Pastitsio, paella, prosciutto - kedvenc úti céljaink ínyencségei

Idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt a magyar turisták nagy része. Szerencsére ma már az utazók zöme nem csupán az adott ország természeti szépségeiben szeret gyönyörködni, hanem kipróbálja a helyi gasztronómiai finomságokat is. Az Invia ehhez szeretne hozzájárulni az alábbi összeállítással, amelyből kiderül, hogy hol milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.

Sok hús, csak úgy görögösen

A görög konyha igen egészséges, a helyiek rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha- és birkahúsból készülnek, és legtöbbször grillezett formában (gyros) vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalra görög salátával, hivatalos nevén a horiatikivel.

Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát, a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt, a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.

Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatók a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják, és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.

Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha

Spanyoloroszágban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.

Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró, ízletes előétel falatkákat, az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel és kolbásszal (chorizo).

Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel vagy sárfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik. A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olívaoljaos, ecetes zöldségleves, a gazpacho. Bátran ajánlhatók a babételek, és a sültjeikben sem fog senki csalódni.

Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, az apró cseréptálkában felszolgált karamellizált, cukros vaníliás pudding, valamint a fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.

Az olasz dolce vita

Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű: az olaszok mottója adolce vita, azaz együnk, igyunk, szeressünk, és élvezzük az életet.

Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi étteremek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mindenkinek a finom, friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége, hanem a milyensége a lényeg.

A pizza mellett rengeteg féle hal és tenger gyümölcsei közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oregánót, olívaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.

Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest, a minestronét, illetve az antipastival, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.

Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.


Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán

Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán 

Különleges új sétaprogram az osztrák fővárosban.
Retro fesztivál Opatijában

Retro fesztivál Opatijában 

Június 26-28. között Opatija a retro szórakozás fővárosává válik.
Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában

Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában 

Első ízben mutatták ki a juhhimlőt (variola ovina) a helyi illetékes hatóságok.
Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett

Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett 

Június 17-én a belvárosi Pullmann Hotel hangulatos rendezvénytermében tartotta szezonnyitó eseményét öt Magyarországon működő nemzeti idegenforgalmi szervezet.
Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk?

Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk? 

Az UniCredit Bank Austria idén is elkészítette a nyaralási euró számítását.
Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok

Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok 

Idén minden második magyar készül külföldre utazni legalább egyszer. Az úti célok változatlanok, de egyre többe kerül a nyaralás.
Közzétette foglalási adatait az ALDI Utazás

Közzétette foglalási adatait az ALDI Utazás 

A számok átlagosan 33 százalékos utasszám-növekedést mutatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.