Pastitsio, paella, prosciutto - kedvenc úti céljaink ínyencségei

Idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt a magyar turisták nagy része. Szerencsére ma már az utazók zöme nem csupán az adott ország természeti szépségeiben szeret gyönyörködni, hanem kipróbálja a helyi gasztronómiai finomságokat is. Az Invia ehhez szeretne hozzájárulni az alábbi összeállítással, amelyből kiderül, hogy hol milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.

Sok hús, csak úgy görögösen

A görög konyha igen egészséges, a helyiek rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha- és birkahúsból készülnek, és legtöbbször grillezett formában (gyros) vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalra görög salátával, hivatalos nevén a horiatikivel.

Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát, a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt, a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.

Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatók a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják, és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.

Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha

Spanyoloroszágban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.

Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró, ízletes előétel falatkákat, az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel és kolbásszal (chorizo).

Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel vagy sárfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik. A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olívaoljaos, ecetes zöldségleves, a gazpacho. Bátran ajánlhatók a babételek, és a sültjeikben sem fog senki csalódni.

Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, az apró cseréptálkában felszolgált karamellizált, cukros vaníliás pudding, valamint a fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.

Az olasz dolce vita

Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű: az olaszok mottója adolce vita, azaz együnk, igyunk, szeressünk, és élvezzük az életet.

Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi étteremek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mindenkinek a finom, friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége, hanem a milyensége a lényeg.

A pizza mellett rengeteg féle hal és tenger gyümölcsei közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oregánót, olívaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.

Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest, a minestronét, illetve az antipastival, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.

Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.


Róma városára kitehetnék a táblát: Megtelt!

Róma városára kitehetnék a táblát: Megtelt! 

A pápa búcsúztatója és a temetés miatt, valamint az egyidejűleg zajló Ifjúsági Jubileum okán Rómában április 25-26-án körülbelül 154 ezer új érkezést és összesen 320 ezer látogatót regisztráltak. 
MNB: nyaraláskor kiemelten figyeljen a bankkártyaforgalomra!

MNB: nyaraláskor kiemelten figyeljen a bankkártyaforgalomra! 

Az MNB-hez érkezett ügyfélpanaszok szerint nyáron folyamatosan nőnek a szállásadói, autókölcsönzői és egyéb partnerekre hivatkozó kibercsalási kísérletek.
Nyári ajánlatok a Visit Maldives bemutatóján

Nyári ajánlatok a Visit Maldives bemutatóján 

Beszámoló a Visit Maldives közép- és kelet-európai képviseletének online bemutatójáról.
Új korszak a gízai piramisoknál

Új korszak a gízai piramisoknál 

Egyiptom határozott lépéseket tesz a világ egyik legismertebb történelmi helyszíne, a gízai piramisok rendbetétele érdekében.
A világ legjobb helyeinek egyike, történelmi múltja páratlan

A világ legjobb helyeinek egyike, történelmi múltja páratlan 

Rász el-Haima (Ras Al Khaimah) 7 ezer éves történelme, 64 kilométer hosszú tengerpartja, a területén áthúzódó vörösen izzó sivatag és a Hadzsar-hegység sziklás vonulatai egyre több látogatót vonz a világ minden tájáról.
Újra pandás övezet a bécsi állatkert

Újra pandás övezet a bécsi állatkert 

A pandák 2020-ban születtek a kínai óriáspanda kutató központban.
Erős földrengés Isztambulban

Erős földrengés Isztambulban 

Tucatnyian megsérültek, miközben épületekből ugrottak ki.
Végveszélyben a világ korallzátonyai

Végveszélyben a világ korallzátonyai 

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez és a mögötte álló jelenség teljesen megváltoztatja bolygónk ökoszisztémáját.
Hazai utazási irodások  Hajnanban – helyszíni tudósítás

Hazai utazási irodások Hajnanban – helyszíni tudósítás 

A MUISZ tavaszi tanulmányútján a kínai nyaralósziget, Hajnan volt az úti cél. Háromrészes tudósításunk első részét közöljük.
Bécsi szigor az illegális lakáskiadások ellen

Bécsi szigor az illegális lakáskiadások ellen 

Bécs városvezetése határozott lépésekkel igyekszik visszaszorítani az illegális rövid távú lakáskiadásokat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.