Nyaraljunk másképp - irány az alpesi nyár

Salzburgerland Ausztria egyik legsokszínűbb tartománya: északon tavakban gazdag, középen a főváros, Salzburg vár kulturális programokkal, míg délebbre hegyek és völgyek, barátságos alpesi legelőkkel tarkítva.

Az alpesi nyár évszázadok óta szerves része a gazdálkodók éves rutinjának, akik a nyári hónapokban a hegyek dús legelőire vezetik fel marháikat. A salzburgi alpesi nyár napjainkban már nem csak gazdálkodási hagyományról szól, hanem első osztályú túra-nyaralás élmény is, amely húsz éve felejthetetlen élményekkel és személyre szabott ajánlatokkal várja az idelátogató turistákat, hogy az alpesi nyár keretében 100 napon keresztül túraélményeken keresztül testközelből tapasztalhassuk meg magunk is az alpesi életet. 

A mintegy 550 működő alpesi hütte között 163 az alpesi nyári minőségi védjegyével rendelkezik, amelyek a kulináris kínálat, a hitelesség és a minőség tekintetében különleges követelményeknek felelnek meg. A hütték egy része a vendégek igényeire specializálódott: vannak babakocsis alpesi hütték, gyermekeknek kialakított alpesi hütték, hegyikerékpáros alpesi hütték, művészeti és kulturális alpesi hütték, valamint éjszakai szállással rendelkező alpesi hütték. A völgyben a minőségileg garantált nyári alpesi partnerszállások ideális feltételeket kínálnak a túrázóknak a kellemes tartózkodáshoz. Ezek a házigazdák mindannyian a hegyek és a túrázás szakértői, és vonzó üdülési ajánlatokkal várják a látogatókat. A Salzburgi alpesi nyár idei megnyitójára 2024. július 6-án Großarltalban a Maurach Alm területén kerül sor.

Salzburgerland
Salzburgerland
Fotó: Salzburgerland

Túrázás csomagok nélkül

Salzburg tartományban még egy lépéssel tovább fejlesztették a felszabadult túrázás fogalmát. A régió egy olyan különleges túrázóparadicsom, ahol nem csak a hétköznapi terheket hagyhatjuk hátra, hanem a csomagunk cipelésének kínzó terhétől is megszabadítanak bennünket. Így - tehermentesítve - kedvünkre barangolhatunk egyik helyről a másikra, kiélvezve a hegyek és a táj varázsát, majd a nap végén szálláshelyünkön csomagjainkat újra megkapva pihenhetjük ki a nap fáradalmait és felkészülhessünk a másnapi újabb szakaszra.

Függetlenül attól, hogy melyik szakaszt választjuk, a természeti élmények és a csodálatos hegyi világ felülmúlhatatlan: szelíd alpesi legelők váltakoznak magas fennsíkokkal, az utak magas alpesi szakaszokon vagy misztikus szurdokokon vezetnek a régió legszebb csúcsai fölé.

A régió több útvonalát különböző távolságok és nehézségi szinteken járhatjuk be attól függően, hogy gyerekkel is túrázható vagy inkább tapasztalt túrázóknak való helyszíneket keresünk. A Saalachtaler Höhenweg hegyekkel és völgyekkel tarkított szakaszai a háromezer méter magas Hohen Tauern és Kitzbühel panorámájával ajándékoznak meg, a Hochkönig-hegység mentén vezető „Királyi út” csaknem 3000 méter magasan vezet végig, míg a Loferből induló körtúra szurdokokon átívelő élményeket kínál, a Zell am See-Kaprun útvonal pedig gleccsereivel és hegyi tavaival csábít. A nehezebb túrákat keresők számára pedig ott van a kilencóra alatt teljesíthető hét hegycsúcsot érintő 24 kilométeres egésznapos kihívás a Saalbach-Hinterglemm.

 

Salzburgerland
Salzburgerland
Fotó: Salzburgerland

Aktív pihenés

Forró nyári napokon, jól megérdemelt pihenésként egy kerékpártúra közben vagy egy túrázás után, a hűs vízben való megmártózás különösen jó élmény. 185 természetes tó csodálatos ivóvízminőséggel, 22 kiépített fürdőtó és több, mint 60 szabadtéri strand biztosítja a tökéletes fürdőzési élményt. Több mint 60 hegyi tavával a Salzburgi Lungau régiójában a legnagyobb a hegyi tavak sűrűsége Európában. Túrázhat itt egyénileg, a bioszféra-rezervátum kísérőivel vagy a "Bergseensammeln" túraajánlat részeként. A híres Gasteinertal völgyben, ahová már a császárok is kikapcsolódni jártak, két termálfürdő található: a Felsentherme Bad Gastein Ausztria legrégebbi termálfürdője, az Alpentherme Bad Hofgastein pedig még egy termálfürdőtóval is rendelkezik.

