Pastitsio, paella, prosciutto - kedvenc úti céljaink ínyencségei

Idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt a magyar turisták nagy része. Szerencsére ma már az utazók zöme nem csupán az adott ország természeti szépségeiben szeret gyönyörködni, hanem kipróbálja a helyi gasztronómiai finomságokat is. Az Invia ehhez szeretne hozzájárulni az alábbi összeállítással, amelyből kiderül, hogy hol milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.

Sok hús, csak úgy görögösen

A görög konyha igen egészséges, a helyiek rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha- és birkahúsból készülnek, és legtöbbször grillezett formában (gyros) vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalra görög salátával, hivatalos nevén a horiatikivel.

Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát, a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt, a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.

Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatók a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják, és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.

Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha

Spanyoloroszágban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.

Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró, ízletes előétel falatkákat, az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel és kolbásszal (chorizo).

Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel vagy sárfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik. A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olívaoljaos, ecetes zöldségleves, a gazpacho. Bátran ajánlhatók a babételek, és a sültjeikben sem fog senki csalódni.

Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, az apró cseréptálkában felszolgált karamellizált, cukros vaníliás pudding, valamint a fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.

Az olasz dolce vita

Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű: az olaszok mottója adolce vita, azaz együnk, igyunk, szeressünk, és élvezzük az életet.

Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi étteremek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mindenkinek a finom, friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége, hanem a milyensége a lényeg.

A pizza mellett rengeteg féle hal és tenger gyümölcsei közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oregánót, olívaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.

Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest, a minestronét, illetve az antipastival, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.

Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.