázolnak a plakátokon. A nyári szezon és a tartózkodási idő meghosszabbítása is szerepelt a bemutatón.

A legfontosabb információ, hogy két rendezvény is várja a vendégeket most hétvégén: május 20-án több pozsonyi múzeum és galéria késő estig lesz nyitva sok-sok programmal a Múzeumok éjszakája keretében egységes belépődíjjal, és május 19-én este és 20-án egész nap Napóleon pozsonyi ostromát elevenítik fel korhű katonai felszerelésben a Duna ligetfalusi oldalán. Lesz ágyúzás, katonai táborélet, katonai parádék és komoly harc is.

Silvia Renácsová prezentációjából kiderült, hogy a szlovák fővárost tavaly több mint 1,2 millió turista kereste fel, akik 2,6 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A közelség és történelmi kötődések miatt Pozsony a magyar turisták kedvelt úti célja, a statisztikailag kimutatott magyar vendégéjszakák száma nagyságrendben a top 10 küldő ország teljesítményének határvonalán mozog, de 26,2 százalékos évközi növekedéssel Magyarország tavaly az ötödik legdinamikusabban fejlődő küldőpiac volt Pozsonyban.

A város TDM szervezete (Bratislava Tourist Board) a városi intézményekkel együttműködve turistacsalogató újdonságaival és turistabarát szolgáltatásokkal hívja felfedezésre a látogatókat.

A városban idegen nyelvű jelentések hívják fel az utasok figyelmét az egyes megállók közelében található turista látványosságokra, a városközpontban térképeket helyeztek ki, a központi turisztikai információs irodában nagyméretű érintőképernyők és wifi spotok segítik az információszerzést.

Megújult a Bratislava mobil applikáció is, amely szlovák és angol nyelven tölthető le hasznos turisztikai információkkal attrakciókról, tematikus városnézésekről, szálláshelyekről, éttermekről, aktuális rendezvényekről, GPS lokátorral, offline térképpel és útvonaltervezővel kiegészítve.

Pozsony városi és megyei turisztikai képviseletei összefogásának köszönhetően idén május elsejétől a Pozsonyi Turisztikai Kártya (Bratislava City & Region Card) az egész pozsonyi régióban használható. A korlátlan ingyenes városi tömegközlekedés 2017-től a pozsonyi régió területére is kiterjed. Továbbá 15 éves korig egy gyermek ingyen utazhat a kártya tulajdonosával, ingyenesen részt vehet a standard városnéző programon és kedvezményes jegyet válthat a városnéző kisvonatra.

A régióban a kártyával 12 múzeum és galéria ingyenesen látogatható és egyórás ingyenes idegenvezetés is jár a tulajdonosnak. További 120 kedvezmény vehető igénybe 5-től 50 százaékig a régióban turisztikai attrakciókra és szolgáltatásokra. A turisztikai kártya 1-, 2- és 3 napos kiszerelésben (15 – 17 - 19 EUR) kapható 25 értékesítő helyen, valamint online is megvásárolható.

Változatos rendezvények is marasztalják a turistát, az induló nyári szezon bővelkedik programkínálatban, amelynek fénypontját az egykori koronázóváros dicső múltját felelevenítő Koronázási Ünnepségek jelentik.

Pozsonyi Koronázási Ünnepségek néven június 10-17-e közöttt egész héten át tartó programsorozattal készül a város: naponta három nyelven vezetett séta királyok nyomában, koronázási koncert és királyi témájú színházi bemutatók a tereken, mise Mária Teréziáért, barokk tánc és zene a várban, lovagi tornák a történelmi városközpontban, Pozsonyban koronázott királyok portrékiállítása a városfalakon, interaktív alkotóműhelyek, borfesztivál és a június 17-i zárórendezvény a kosztümös koronázási menet, amelybe ezúttal a nagyközönség is bekapcsolódhat. 

A jövőben a tematikus koronázási városnéző túrák követik az egykori koronázási menet útvonalát, májustól királyok nyomában eredhetnek egy interaktív rejtjeles koronázási témájú játék formájában. A júniusi Pozsonyi Koronázási Ünnepségek megnyitójával egyidejűleg bemutatkozik egy újabb turistacsalogató attrakció a Mihály-toronyban.

Az állandó fegyverkiállítás mellett szezonálisan koronázási fotó-videó pont létesül, ahol az érdeklődők autentikus háttérrel korhű kosztümben készült fényképet, illetve videót készíthetnek, amelyet helyben kinyomtathatnak vagy e-mailen továbbküldhetnek. A helyszínen a történelmi városközpont 3D modellje idézi fel a koronázási szertartás útvonalát.

