Pastitsio, paella, prosciutto - kedvenc úti céljaink ínyencségei

Idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt a magyar turisták nagy része. Szerencsére ma már az utazók zöme nem csupán az adott ország természeti szépségeiben szeret gyönyörködni, hanem kipróbálja a helyi gasztronómiai finomságokat is. Az Invia ehhez szeretne hozzájárulni az alábbi összeállítással, amelyből kiderül, hogy hol milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.

Sok hús, csak úgy görögösen

A görög konyha igen egészséges, a helyiek rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha- és birkahúsból készülnek, és legtöbbször grillezett formában (gyros) vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalra görög salátával, hivatalos nevén a horiatikivel.

Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát, a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt, a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.

Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatók a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják, és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.

Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha

Spanyoloroszágban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.

Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró, ízletes előétel falatkákat, az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel és kolbásszal (chorizo).

Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel vagy sárfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik. A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olívaoljaos, ecetes zöldségleves, a gazpacho. Bátran ajánlhatók a babételek, és a sültjeikben sem fog senki csalódni.

Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, az apró cseréptálkában felszolgált karamellizált, cukros vaníliás pudding, valamint a fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.

Az olasz dolce vita

Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű: az olaszok mottója adolce vita, azaz együnk, igyunk, szeressünk, és élvezzük az életet.

Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi étteremek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mindenkinek a finom, friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége, hanem a milyensége a lényeg.

A pizza mellett rengeteg féle hal és tenger gyümölcsei közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oregánót, olívaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.

Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest, a minestronét, illetve az antipastival, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.

Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.


WARC-jelentés: a reklámköltések visszaestek a Trump-bejelentések okozta bizonytalan helyzetben

WARC-jelentés: a reklámköltések visszaestek a Trump-bejelentések okozta bizonytalan helyzetben 

A WARC módosított előrejelzése szerint a globális hirdetési kiadásokat 19,8 milliárd dollárral csökkentették az emelkedő makrogazdasági bizonytalanságok miatt.
Hová utaznak a legtöbben külföldre a húsvéti szünetben? – a Kiwi.com adatai alapján

Hová utaznak a legtöbben külföldre a húsvéti szünetben? – a Kiwi.com adatai alapján 

A tavaszi szünetben 36 százakékkal több magyar száll repülőre, mint tavaly.
Impozáns termek, hatalmas csillárok – mindezt a föld gyomra rejti egy lengyel sóbányában

Impozáns termek, hatalmas csillárok – mindezt a föld gyomra rejti egy lengyel sóbányában 

Egy legenda szerint a lengyelországi helynek magyar kötődése is van.
Jól teszi, ha elhalasztja isztambuli városnéző programját

Jól teszi, ha elhalasztja isztambuli városnéző programját 

A sorozatos demonstrációk következtében a török hatóságok szigorú intézkedéseket vezettek be, többek közt utazási korlátozásokat rendeltek el Isztambulba és onnan kifelé.
Thaiföldre készül? Akkor mostanában kerülje el a magas épületeket!

Thaiföldre készül? Akkor mostanában kerülje el a magas épületeket! 

Péntek hajnalban két rendkívül erős földrengés is megrázta Délkelet-Ázsiát. A thaiföldi Bangkokban összedőlt egy épülő 30 emeletes toronyház, de külföldi turisták nem kerültek veszélybe.
Súlyos földrengés Délkelet-Ázsiában – Mianmar, Thaiföld is érintett – VIDEÓVAL

Súlyos földrengés Délkelet-Ázsiában – Mianmar, Thaiföld is érintett – VIDEÓVAL 

Erős, 7,7-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Délkelet-Ázsiát. 
Belépés az Egyesült Királyságba: kötelező az ETA

Belépés az Egyesült Királyságba: kötelező az ETA  

Jön az ETA, vagyis az elektronikus utazási engedély, és máris emelik az árát.
OTP Travel: ütős katalógusbemutató exkluzív helyszínen

OTP Travel: ütős katalógusbemutató exkluzív helyszínen 

Az OTP Travel rendhagyó rendezvényén mutatta be viszonteladói partnereinek a 2025. évi utazási katalógusát.
Versenyeznek a művészek a Sagrada Familia főhomlokzatának kialakításáért

Versenyeznek a művészek a Sagrada Familia főhomlokzatának kialakításáért 

Mindhárom alkotótól „művészeti javaslatokat” rendelnek, és ezek alapján dönt majd a kuratórium arról, hogy kire vagy kikre bízzák az úgynevezett Dicsőség homlokzat elkészítését.
Indul a főszezon: Milánóban fokozottan védik a turistákat

Indul a főszezon: Milánóban fokozottan védik a turistákat 

Ezzel a Róma utáni második legnagyobb olasz városban nyolcra emelkedett az úgynevezett vörös zónák száma, ahol a megszigorított biztonsági intézkedések érvényesek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.