Sok hús, csak úgy görögösen
A görög konyha igen egészséges, a helyiek rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha- és birkahúsból készülnek, és legtöbbször grillezett formában (gyros) vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalra görög salátával, hivatalos nevén a horiatikivel.
Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát, a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt, a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.
Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatók a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják, és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.
Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha
Spanyoloroszágban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.
Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró, ízletes előétel falatkákat, az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel és kolbásszal (chorizo).
Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel vagy sárfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik. A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olívaoljaos, ecetes zöldségleves, a gazpacho. Bátran ajánlhatók a babételek, és a sültjeikben sem fog senki csalódni.
Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, az apró cseréptálkában felszolgált karamellizált, cukros vaníliás pudding, valamint a fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.
Az olasz dolce vita
Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű: az olaszok mottója adolce vita, azaz együnk, igyunk, szeressünk, és élvezzük az életet.
Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi étteremek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mindenkinek a finom, friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége, hanem a milyensége a lényeg.
A pizza mellett rengeteg féle hal és tenger gyümölcsei közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oregánót, olívaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.
Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest, a minestronét, illetve az antipastival, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.
Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.
Forrás: Turizmus Online