Szívügyük a turizmus

Ausztria zöld szívének, Stájerországnak három turisztikai régiója - Schladming-Dachstein, Magas-Stájerország és a Stájer Termál- és Vulkánvidék – mutatta be nyári kínálatát a szakmai közönségnek a városligeti Millennium Házában április 28-án, csütörtökön.

Erich elköszön, impozáns számok kíséretében

Michael Strasser, az Österreich Werbung (ÖW) budapesti képviseletének vezetője azzzal kezdte mondandóját, hogy a vendégek köszöntése után elköszönt Erich Neuhold-tól, a stájerországi turisztikai hivatal tartományi vezetőjétől, aki ebben a minőségében utoljára jár Budapesten, mert hamarosan nyugdíjba vonul. Most viszont még tőle hallhattuk azokat az impozáns számokat, amelyek bizakodásra adnak okot az idei nyári szezont illetően. Mint a búcsúzó turisztikai szakember elmondta, jók az előfoglalási adatok a nyárra vonatkozólag, igaz, azért a két évig tartó covid-bezártság után most az orosz-ukrán háború okozta bizalmatlan helyzetet ők is megérzik. Hiszen a jelenleg még jó ár-érték arányú ajánlatok könnyen megváltozhatnak a helyzetnek köszönhetően - negatív irányba. Majd hallhattuk tőle azt is, hogy a tavaly nyár kimagaslóan jó vendégforgalmot hozott - a covid-járvány ellenére: több mint 7 millió vendégéjszakával (2021 májusa és októbere között 7.422.524 vendégéjszakával és 2.351.817 vendégérkezéssel, valamint 3,2 éjszaka átlagos tartózkodási idővel)  Honfitársaink közül is sokan látogattak stájer vidékekre tavaly nyáron: az érkezések száma 27.902 volt, ez +9.311, azaz +50,1 százalékos növekedés a korábbi évhez képest. Az átlagos tartózkodási idő pedig 3,8 éjszaka volt a magyar vendégek részéről.

A tavalyi síszezon már korántsem produkált ilyen kimagasló számokat, már csak annak is köszönhetően, hogy nyugati szomszédainknál a covid okozta lezárások és korlátozások nagyon szigorúak voltak a téli hónapokban.

Végül azt is megemlítette a szakember, hogy tartományának turisztikai stratégiája jelentősen átalakult: a korábbi mintegy ezer turisztikai szövetség helyett 11 régió született, amelyből most három mutatja be ajánlatát.

Nyuszi- és báránypályák, lavinamúzeum és Rauch mester magashegyi konyhája

A Schladming-Dachstein régióból Stefanie Drosg Ismertette a nyolc nyári vasút útvonalát, egy hegytetőn elhelyezkedő lavinamúzeum kiállítási anyagát, valamint azokat a nyári pályákat a hegyoldalakból, amelyek telente sípályákként funkcionálnak. Itt, a jó idő beköszöntével, igazi nyuszi- és bárányélmények várják a kicsiket és nagyokat, meseutakat alakítottak ki a legkisebbeknek, valamint e hegyek vidéke a kerékpározók Mekkája is egyben. Hallhattunk kék erősségű biciklipályáról is, ahol még a kezdők is bátran lekerekezhetnek - épp Stájerország zöld szívébe érkezve.

Ezt a vidéket különben az 1000 forrás és tó vidékének is nevezik, egyben egy négy Gault & Millau szakácssapkával rendelkező sztárséf, Richard Rauch birodalma, aki a magashegyi étkek szakértője, és a környék 17 hüttéjében lehet kóstolni különleges hegyi kreációit.

A zöldnél is zöldebb stájer vidék, woodness-szel bélelve

Magas-Stájerország frissen kinevezett turisztikai vezetője, Stephanie Zündel Stájerország legzöldebb területéről lelkendezett, amely az ő szűkebb környezete, egyben az a régió, amit képvisel. E vidék 75 százaléka erdő, és itt alakították ki az ún. "woodness" koncepciót, amelynek lényege, hogy szinte eggyé válik az erdővel az utazó - annak minden energiájával, szépségével és örmével feltöltődve. Egyben ez a rengeteg nemcsak túzására, hanem kerékpározásra és más sportokhoz is kíválóan alkalmas, nyáridőben a hűs erdőben sétálni Stephanie szerint a legtökéletesebb időtöltés és a kikapcsolódás egyik legjobb válfaja.

Kastélytúrák és a híres Route 66

Végül a Stájer Termál- és Vulkánvidék képviseletében Harald Wohnhas kapott szót, aki egy elég kimerítő napot szemléltetett: hogyan és miképp érdemes eltölteni, aki feléjük jár. Volt ebben Bécsből közlekedő buszvonaltól kezdve kastélyprogramon át több mint száz kulináris szolgáltatóegységről szó, valamint termálfürdők látogatása is szerepelt a nyári ajánlatok között. Igencsak emlékezetes ajánlat e vulkáni kőzetmaradékokkal bélelt tájnál, hogy itt halad a híres Route 66 is, amely csupán névrokona a hírhedt amerikai ugyanilyen számú útnak. És amely sokkal barátságosabb, sokkal emberibb arcát mutatja az utazónak, és csupa stájer élményekkel tele, nyáridőben kiváltképp kellemes és feledhetetlen szórakozás.

 

 

Forrás: Österreich Werbung

Forrás: Fotó: Österreich Werbung/Dimény András


Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.
Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.
Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére

Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére 

A panoráma a magasból szédítő és felejthetetlen élményt jelent annak ellenére, hogy a felvonó állógondoláiban félelmetes élmény az utazás.
A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe  2024-ben

A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe 2024-ben 

 A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2024-ben a városi utazások szegmensében látja a németországi beutazás további felépülésének legnagyobb lehetőségét.
Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.