Riksatúra Indiában, rally a Balkánon át

10 napos sivatagi kalandtúra, éjszakázás a Pamír-hegységben, a Kaukázus bebarangolása autóval… ilyen és hasonló utakat kínál az immár 10 éve működő, budapesti és chennai irodával rendelkező Travel Scientists. 

Berényi Attila, az iroda munkatársa elmondta, 10 éve egy afrikai kalandtúrán ismerkedett meg az utazási iroda indiai származású társalapítójával. A közös élmény, a túra egyedisége és hangulata adta az ötletet egy közös vállalkozás létrehozásához.

A Travel Scientists évente 5-6 túrát szervez, melyet alapos előkészítés előz meg. Az útvonalakat, a szállást az iroda dolgozói személyesen ellenőrzik le.

Berényi szerint náluk az egyediség számít, hogy a résztvevők egy életre szóló különleges élménnyel gazdagodjanak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindent készen tesznek az utazók elé. „Póbáljuk elengedni a résztvevők kezét” – hangsúlyozza, és csak a szükséges, minimális szervezettséget viszik bele az utakba.

Három alapcsomag érhető el náluk, az árban legkedvezőbb a túraútvonalat és alkalmanként az esti sörözést foglalja magában.

Amennyiben igény van rá, járművet és szállást is biztosítanak, persze nem a hagyományos módon. A legtöbb általuk meglátogatott helyen nincsenek 4-5 csillagos szállodák, sokszor a helyi non-profit szervezetekkel dolgoznak együtt, hogy szállást tudjanak biztosítani az utasoknak.

Általában 4-5 fős csapatok vágnak neki az adott útvonalnak, vannak közös pontok, ahol mindenki megáll, de alapvetően a nap végén találkoznak a csapatok, hogy élményeiket elmeséljék egymásnak. Az iroda képviseletében váltakozva 1-2 ember vesz részt az utazáson, hogy koordinálják a résztvevőket.

Sok kiszámíthatatlan, külső tényező is befolyásolja az indulást és a kint tartózkodást, többek között az időjárás, vízumügyintézés, illetve az adott ország politikai helyzete. Egyik útvonaluk alkalmával Algéria az indulás előtti utolsó napokban tagadta meg a résztvevők számára a vízumok kiadását, így kénytelenek voltak áttervezni az egészet. Egy másik kalandjuk alkalmával például a Pamír-hegységben ragadtak, mert járhatatlan volt az út. Egy elakadás a sivatagban vagy a hóban már nem is lepi meg őket.

A túrákon a legtöbb résztvevő külföldi, általában 1-1 magyar csapat vesz részt rajtuk. Az utazóközönség összetétele nagyon változó, főként az Egyesült Királyságból, Kanadából, Ausztráliából és a Skandináv országokból vannak résztvevők. 

A 10 év alatt megközelítőleg 1500 utassal volt dolguk, a résztvevők 80%-a visszatér hozzájuk. A korosztály is rendkívül vegyes, utazott már velük 75 éves nagymama az unokáival is. Állandó túrájuk a Kaukázus Rali, amely 2008-tól elérhető az árualalapjukba, eleinte

Budapestről indult, most már Isztambulból. Szintén népszerű a Közép-Ázsia Rali vagy az indiai riksa túra. Újdonságuk a „Vadnyugati kihívás”, mely Las Vegasból indul és az észak-amerikai Mesa Verde Nemzeti Parkban végződik vagy a 10 napos sivatagi „Nagy marokkói menekülés”.

A magyar cég nem rendelkezik utazásszervezői engedéllyel, ők itt alapvetően a termékeik marketing tevékenységét és IT fejlesztését végezik, az indiai partner irodájuknak van engedélye a szakmai tevékenységre. A legtöbb foglalás online történik a nagy távolság miatt, ritkán mennek az irodába személyesen az utasok.

A jövőbeli terveik között szerepel a honlapjuk és a brand megújítása, illetve szeretnék, ha többen megismernék itthon is a szolgáltatásaikat. Az egyedül utazókra is gondoltak, ezért a Facebookon adnak lehetőséget, hogy a partner nélküliek becsatlakozzanak egy másik csapathoz. Berényi Attila hangsúlyozta, sokszor szoros barátságok is születnek túráik során.


Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete

Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete 

A népszerű olasz desztináció, Capri jelenleg nem elérhető a turisták számára szállodai foglalás nélkül.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Tűzvész tombol Görögországban

Tűzvész tombol Görögországban 

A hatóságok úgy vélik, hogy a tüzet gyújtogatás, valamint meleg, száraz időjárási körülmények okozták.
Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et

Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et  

Narancssárga porfestékkel fújták le a Stonehenge-et egy klímavédelmi szervezet aktivistái.
K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust

K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust 

Az ötletet az adta, hogy az elmúlt években igencsak megnőtt az ország és kultúrája iránti rajongás.
Hová indulnak a magyarok idén nyaralni?  Mutatjuk

Hová indulnak a magyarok idén nyaralni? Mutatjuk 

Le kell hűtsük a kedélyeket: magyar honfitársaink épp oda indulnak idén is a legtöbben, ahová a korábbi években.
 Egy horvát járás 3,5 millió eurót fordít fenntartható turisztikai fejlesztésekre

Egy horvát járás 3,5 millió eurót fordít fenntartható turisztikai fejlesztésekre 

A projekt részeként kikötőt építenek a Dráván 42 vízi jármű részére, a régi parókiában pedig a természeti örökség bemutatására alkalmas központot alakítanak ki.
Vízesések, hegycsúcsok és vízi élmények a Magas-Tátrában

Vízesések, hegycsúcsok és vízi élmények a Magas-Tátrában 

Szlovákia a túrázás fellegvára, ahol nemzeti parkok, hegyekkel, tavakkal, barlangokkal és folyókkal tarkított tájak számtalan élménnyel várnak. 
Perzselő hőség a görögöknél, a turistákat nem érdekli a figyelmeztetés

Perzselő hőség a görögöknél, a turistákat nem érdekli a figyelmeztetés 

Görögországot szokatlanul magas hőség sújtja, és egyre nagyobb a félelem, hogy a külföldi látogatók nincsenek tisztában a rekkenő hőségben jelentkező túlerőltetés kockázataival.
Kísértetek és töltött birkagyomor - vizit a skót legendák városában

Kísértetek és töltött birkagyomor - vizit a skót legendák városában 

Kockás kiltek, ódon várak, morózus kastélyok, birkagyomor, dudaszó és legendák – mindez jellemző Edinburgh-ra.