Via Culinaria és a Fűszernövény-út

Via Culinaria Salzburg vidéki kulináris célpontjait mutatja be, amely során 350 kulináris tippet találunk, amelyek a fogadóktól és a díjnyertes éttermektől, a rusztikus alpesi kunykóhókon át valódi ízes élményeket tartogatnak. Salzburgerland alpesi legelői tele vannak gyógy-és fűszernövényekkel, és amint a hó és a jég elolvad több, mint 200 gyógynövény bújik elő a földből. Akit érdekelnek a gyógynövények, nemcsak az ösvények mentén, hanem a tányérján is élvezheti a hegyi gyógynövények sokféleségét. A régió Fűszernövény útja hüttéről hüttére vezetve avat be az osztrák gasztronómai ízeibe. Az kilencszakaszos utat 3-5 órás gyalogtúrákon keresztül járhatjuk be, amelyeken felfedezhetjük a régió 14 gyógynövényekkel teli alpesi legelőjét is.

Falusi ősz

A virágokkal díszített tehenek
A virágokkal díszített tehenek
Fotó: Depositphotos

Az alpesi nyár után a gazdák a legelőkről visszahajtják a falvakba virágkoszorúkkal feldíszített teheneiket és megkezdődik a betakarítás és a téli készülődés időszaka. Az ötödik évszaknak is nevezett augusztus közepétől október végéig tartó szüreti időszak középpontjában a Szüreti Fesztivál van, amelyre először 1996-ban került sor, akkor még 14 település részvételével, idén viszont már 76 helyszínen zajlik majd. Augusztus közepén egy fesztivál keretében hivatalosan is megnyílik a Szüreti Fesztivál, mintegy kétezer kísérőrendezvényével együtt, amelyek  a régió hagyományait, a régi emberek életét és a gazdálkodási hagyományokat mutatja be, miközben újra kiélvezhetjük az osztrák gasztronómia legjavát.  

A városi kikapcsolódás és aktív szórakozás

Salzburg
Salzburg
Fotó: pixabay

Salzburgerland fővárosát nem csak Mozart miatt érdemes felfedezni, hanem legújabb városrésze, a DomQuartier miatt is, amelynek 2014-es megnyitásával egy egyedülálló múzeum jött létre.

Az óváros közepén található Dom Quartier három épületegyüttesből áll, amelyeket egy közös jeggyel látogathatunk meg.

A Katedrális Múzeumban a régió művészetének tárháza, a Szent Péter Múzeumban pedig értékes műkincsek találhatók, amelyek a német nyelvterület legrégebbi kolostorának történetét illusztrálják, és a legszebb kiállítási tárgyakból mutatnak be válogatást. A Rezidenzgalerie, azaz a Képtár Salzburg festménygyűjteményének bemutatásával kalauzol végig a város történelmén. Idén a városrész fennállásának 10. évfordulója alkalmából több érdekes programmal is készülnek. 

A kultúrális nyár a Salzburgi üdülőrégióiban is változatos módon jelenik meg. Koncertek, nyári kültéri színielőadások és fesztiválok hívják a vendégeket különleges élményekre. A Gasteinertal völgyben például a Klassik:Sommer keretében szabadtéri koncerteket rendeznek a gyógyfürdőkertekben, az alpesi legelőkön vagy az erdőben, és a Bad Gastein-ben megrendezett sommer.frische.kunst kulturális fesztivál is a nyári hónapok egyik fix indulója.

 


A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját

A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját 

A mobilalkalmazás leegyszerűsíti a nyaralással kapcsolatos információk elérését az utazásra való felkészülés és a vakáció időtartama alatt.
Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához

Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához 

Megatrendek és innovációs ugrások az adatvezérlelt világrendben - ez volt az Osztrák Turizmusnapon.
Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten

Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten 

Ötven külföldi influenszer népszerűsíti most Budapestet, akik május 22-24. között a Budapest Influencer Trip rendezvényre érkeztek hozzánk, az MTÜ meghívására.
Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában

Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában 

Ünnepélyes külsőségek között május közepén bemutatták a Šibenik Kongresszusi Központot a szakmai közönségnek.
Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé

Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé 

A légitársaság magyar utasai dubaji nyaralásuk alatt számos exkluzív kedvezményt vehetnek igénybe beszállókártyáikkal.
Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc

Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc 

Szlovénia egyedülálló úti cél, ahol mindenki talál magának való programot és kikapcsolódást.
Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői

Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői 

A 2024-es évre vonatkozóan a megkérdezettek 36 százaléka még a tavalyinál is jobb foglalási helyzetet vár.
Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.