A Pozsonyban koronázott Mária Terézia születésének 300. évfordulójára több program is emlékezteti a látogatót. Júniusban kiállítás nyílik Mária Terézia pozsonyi szobráról, szakmai konferencia lesz Vitam et Sanguinem néven Mária Terézia uralkodásáról, a Városi Galéria Mária Teréziát megörökítő grafikai gyüjteményét adta ki a napokban. Mária Terézia lesz a Bratislava Tourist Board nyári kampányának egyik főszereplője is.

Kulturális Nyár - Magyar Kulturális Hét

A város másik nagyobb lélegzetű három és fél hónapig tartó nyári rendezvénysorozata a Kulturális Nyár, amely több művészeti ágazat közvetítésével jelenik meg nemcsak a kulturális intézményekben, hanem a járókelők közt, az utcákon, tereken. A szervező BKIS (Pozsonyi Kulturális és Információs Központ) immár 14. alkalommal egyesíti a különböző műfajokat, kultúrákat, hanyományokat.

Lesz nemzetközi ifjúsági zenefesztivál július 6-8-ig, illetve július 24-26-a több helyszínen, orgonafesztivál a Dómban, gyerek-folklórcsoportok találkozója az óvárosban, július 8-11-e Jazz és swing Golden Age Fesztivál szeptember 23-24-a, de a Nemzetközi Pozsony cikluson belül bemutatkozik Lengyelország, Japán és természetesen Magyarország is a „Több mint szomszéd“ Magyar Kulturális Hét június 4-11-e gazdag programajánlatával, open air koncertjeivel és gasztrofesztiváljával az óváros központi terén.

Zenerajongók számára szervezik a Beefree elektronikus zene fesztiválját, valamint Slovak Folk nemzetközi folklórcsoportok seregszemléjét júliusban, Uprising Raggae Fesztivált augusztusban és a Viva Musica rendezvénysorozatot, amelyen a klasszikus zene legjobbjai mutatkoznak be különleges helyszíneken különleges összefüggésekben két nyári hónapon keresztül.

Érdekesnek ígérkezik a Napéjegyenlőség a Dunán, az egész hónapos programsorozaton belül pozsonyi helyszíneken is lesznek, turisztikai, természetvédelmi és sportrendezvények, többek közt június 18-án a pozsonyi Eurovea Duna-parton River Show néven hajókiállítás, yacht-találkozó és vízisport-bemutatók.

A napóleoni hadsereg robbantotta fel 1809-ben a dévényi várat is, amelynek romja május 5-től új pompában szolgálja a turizmust. Kilenc év után megnyitották a dévényi vár újjáépített felső részét Pozsony talán legszebb 360 ° panorámájával a felső teraszról és tárlatot rendeztek be a barlangos részben a vár történetéről. Tavaly rekordmennyiségű látogatót fogadott a dévényi vár és a legújabb beruházással ez valószínűleg ez évben megismétlődik.

Természetbarátok részére is szolgál Pozsony új beruházásos meglepetéssel, a Pozsonyi Városi Erdő Kačín részében fára épített házban szállhatnak meg a kalandosabb kedvűek, illetve a Kamzík zöldövezetben 15 méter magas kilátóból gyönyörködhetnek Pozsony környékének szépségében.

További információk, turistacsalogatók és rendezvénynaptár:
www.visitbratislava.com


Akár nyolc százalékkal is emelkedhet idén az utasbiztosítások átlagdíja

Akár nyolc százalékkal is emelkedhet idén az utasbiztosítások átlagdíja 

Egy friss felmérés szerint a válaszadók kétharmada minden külföldi utazására köt biztosítást.
A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját

A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját 

A mobilalkalmazás leegyszerűsíti a nyaralással kapcsolatos információk elérését az utazásra való felkészülés és a vakáció időtartama alatt.
Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához

Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához 

Megatrendek és innovációs ugrások az adatvezérlelt világrendben - ez volt az Osztrák Turizmusnapon.
Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten

Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten 

Ötven külföldi influenszer népszerűsíti most Budapestet, akik május 22-24. között a Budapest Influencer Trip rendezvényre érkeztek hozzánk, az MTÜ meghívására.
Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában

Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában 

Ünnepélyes külsőségek között május közepén bemutatták a Šibenik Kongresszusi Központot a szakmai közönségnek.
Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé

Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé 

A légitársaság magyar utasai dubaji nyaralásuk alatt számos exkluzív kedvezményt vehetnek igénybe beszállókártyáikkal.
Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc

Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc 

Szlovénia egyedülálló úti cél, ahol mindenki talál magának való programot és kikapcsolódást.
Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői

Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői 

A 2024-es évre vonatkozóan a megkérdezettek 36 százaléka még a tavalyinál is jobb foglalási helyzetet vár.
Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.